Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTAITA CELOR VARSTNICI

ALIMENTAITA CELOR VARSTNICI


ALIMENTAITA CELOR VARSTNICI

Alimentatia balantata,corespunzatoare varstei,actioneaza esential asupra modificarilor ce apar in diferite orange si sisteme,contribuie la mentinerea starii fiziologice normale si a capacitatii de munca.

Imbatranirea este un proces la baza caruia se afla modificari antrofice si degerenescente-se miscoreaza regenerarea protoplasmei,nucleoproteinelor,raspunzatoare de reproducere,sinteza si restabilire,proteinele tot mai mult inlocuiesc cu proteine lipsite de capacitatile de sinteza ale oraganismului se slabesc capacitatile functionale ale tesuturilor sistemului organismului.

La oamenii in etate survin diferite modificari:

alterarea danturii

scaderea secretit glandelor digestiveatrofierea mucoasei organelor digestive

tulburari ale peristalismului organelor tubului digestive

modificari de absorbtie a factorilor nutritive

Are loc incetinirea metabolismului bazei,scade toleranta la glucide si viteza arderilor;in metabolismul lipidic apar unele dereglari-creste continutul colesterolului si a grasimilor neuter in sange,se intensifica depunerea lor pe vase cu avansarea aterosclerozei.

In intestin predomina microorganisme la care sporesc procesele de putrefactie cu cinteza compusilor corespunzatoare,creste absorbtia lor.

In pancreas se constata atrefierea elementelor active ceea ce provoaca miscarea starii functionale a pancreasului reducand cantitatea activitatii fermentilor producatori.

In procesul imbatranirii o deosebita atentie se acorda hipocineziei si ca urmare surplusului masei corporale.La organizarea masei alimentare rationale a persoanelor varstanice trebuie loate in considerare capacitatea redusa ale sistemului digestive,ceea ce impune limitarea cantitativa a hranei.

Intensitatea proceselor metabolice la ei scade.Pentru ameliorarea acestor procese se recomanda utilizarea produselor alimentare cu activitate biologica inalta,bogata in vitamine,microelemente,fosfolipide,acizi grasi,polinesaturati,aminoacizi esentiali etc.

La varstanici procesele de crestere si de formare a tesuturilor oranismului sunt definitivate de aceea necesitatea in material plastic,precum si in vitamine este mai unica.Micsorarea capacitatilor de munca cu varsta,precum si lipsa lucrului fizic intens impune(in acelasi)o limitare a urmelor de proteine in acelasi s-a constatat ca la cei varstnici se pastreaza capacitatea de regenerare a celolelor uzate din care cauza e nevoie de proteine in anumite proportii.S-a constatat de asemenea ca surplucul de proteine la cei batrani poate provoca dezvoltarea arterosclerozei.

Limitare proteinelor si zaharului in alimentatia varstnicilor,micsorarea nivelului colesterolului in sange.Norma optima de proteine pentru cei varstnici constituie de la 1 g la 1 kg masa/corp.

Proteinele alimentalor constituie 55% din proteinele totale ale ratiei alimentare.

In alimentatie persoanelor varstnice se limiteaza GRASIMILE!!!!!

A fost stabilita coleratia consumului inalt de grasimi si dezvoltarea arterosclerozei.Grasimile consumate in cantitate mare se digera greu de catre organelle digestive,secretia carora este scazuta.Este bine cunoscuta actiunea negative a acizilor grasi saturati din grasimile animale si a colesterolului asupra metabolismului lipidic.

In alimentatia rationala se recomanda uleiul si untul vegetal.Ultimul in cantitate de 20-25 g si asigura cantitatea necesara de acizi grasi pe zi,care sunt polinesaturati.Consumul sporit de ulei vegetal actioneaza negative asupra oraganelor digestive.Norma zilnica de grasimi pentru perosanele varstnice este cu 10% mai mare decat cantitatea proteinelor din ratia alimentara.

In alimentatia balantata cantitatea de glucide depaseste in madie de 45 de ori cantitaea proteinelor.La efort fizic redus se reconada limitarea produsului de glucide pornind de la faptul ca si surplusul lor provoaca hipercolesterinerie in alimentatia celor varstnici,glucidele se limiteaza din contul celor usor asimilabile (zaharurile si produsele dulci).Ca sursa de glucide se vor utilize:

painea de secara

painea de grau integrala

leguminoase

fructe

Celuloza produselor alimentareurmalizeaza flora microbiana intestinala si favorizeaza  diminuarea colesterolului din organism.O deosebire atentie se acorda fructelor si legumelor crude.

VITAMINELE cu actiunea lor catalitica inhiba intro anumita masura procesul de imbatranire.Nivelul satisfacator de vitamine asigura mentinerea proceselor metabolice la un nivel corespunzator,retine dezvoltarea modificarilor sclerotice in tesutul conjuctiv.La persoanele in etate se constata polihipovitavinaza endogena drept consecinte a dezadaptarii sistemului fermentative.Alimentarea persoanelor in etate trebuie sa cuprinda cantitatea necesara de vitamine,indeosebi din nr celor ce urmalizeaza activitatea sistemului nervos cardiovascular si participa in reactiile de inhibitie a procesului de sclerozie,in functie de asigurarea organismului cu vitamine se modifica nivelul colesterolului in organism,in acest aspect prezinta o mare importanta vitaminele C si P.

Vitanima C indusa in ratia alimentara in cantitati satisfacatoare asigura desfasurarea proceselor de oxidare si normalizeaza schimbul de substante.La cei varstnici organismul are nevoie de o cantitate marita de vitamina C.Ea stabilizeaza echilibrul fizic de biosinteza a colesterolului si utilizarea lui in tesuturi,mareste rezistenta si intareste reactiile de aparare ale organismului.

Vitaminele Csi P au actiunea sinergica.VtitamineP contribuie la micsorarea tesutului artetiale la hipertensiuni.

Proprietatile lipotrope,capabile sa inhibeze procesul de dezvoltare a arterosclerozei au colina,inozita,vitamina Bi2,acidul folic,vitamina B6,acidul pantotenic,acizi grasi polinesaturati.Este important ca aceste substante sa fie incluse in ratia alimentara in cantitati suficiente,au scop profilactic pentru a preveni procesul de imbolnavire se recomanda administrarea polivitaminelor(complexe de vitamine).

La varstnici organismul se acumuleaza substante minerale indeosebi compusii calciului.Ele se depun in peretii vaselor sanguine,articulatii,cartilaje si alte tesuturi.Totodata la unii batrani se depisteaza asteoporoza ca o consecinta a dificultatii unor saruri.Norma zilnica de calciu pentru varstnici este de 800 mg.

Alt element mineral necesar pentru varstnici este magneziul cu actiune autispostica vasodilatoare.El stimuleaza peristotismul intestinal,sporeste eliminarea bilei,micsoreaza nivelul colesterolului in sange.Insuficienta de magneziu in organism se soldeaza cu marirea dependentei de calciu in vasele sanguine.Necesitatea zilnica de magneziu constituie 400 mg.Alimentatia varstnicilor trebuie sa contina potasiu suficient.El contribuie la eliminarea apei si clorurii de sodium din organism in ratia alimentara a varstnicilor se vor include produse cu orientare alcalina ca laptele si derivatele lui,cartofi,fructe,legume.

RATIA ALIMENTARA A VARSTNICILOR

(60-74 ani)

Trebuie sa contina:

proteine(68g barbate,61g femei)

lipide(77g bartbati,66g femei)

glucide(335g barbati,248g femei)

RATIA ALIMENTARA A BATRANILOR

-90 ani)


Trebuie sa contina:

proteine(61g barbate,55g femei)

lipide(65g barbate,57g femei)

glucide(280g barbate,242g femei)

valoarea energetica(1950kcal barbate,1700kcal femei)

Persoanele varstnice si batranii trebuie sa acorde o deosebita atentie regimului alimentar reiesind din faptul ca la ei capacitatile functionale ale organelor digestive sunt micsorate.

Mesele se vor servi la ore fixate,se va evita abuzul de hrana si intervalele lungi intre mese.Persoanele varstnice se vor alimenta de 4 ori pe zi,iar pentru cei batrani e mai rational 5 mese pe zi cu limitarea cantitatilor de alimente.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.