Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
EDUCATIA RUTIERA ,,HAI LA DRUM MICI PIETONI"

EDUCATIA RUTIERA ,,HAI LA DRUM MICI PIETONI"


EDUCATIA RUTIERA ,,HAI LA DRUM MICI PIETONI"

In perioada prescolara si scolara , copilul castiga indemanari , abilitati, capacitati, invata sa inteleaga si sa aprecieze conduita celor din jurul sau, incepe sa cunoasca, in parte , valoarea sociala a actiunii sale, pentru ca, mai tarziu, sa inceapa a se conduce dupa anumite norme morale, prin raportarea faptelor proprii la faptele celorlalti semeni adulti.

Pentru a raspunde ritmului foarte rapid de dezvoltare fizica si psihica a copilului, trebuie gasite strategii noi, specifice varstelor mici, care sa dea finalitate actului educativ.

Educatia rutiera reprezinta o latura esentiala privind integrarea in civilizatia moderna a elevilor. Indiferent de varsta , regulile referitoare la traficul pe drumurile publice impuse de societate pietonilor si vehiculelor trebuie cunoscute si respectate cu consecventa si responsabilitate.

Invatamantul ofera cadrul eficient de realizare a obiectivelor educatiei rutiere prevazute in programa instructiv-educativa.Se stie ca in situatii rutiere diverse capacitatea copilului de a lua decizii este afectata de multiple procese , cum sunt:

estimarea eronata a distantei , vitezei si timpului;

anticiparea inadecvata a posibilelor actiuni ale altor participanti la trafic;

perceperea inadecvata a cauzalitatii accidentelor de circulatie,ceea ce provoaca o acceptare a riscului, intrucat sunt ignorate implicatiile periculoase ale traficului rutier;

impulsivitatea ,specifica copiilor pana la 10-12 ani, generata de conduita lor;

ritmul propriu in procesul asimilarii informatiei.

Actiunea de invatare a circulatiei rutiere se exercita prin intermediul particularitatilor de varsta si a celor individuale , copilului dezvoltandu-i-se nu numai interesele cognitive, ci si capacitati, aptitudini, abilitati, deprinderi.

Educatia influenteaza formarea unei baze de cunostinte , dezvoltand capacitati actionare. Invatarea se refera nu numai la acumularea generala de experienta sociala, ci si la faptul ca la aceasta varsta , copilul dobandeste o experienta proprie despre lume si viata, despre locul si rolul sau in societate.

Copiii incep sa cunoasca si sa respecte unele reguli ca forma de socializare,cu influente in conduita personala raportata la traficul rutier.

In procesul instructiv -educativ trebuie planificate si programate activitati distincte de educatie rutiera. Acesta este un proces activ si , in plus, determina o permanenta mutatie intre relatiile aparute ca produs al interactiunii dintre fortele externe ( educatie - natura)

si cele interne , adaptarea copilului la mediul socio - natural fiind definitorie. Raportul organism - mediu este complex si are caracteristici proprii, fiind in esenta exprimat in raportul copil - societate.

In ceea ce priveste educatia rutiera , se constata ca situatiile din traficul rutier sunt foarte diverse ca tipuri si trebuie bine cunoscute. Astfel , apar unele situatii rutiere specifice unor anumite localitati sau zone, ca de pilda: in orase se produc diferite evenimente rutiere in zonele centrale sau comerciale.

Este bine de stiut ca nu numai cunoasterea, dar obligatoriu este respectarea de catre copii a normelor si regulilor de circulatie pentru a-i proteja in calitate de pieton sau pasager.

De asemenea , alegerea in mod corespunzator a locurilor de joaca cu mingea, cu rolele, ori plimbarea cu bicicleta micsoreaza riscul de accidente si sporeste siguranta tuturor participantilor la traficul rutier.

In cadrul orelor de educatie rutiera se pot folosi fise de lucru, care pun accent pe invatarea perceptiva (imagini, semne conventionale), pe invatarea verbala prin insusirea unor termeni din vocabularul specific educatiei rutiere si utilizarea acestora in rezolvarea cerintelor adresate. Fisele asigura antrenarea copilului in exersarea unor deprinderi si capacitati vizand invatarea de tip gradual a regulilor de circulatie .

In cadrul orelor de educatie rutiera se mai pot folosi si lecturi dupa imagini, jocuri - exercitiu, jocuri de perspicacitate, puzzle, jocuri imitative, jocuri de dezvoltare a imaginatiei, expozitii tematice, concursuri si alte actiuni cu caracter practic aplicativ.

De exemplu se pot folosi urmatoarele jocuri: ,,Si noi suntem pietoni", ,,Esti un pieton prudent", ,,Atentie la semn", ,,Campionii "Hai la drum , mici pietoni", etc. .

In cadrul unitatii noastre se planifica saptamanal in cadrul activitatilor educative cate o tema de educatie pentru sanatate , educatie religioasa, educatie ecologica si educatie rutiera.

In cadrul educatiei rutiere am planificat o intalnire cu un agent de circulatie , care a venit in mijlocul copiilor vorbindu-le despre costumatia agentului de circulatie, despre regulile si normele de circulatie despre anumite evenimente care se intampla cu copiii care nu respecta regulile de circulatie despre modul cum trebuie sa circule ei pe strada.

Copiii au spus poezii , au interpretat cantece ,au desfasurat un concurs pe teme de circulatie si au facut poze cu agentul de circulatie, fiind foarte incantati de aceasta intalnire.

Un loc bine definit in programa il ocupa activitatile in care se urmareste cunoasterea principalelor mijloace de transport si locomotie, clasificarea acestora dupa locul pe unde circula,dupa modul de functionare, dupa utilitate, etc.

In cadrul activitatilor de observare, lecturi dupa imagini, convorbiri, plimbari, excursii,am facut cunoscut copiilor strada pe care locuiesc, orasul, precum si, legat de acestea, regulile de circulatie si de comportare in timpul calatoriei ( cu mijloacele de transport utilizate) sau al deplasarilor pe jos, ca pietoni.

In aceste activitati , copiii au invatat culorile semaforului, au inteles semnificatia unor indicatoare de circulatie si marcaje ca:,, trecere pietoni", ,, accesul interzis pietonilor", ,,atentie la copii", ,,drum obligatoriu pentru pietoni", etc.

In cadrul plimbarilor si excursiilor organizate cu copiii am cautat sa le formez deprinderi de circulatie corecta, cum sunt :

sa circule numai pe trotuare, iar in lipsa acestora, pe potecile laterale ale drumurilor publice;

sa traverseze strada numai la culoarea verde a semaforului, prin locurile semnalizate cu indicatoare sau marcaje, in lipsa acestora pe la coltul strazii;

sa se asigure inainte de a traversa strada uitandu-se in stanga si dreapta;

sa traverseze cu pas vioi , fara sa se opreasca pe partea carosabila;

sa nu traverseze prin fata sau spatele mijloacelor de transport;

sa nu se joace pe partea carosabila a drumurilor publice;

La nivelul invatamantului prescolar exista preocupari din ce in ce mai intense pentru prevenirea accidentelor rutiere in randul prescolarilor. Odata cu trecerea copiilor la scoala insa, se pierde destul de repede importanta acordata acestei educatii.

Desigur ca semnalul de alarma trebuie tras spre atentia dezvoltatorilor curriculari pentru invatamantul primar , dar noi cei care reprezentam segmentul prescolar, avem totusi puterea deciziei ca, in beneficiul copiilor nostri , sa ne intensificam eforturile spre a-i determina pe copii sa acorde cu seriozitate importanta necesara protejarii propriilor vieti. Si aceasta se poate face cu preocupare sustinuta pentru desfasurarea de activitati de orice forma privind educatia rutiera, inclusiv solicitand si colaborarea

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.