Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
ACTIVITATILE EXTRACURRICULARE PRESCOLARE IN OPTIMIZAREA PROCESULUI DE INVATAMANT

ACTIVITATILE EXTRACURRICULARE PRESCOLARE IN OPTIMIZAREA PROCESULUI DE INVATAMANT


ACTIVITATILE EXTRACURRICULARE PRESCOLARE IN OPTIMIZAREA PROCESULUI DE INVATAMANT

Problematica educatiei dobandeste in societatea contemporana noi conotatii, date mai ales de schimbarile fara precedent din toate domeniile vietii sociale .Accentul trece de pe informativ pe formativ, de pe instructie pe educatie.

In contextul afirmarii unei viziuni holistice asupra educatiei, scoala nu mai poate raspunde singura nevoilor tot mai complexe ale societatii ,un curriculum unitar nu mai poate raspunde singur diversitatii umane, iar dezideratul educatiei permanente tinde sa devina o realitate de necontestat.Astfel, fara a nega importanta educatiei de tip curricular, devine tot mai evident faptul ca educatia extracurriculara, adica cea realizata dincolo de procesul de invatamant, isi are rolul si locul sau bine stabilit in formarea personalitatii copiilor. Gradinita ca institutie educativa, continua educatia copilului inceputa in familie, iar actul educational are rolul de a stimula si valorifica talentul, aptitudinile, de a sustine comunicarea, de a incuraja competitia si asumarea de responsabilitati in vederea dezvoltarii si formarii unei personalitati armonioase a copiilor inca de la cea mai frageda varsta.Timpul liber al copiilor sta din ce in ce mai mult in atentia organizatorilor procesului de instruire si educare in scopul folosirii mai eficiente a acestuia in procesul educativ al tinerei generatii. Copiii, au nevoie, de activitati de joc, de dans, de sport. Este si motivul pentru care educatoarele trebuie sa acorde toata atentia bunei organizari a timpului liber al copiilor din gradinite, imbinand armonios, munca si invatarea cu distractia si jocul.

Prin activitatile extracurriculare desfasurate in gradinite se urmareste completarea procesului didactic, organizarea rationala si placuta a timpului liber. O cerinta foarte importanta vizand optiunea pentru astfel de activitate este selectionarea din timp a suportului teoretic in functie de interesele si dorintele copiilor si ordonarea lor intr-un repertoriu cu o tema centrala.

Activitatile extracurriculare organizate in gradinite pot avea continut cultural, artistic sau spiritual, continut stiintific si tehnico-aplicativ, continut sportiv sau pot fi simple activitati de joc ,de participare la viata si activitatea comunitatii locale

In cadrul activitatilor extracurriculare cu o deosebita influenta formativa sunt incluse toate formele de actiuni care se realizeaza in afara programului propriu zis : plimbari, iesiri in natura, excursii, tabere, serbari cu diferite ocazii, concursuri intre grupele aceleiasi gradinite sau intre gradinite, parteneriate scolare pe diferite teme, etc .

In activitatile organizate in mijlocul naturii si al vietii sociale, prescolarii se confrunta  cu realitatea printr-o percepere activa, investigatoare, prin actiuni directe asupra obiectelor, fenomenelor din mediul inconjurator, a unor zone geografice si locuri istorice.Ei dobandesc o mare cantitate de informatii privind munca si viata omului in diferite cotexte isi formeaza reprezentari simple despre structura si conditiile de viata ale unor plante si animale, despre legi obiective ale succesiunii anotimpurilor si frumusetilor patriei . In cadrul activitatilor in aer liber, prescolarii isi pot forma sentimentul de respect si dragoste pentru natura, de ocrotire a speciilor pe cale de disparitie.

Vizitele la muzee, expozitii, monumente si locuri istorice, case memoriale - organizate selectiv - constituie un mijloc de a intui si pretui valorile culturale, folclorice si istorice ale poporului nostru. Atat activitatile turistice cat si cele de concurs contribuie la imbogatirea si largirea vocabularului activ, a socializarii, a diverselor continuturi stimulative , astfel copiii pot reda cu mai multa creativitate si sensibilitate imaginea realitatii in cadrul activitatilor plastice si practice si de educarea limbajului , au mai multa initiativa in cadrul jocurilor.

Spectacolele,serbarile, vizionarile (teatrul de papusi) constituie o alta forma de activitate extracurriculara in gradinite, prin intermediul carora copilul face cunostinta cu lumea minunata a artei. Aceasta forma de activitate il pune pe cel mic atat in calitate de actor cat si de spectator in fata unei surse inepuizabile de impresii puternice, precum si in faptul ca se apeleaza in permanenta la afectivitatea copilului. . Viata afectiva la varsta infantila constituie temeiul viitoarei personalitati. A te concentra asupra ei, a mecanismelor proprii de functionare constituie, de fapt, esenta activitatii instructiv - educative a educatoarei in gardinita de copii, barometrul de apreciere a eficientei acestei munci, chiar daca roadele ei vor fi culese nu imediat, ci in timp, uneori de-a lungul intregii deveniri umane.

Prin organizarea unor concursuri intre grupele aceleiasi gradinite sau intre gradinite diferite (pe diferite faze, pe diferite teme) dezvoltam dragostea si interesul copiilor pentru frumos, sensibilitatea si personalitatea lor suferind modificari pozitive, putand usor depista tinere talente artistice in vederea cultivarii si promovarii lor.

Concursurile sportive vin ca si o completare a activitatilor de educatie fizica, si ajuta la dezvoltarea psiho-motrica a copiilor,cei mici participand cu multa placere .

In acelasi timp nu trebuie neglijat rolul activitatilor extracurriculare in formarea caracterului colectiv care conduce la sudarea legaturii dintre cei mici, ii invata sa traiasca in grup,sa colaboreze ,sa accepte si sa respecte parerile celorlalti.

"Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va mai exista cand ei vor fi mari si nimic nu ne permite sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i invatam sa se adapteze." ( M. Montessori " Descoperirea copilului " Editura Didactica si Pedagogica, 1977 ).

BIBLIOGRAFIE

1. Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei Revista invatamantului prescolar, 3-4/2006,

2. IONESCU, M.; CHIS, V.,Mijloace de invatamant si integrarea acestora in activitatile de instruire si autoinstruire, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2001

3. PREDA. VIORICA, Metodica activitatilor instructiv educative in gradinita de copii, Editura  Gheorghe Cartu Alexandru , Craiova 2009

4. LESPEZEANU M., Traditional si modern in invatamantul prescolar, Editura S.C. Omfal, Bucuresti, 2007

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.