Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Rolul mediului in devoltarea psihica

Rolul mediului in devoltarea psihica
Rolul mediului in devoltarea psihica

Un alt factor important in dezvoltarea psihica il reprezinta mediul, care include totalitatea factorilor de natura geografica, climatica, socio-culturala etc., care au un impact semnificativ asupra dezvoltarii personalitatii umane si care pot, in anumite conditii, sa o favorizeze sau, in altele, sa o restrictioneze sau sa o limiteze.

Ca si in cazul ereditatii si in legatura cu importanta mediului in dezvoltarea psihica generala s-au structurat de-a lungul timpului o serie de teorii denumite ambientaliste si care sunt in esenta fie de sorginte durkheimista, fie de sorginte marxista, ambelor fiindu-le comuna tendinta de a supralicita rolul mediului in dezvoltarea personalitatii umane, cu diminuarea ostentativa a rolului jucat de ceilalti factori importanti.

Mediul, ca entitate foarte generala, este disociabil la randul sau in mai multe componente, putandu-se vorbi de un mediu geografic (care include totalitatea factorilor de natura geo-climatica), de un mediu social (care se obiectiveaza in tipul de societate in cadrul careia se realizeaza dezvoltarea psihica), de un mediu comunitar (obiectivat in satul, comuna, orasul care exercita de asemenea anumite influente de natura educativa) si, in sfarsit, de un mediu familial obiectivat in tipul de familie in care copilul s-a nascut si in care evolueaza).
Desigur, impactul acestor factori este destul de diferit, putandu-se aprecia ca daca mediul geografic are influente mai putin semnificative, celelalte categorii influenteaza decisiv dezvoltarea psihica, ponderea cea mai consistenta avand-o mediile comunitar si cel familial, in cazul carora se pot decela, mai usor, tipurile de influente exercitate asupra fiintei umane in devenire.

Daca se are in vedere rolul avut de comunitate in dezvoltarea psihica generala, atunci se poate mentiona ca aceasta are o contributie importanta mai intai prin oferta culturala pe care o pune la dispozitia indivizilor care convietuiesc in respectiva comunitate, iar dupa aceea, prin facilitatile pe care le creeaza indivizilor de a interactiona in diverse tipuri de activitati.

Din aceasta perspectiva, s-ar putea anticipa faptul ca, la modul general, comunitatile mai mari sunt mai favorizante si, deci, ofera conditii mai bune pentru ca dezvoltarea psihica sa se realizeze fara prea mari dificultati, lucru ce nu este valabil in cazul comunitatilor mici unde exista o serie de constrangeri si o serie de limitari mai semnificative sau mai putin semnificative, in functie si de nivelul general de dezvoltare al societatii respective.

Mai important decat rolul comunitatii este cel al familiei in care traieste copilul si care reprezinta primul mediu educagen, ale carui contributii in dezvoltarea personalitatii se concretizeaza in urmatoarele aspecte:

a)     familia asigura securitatea materiala a copilului prin oferirea unor conditii normale de viata (adapost, hrana, elemente de vestimentatie etc.);

b)     familia asigura securitatea afectiva a copilului, putandu-se aprecia ca, in functie de onorarea acestei exigente, va depinde semnificativ evolutia psihologica ulterioara a copilului;

c)     familia este implicata in realizarea anumitor laturi ale educatiei (intelectuala, morala, estetica, igienica, etc.) alaturi de scoala, care, evident, ajunge sa le desavarseasca.

Cu siguranta, felul sau maniera in care sprijina familia dezvoltarea psihica a copilului depinde, pe de o parte, de tipul de familie in care evolueaza acesta (si aici pot exista mai multe categorii si anume: familia organizata, familia dezorganizata, familia cu un singur parinte, familia cu mai multi copii, familia cu copil unic, familia favorizata socio-economic, familia defavorizata socio-economic, familia cu parinti violenti, familia cu parinti alcoolici etc.), fiecare dintre acestea exercitand influente de o natura specifica, iar pe de alta parte, de practicile parentale pe care familia le utilizeaza in cresterea copiilor si pe care R. L. Atkinson et. all. (2002, pp 584-586) le clasifica in patru categorii si anume:-parinti autoritaristi care ,,exercita un control accentuat si cer copiilor lor sa se comporte, din punct de vedere intelectual si social, la un nivel corespunzator propriei varste si propriilor abilitati”,dar asociaza controlul exercitat cu afectiunea si grija fata de problemele copilului;

-parintii autoritari, care isi exercita controlul asupra copiilor lor dar nu il asociaza cu efectiunea necesara;

-parintii indulgenti care manifesta afectiune pentru copil dar ii impune cerinte putine si, in sfarsit;

-parintii neglijenti, care sunt centrati pe activitatile proprii si nu pe cele ale copilului, de unde si comunicarea slaba pe care o realizeaza cu acesta.

Faptul ca mediul are un rol important in dezvoltarea personalitatii umane o demonstreaza diversele cazuri de privare socio-culturala, asa zisa situatie a ,,copilului lup” la care fac referire foarte multe lucrari de psihologie sau de pedagogie. Altfel spus, acesti indivizi plasati in afara societatii din diverse motive etalau comportamente care erau mai apropiate de lumea animalelor (de ex. adaptarea pozitiei patrupede, sindromul de nictalopie, lipairea alimentelor, emiterea unor sunete apropiate de cele ale animalelor) decat de comportamentele tipic umane. Mai mult, daca depistarea acestor persoane s-a facut la varste mai mari s-a dovedit ca recuperarea a devenit practic imposibila.

Avandu-se in vedere ca atat ereditatea cat si mediul au o importanta semnificativa in dezvoltarea personalitatii umane se poate aprecia ca, in cazul unei interactiuni optime intre cei doi factori, efectele formative asupra dezvoltarii psihice se vor situa la cote si mai inalte.

Referindu-se la specificul acestei relatii, M. Golu (2002, pag.573), apreciaza ca, ,,raportul ereditate-mediu nu are un caracter liniar si invariant, ci prezinta un tablou dinamic complex, in care, in diferite momente de timp, se modifica ponderile si greutatea specifica a efectelor celor doi factori; intr-un anumit moment si intr-o anumita situatie, preponderent se poate dovedi rolul ereditatii, iar in alt moment si in alta situatie, dominant poate deveni rolul mediului”.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Cooperare si competitie in clasa scolara
PLANIFICARE CALENDARISTICA Limba germana Clasa a-IX-a
A fi profesor
SOCIALIZAREA, LUAREA DECIZIEI SI VIITORUL
Secolul XX – secolul copilului
Fisa de lucru Operatii cu radicali
Pedagogia sociala
LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu