Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
Cum sa introducem prescolarii in lumea numerelor si a cifrelor

Cum sa introducem prescolarii in lumea numerelor si a cifrelor
Cum sa introducem prescolarii in lumea numerelor si a cifrelor

Multi copii, atunci cand vin la gradinita, stiu deja sa numere pana la 5, pana la 10 ori mai mult.Dar, de obicei, exceptand cazul in care au primit in familie o educatie constient-adecvata, ei numara fara sa stie prea bine despre ce este vorba, ca si cum ar spune o poezie ori o numaratoare intr-un joc.Rolul educatoarei, pe parcursul anilor de gradinita, este acela de a-l face pe copil sa inteleaga conceptual de numar.Chiar daca acest obiectiv nu poate fi atins in totalitate in perioada preprimara, se considera ca prescolarii demonstreaza intelegerea conceptului de numara atunci cand pot numara obiecte, indiferent de categoria acestora. De exemplu , spun “sase” atunci cand numara orice grup de sase obiecte.

Pregatirea pentru constientizarea numarului incepe de timpuriu si este inclusa in actiuni cu totul obisnuite.Copilul este intrebat de foarte mic cati ani are, este pus sa arate mana sis a numere cate degete are la o mana si la cealalta.Culege flori si spune cate are, sare coarda ori bate mingea numarand sariturile/bataile efectuate si comparandu-le cu performantele numerice ale tovarasilor de joaca.
Numeratia de la 1 la 10 trebuie abordata treptat in ceea ce priveste sarcinile, de obicei folosindu-se gradatia: 1-3, 1-5, 1-10. Acest lucru se dovedeste a fi util mai ales atunci cand copilul trebuie sa grupeze obiectele intr-un anumit numar si, de asemenea, atunci cand se urmaresate identificarea cifrelor si scrierea lor.

Tinanad cont de aceste observatii, educatoarea va urmari obtinerea urmatoarelor comportamente de la copii:

v    Sa realizeze corespondenta de la unu la unu pentru a arata ca un sir (grup) este mai mare sau mai mic

v    Sa construiasca grupuri de obiecte prin corespondenta de unu la unu

v    Sa construiasca grupuri de obiecte pe baza unui numar dat(treptat, de la 1 la 10)

v    Sa recunoasca cifrele( treptat, de la 1 la 10)

v    Sa puna in corespondenta cifra cu numarul de obiecte

v    Sa traseze cifrele peste linii deja trasate

v    Sa scrie independent cifrele

Corespondenta de unu la unu se realizeaza usor si poate fi abordata din primele zile ale gradinitei, cu referire la conduitele commune: fiecare copil are un dulapior, un scaunel, un buzunaras pentru caiet si creioane, fiecare copil are un semn al lui.Cand merg la plimbare sau la jocuri, dansuri, fiecare are o pereche:o fata-un baiat.In acelasi scop, utila este si abordarea unor povesti ca: Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici, Povestea celor 3 purcelusi sau Capra cu trei iezi.In activitatile de dimineata copiii pot aeza cate un scaunel, cate un castronel, cate o lingurita pentru fiecare pitic etc.Desigur aceste jocuri se pot realize doar dupa ce continutul povestilor este deja familiar copiilor.Desigur, pe langa aceste activitati mai mult sau mai putin spontane, educatoarea poate utilize si alte procedee pentru realizarea corespondentei unu la unu.In acest scop se pot utiliza cofragurile de oua taiate in doua siruri de cate 5, sarcina copiilor fiind de a aseza cate o minge de ping-pong in fiecare locas.Sarcinile rezolvate prin trasari grafice sunt si ele utile si multiple.de exemplu:” Da-i fiecarei mamarute cate o frunza”, “ ofera-I fiecarui iepuras cate un morcov” etc.Cu timpul se poate introduce numarul inegal de desene, astfel incat un element sa ramana fara pereche, Sarcina fiind formulate in genul: “Are fiecare copil cate un balon?”, “Are fiecare Scufita Rosie cate un cosulet?”.In afara de corespondenta unu la unu astfel realizata si pe care copilul o verbalizeaza prin trasarea de linii intre elementele pereche, el va observa ca nu mai exista potrivirea perfecta si ca un element este in plus.Educatoarea va sublinia ca exista un copil, o Scufita etc care a ramas fara pereche, apoi o vor semnala si copiii.Astfel se face o trecere lina catre numarul 1.In timp, prin aceste exercitii copiii vor invata numararea prin adaugarea succesiva a cate unui element.

Fisele in care copiii au sarcina de a incercui multimea(grupul) cu mai multe obiecte, mai precis acest tip de sarcini vor fi reluate ori de cate ori se face trecerea la un numar nou, precum si in cadrul operatiilor de adunare si scadere cu o unitate.Acest tip de exercitii este bines a fie efectuet utilizand atat siruri orizontale cat si verticale de elemente. Incepand, insa, din grupa mijlocie grupurile se vor prezenta comasate pentru ca prescolarii sa exerseze si numararea imaginilor. Prescolarii vor avea de asemenea sarcina de a desena sau construe multimi d obiecte pe baza unui numar dat, dup ace initierea se va face prin intermediul unor jocuri in care copiii sunt solicitati sa aduca 2 caiete, 3 creioane, 5 cuburi etc.In urmatoarea etapa se poate cere copiilor sa deseneze cate un balon pentru fiecare copil desenat in prealabil de educatoare( baloanele pot fi marcate pentru inceput cu linie punctata).

In introducerea unui numar nou sunt foarte atractive pentru copii scurtele povestioare sugestive care vor stimula interesul copiilor.De exemplu:

“ Iepurasul Tupa-Tup a primit un morcov. Prietenul lui, Rila-Iepurila i-a mai adus un morcov. Cati morcovi are acum Tupa-Tup?”

Povestirea poate fi si mai sugestiva daca in rolul iepurasilor sunt alesi copii din grupa.

Pentru fiecare crestere cantitativa se pot inventa alte povestioare-problema in care sa fie introduce atat numarul invatat anterior cat sic el ce urmeaza a fi invatat.

Un alt procedeu- exercitiu este si cel in care se folosesc cutiute cu pietricele(sau alte materiale din antura) pe care copiii le-au adunat cu diferite ocazii(plimbari, excursii). Sarcina copiilor este aceea de a aranja cutiile de la cea cu mai putine pietricele la cea cu mai multe pietricele.

Un alt procedeu de exersare a numerelor este cel al jocului de tip loto sau domino.pe masura ce copiii invata numere noi, jocurile vor deveni mai bogate in jetoane.

Compunerea si descompunerea cantitatii reprezentand un numar este o metoda de baza in predarea-inavatarea numerelor de catre prescolari.

Formarea conceptului de numar, care include si capacitatea de compunere si descompunere, este un drum lung pe care copilul il parcurge trecand de la o etapa de dezvoltare intelectuala la alta.

Compunerea si descompunerea numarului presupun operatii mintale ce nu sunt inac bine structurate la copiii prescolari.De aceea , pentru a-I face pe copii sa inteleaga faptul ca o cantitate de elemente ramane identical indiferent de pozitia acestora, se recomanda initierea unor jocuri care presupun manipularea unor obiecte.De exemplu se pot confectiona garaje din carton, diferite ca dimensiuni,astfel incat in fiecare sa intre un numar diferit de masini.Perechile de garaje vor avea 4 locuri si 1 loc, 3 locuri si 2 locuri etc, in functie de numarul ce urmeaza a fi compus si descompus.in grupele mai mari se pot introduce de exemplu trei garaje in loc de doua, numarul fiind descompus in trei.De exemplu, tot pentru 5 masini, trei garaje dintre care 2 cu 2 locuri si unul cu 1 loc.

In ceea ce priveste cifrele, in jurul varstei de 4 ani, copilul este pregatit sa abordeze cifrele.Prescolarul este pus in prezenta cifrelor chiar de la intrarea in gradinita, insa directionarea mai ferma a atentiei lui este bines a incaeapa in jurul varstei de 4 ani.

Metoda cea mai simpla prin care copilul este familiarizat cu cifrele este existenta acestora in mediu.La fel cum cifrele se afla pretutindeni , in viata de zi cu zi, tot astfel trebuie sa se gaseasca in mod natural in mediul educational al gradinitei.Copilul face cunostinta cu cartile inca de la venirea in gradinita.Aceste carti sunt carti cu imagini clare, colorate ori pe care copiii le coloreaza, cu text putin, uneori redus la o cifra. Eu , personal, am realizat astfel de carti la grupa la care lucrez, atat pentru cifre cat si pentru litere si pot sa afirm ca sunt agreate de copii si rasfoite cu mult drag de acestia.Le-am asezat la coltul “ Stiinta” unde copiii au acces la ele ori de cate ori simt nevoia.Unii copii mai mari le folosesc chiar in jocurile de creatie “De-a gradinita”, explicand celor mai mici, aratandu-le multimile, cifrele, numarand cu cei mai mici.Copiii mai mari colaboreaza si ei in redactarea acestor carti, fiecare copil care doreste sa participle la redactarea cartii primind foi pe care deseneaza imaginile pe care doresc sa le puna in carte.Intr-un colt al paginii, destinat acestui scop am desenat cifra cu linie dubla, astfel oferind ocazia copiilor de a o colora.Tot in astfel de carti am asezat imagini care trebuiau colorate in functie de legenda indicata de cifre, sau fise in care imaginea este obtinuta prin unirea cifrelor in ordine crescatoare.

.Desigur modalitatile de familiarizare a copiilor cu numerele si cifrele nu se incheie aici.Ele sunt multe si variate, in functie de creativitatea educatoarei, de capacitatile grupei cu care se lucreaza si desigur de particularitatile individuale ale fiecarui copil.

Este necesar totusi sa scriu cateva randuri si despre corespondenta cifra-numar de elemente.Chiar daca la inceput aceasta corespondenta este realizata in special de educatoare, este necesara organizarea de activitati in care copilul sa constientizeze sis a devina capabil sa exprime el singur aceasta corespondenta.

Relatia intre un obiect si cifra 1 este practice abordata in perioada in care copilul construieste multimi de obiecte prin corespondenta unu la unu.Deci, introducerea cifrei 1, care nu este greu de recunoscut, nu ridica mari probleme.Desigur trebuie tinut cont si de faptul ca in timp, gradul de dificultate al sarcinilor trebuie sa creasca si astfel sarcina copilului nu trebuie sa se limiteze doar la construirea perechilor imagine-cifra.Astfel el va trebui, cu timpul, sa aleaga dintr-un grup de jetoane numai pe cele care reprezinta de exemplu trei elemente, iar din grupul jetoanelor cu cifre numai pe cele care reprezinta cifra 3 si astfel sa formeze o pereche( intre jetoane trebuie sa se afle si unele care au un numar diferit de elemente decat 3, respective si intre cele cu cifre trebuie sa fie altele cifre, diferite de 3).

Tot in acest scop se pot utilize fise in care sunt prezentate mai multe grupuri de obiecte si mai multe cifre- unele invatate deja, altele nu( nu se abordeaza mai mult de 3-4 grupuri), sarcina copilului fiind aceea de a colora ultima cifra invatata precum si numarul corespunzator de obiecte.

Corespondenta cifra-numar poate fi abordata , desigur, si in alte activitati decat cele obligatori.Asfel la coltul “Constructii” se pot construe parcari,de exemplu, in care se aseaza cartonase cu cifre(pregatite de educatoare sau desenate in linie dubla de educatoare si colorate de copii), fiecarui spatiu corespunzandu-I un anumit numar de locuri pentru masini.Acelasi lucru poate fi desenat pe o foaie, copiii avand sarcina de a colora doar atatea masini cate indica cifra di spatial de parcare desenat.

Desigur si in acest caz educatoarea trebuie sa creeze diferite alte situatii in care sarcina sa fie motivanta si interesanta, evitand rutina si invatarea mecanica.

Bibliografie

MEN, (2005), Programa activitatilor instructive-educative in gradinita de copii, Editura V&I Integral, Bucuresti;

Dumitrana, M.,(2002), Activitatile matematice in gradinita - Ghid practice, insotit de 105 sugestii de activitati, Editura Compania, Bucuresti;

Bacus, A.,(1998), Copilul de la 3 la 6 ani, 

Editura Teora, Bucuresti.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Educarea Limbajului la varsta prescolara Lucrare stiintifica
PROIECT DIDACTIC Grupa: mare-pregatitoare - Toamna toamna harnica si de roade darnica
EDUCATIA TIMPURIE –INTRE NECESITATE SI OPORTUNITATE
Evaluare Initiala - Grupa Mare
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - Numarul si cifra 6
Azi pitic, maine voinic
Jocuri de miscare GRUPA: nivel I (3 –5 ani)
PROIECT EDUCATIONAL “ECOGRADINITA”
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu