Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTATIA BATRANILOR SANATOSI

ALIMENTATIA BATRANILOR SANATOSI


ALIMENTATIA BATRANILOR SANATOSI

Hrana unui individ de peste 60 de ani, cu o greutate corporala de 70 kg, ar trebui sa fie alcatuita, in concordanta cu solicitarea fizica la care este supus, in felul urmator :

- aportul caloric global, la un efort fizic usor, va fi in jurul a 2 000 calorii (un individ de 25 de ani, pus in conditii asemanatoare, necesita in jur de 2 500 calorii/zi). In cazul in care subiectul efectueaza o munca fizica moderata, aportul caloric exogen va trebui sa fie in jurul a 2 600 calorii, iar daca este nevoit sa efectueze o munca fizica grea se va indica un aport caloric de cca. 4000 calorii/zi (fata de 3000 si, respective, 4500 calorii necesare unui tanar) ;

- repartitia principiilor alimentare in aceste trei situatii diferite sunt calcu­late, ca si cifrele referitoare la aportul caloric, pe baza unor date statistice care arata ca obezii depasesc varsta de 50 de ani in proportie mai mica decat indivizii normoponderali. O greutate care depaseste cu 15- 24% greutatea corporala normala merge mana in mana cu o crestere a mortalitatii de 144% peste normal. Acest risc este si mai mare daca s-au instalat deja tulburarile de glicoreglare ale omului in varsta. Se admite ca greutatea ideala a unui om in varsta ar trebui sa fie cam cu 10°/0 sub greutatea teoretica calculata pentru un adult de varsta mijlocie.O importanta remarcabila o are forma sub care sunt consumate diferitele alimente. Vom da mai jos cateva recomandatii generale in acest sens :

- in ceea ce priveste glucidele am expus mai sus cateva recomandatii privitoare la paine si legumele uscate, precum si la pastele fainoase. Mai este de adaugat faptul ca folosirea zaharului, ciocolatei,bomboanelor si prajiturilor in exces mareste cota de glucide peste limitele recomandate ;

- legumele proaspete si zarzavaturile sunt recomandate, fie ca atare, fie sub forma de sufleuri si budinci. Salatele vor fi preparate cu untdelemn si se vor servi cu precadere la mesele la care se serveste carne ;

- untul se va servi crud, neincalzit, in cantitate de 10-20 g/zi ;

- supele, usor condimentate, pentru a avea un efect stimulant pentru apetit, se vor gati fara rantas sau prajeala ;

- se va prefera gatirea tuturor alimentelor in untdelemn si nu grasimi animale.

In cele ce urmeaza vom cauta sa enumeram alimentele si pe cele care ar trebui evitate din regimul zilnic al unui varstnic :

I.Alimente permise sau recomandabile:

- lapte degresat, zer, iaurt ;branza de vaci sau branza preparata din lapte degresat (telemea de vaca) ;

- carne slaba, fara grasime vizibila ; orice carne de peste, chiar daca este vorba de peste gras ; raci, crevete, stridii ; pasare (pui, curcan, gaina) ;

- grasimi : untdelemn de floarea-soarelui, soia, porumb :unt in cantitate limitata ;

- oua : de preferat albusul ; maionezele se vor prepara cu albus ;

- fainoase ; paine, de preferat rece, prajituri facute cu untdelemn sau margarina lichida, paste fainoase, orez, gris ;

- legume si zarzavaturi, inclusiv cartofi, preparate far aunt, margarina sau untura ;

- orice fructe proaspete ; compoturi cu siropuri putin dulci ; inghetate de fructe cu lapte ecremat ; serbet, sucuri, etc.

- nuci si alune ;

- supe de carne degresate, de legume sau peste ;

- bauturi : cafea, ceai, apa minerala, bere, vin, alcooluri tari in cantitatile prescrise de medic.

II. Alimente interzise sau consumate cu restrictie :

lapte gras, smantana, frisca ;

branzeturi grase ;

carne de porc, slanina, sunca grasa, carnati ; orice carne cu grasime vizibila ; creier

untdelemn de cocos, unt in cantitate mare,margarina ordinara (asa-zisa margarina de vegetale), sosuri, maioneze ;

abuzul de galbenus, omlete sau alte feluri facute din oua ;

cartofi prajiti sau vegetale preparate cu rintasuri si prajeala ;

compoturi cu siropuri foarte concentrate ;

supe preparate cu smantana, unt, galbenusuri ; supe cu carne cu continut de grasime animala ;

bauturi foarte dulci.

In general, se va face uz foarte moderat de zahar, dulciuri, ciocolata, miere, jeleuri, dulceturi, marmelada, siropuri,deserturi foarte indulcite.

Aportul de minerale necesare va fi asigurat mai ales prin consumul unor cantitati suficiente de alimente care contin fier si calciu.

Se considera necesar un aport zilnic de aproximativ 12 mg fier, pentru a se putea combate tendinta la anemie,frecvent intalnita la batrani. De aceea, in cazul in care compozitia alimentatiei nu asigura aportul necesar de fier, se vor administra preparate farmaceutice cerespunzatoare. Alimente care contin fier : carne, legume, fructe uscate.

Cantitatea de calciu necesara pentru omul varstnic este de cca 850 mg/zi sau de aproximativ 10 mg/kilocorp/zi. Aceasta poate fi asigurata prin consumarea de lapte, branzeturi sau iaurt.

Asigurarea aportului zilnic vitaminic, daca se respecta prescriptiile privitoare la consumul zilnic de fructe, nu pune probleme speciale. In sezonul in care procurarea fructelor este mai dificila (ultimele luni ale iernii si primele luni de primavara) se poate face o suplimentare cu preparate farmaceutice care sa contina vitamine din grupul B (necesitatea zilniea de vitamina B1 este de 1,5 mg si cea de vitamina B2 de 1,8 mg), precum si cu vitamina C (cca 75 mg/zi). Se mai considera necesara consumarea a 5 000 U.I. de vitamina A.

In sfarsit, in ceea ce priveste aportul hidric zilnic trebuie asigurata o anumita cantitate, judicios repartizata pe durata zilei. Este recomandabil ca, totalizand apa de baut, supele, cafelele si ceaiul, sa nu se administreaza mai putin de 1 500 ml/zi. In ceea ce priveste repartitia acestor lichide pe intervalul zilei, este recomandabil sa se consume cantitatile cele mai mici de lichid la masa de seara, pentru a se evita mictiunile nocturne, care deranjeaza somnul.

Repartitia meselor pe zi prezinta si ea importanta pentru mentinerea unei bune stari generale, pentru a evita obezitatea sau, dimpotriva, slabiri nedorite.

Principial, programul cel mai adecvat pentru un batran activ este cel al meselor repetate (4-5 pe zi) si putin copioase. Astfel, dimineata se va lua lapte simplu sau cu cafea, ori un iaurt, paine prajita cu putin unt (10-15 g). Se va servi apoi o masa intermediara in jurul ore-or 10-11, care poate fi constituita din fructe sau o tartina cu branza de vaci, telemea etc.

Masa de pranz va conftne, pe langa o supa, un sote sau sufleu, in mod obligatoriu carne cu garnituri de cartofi, paste fainoase, salate. In functie de faptul daca subiectul este obez sau nu, masa de pranz se va completa numai cu fructe sau cu un desert format din prajitura, biscuiti etc.

O a patra masa, intermediara, de obicei constituita din fructe, este indicata in jurul orei 17, pentru ca ultima masa, luata in jurul orelor 20-21, sa contina alimente in cantitate mica si usor digerabile : lapte, paste fainoase cu lapte, branza, eventual un ou moale sau sunca slaba cu paine prajita.

Consumul limitat de bauturi alcoolice este permis. Se recomanda sa nu se depaseasca 250-400 ml pe zi. Cafeaua este un stimulent la care multi indivizi nu doresc sa renunte. Este permisa, insa se va evita consumarea ei in doze mari la mesele de seara.

Toate aceste consideratii sunt bazate pe cunostintele actuale si de aceea proba timpului le lipseste. Ele sunt mai curand deduse din datele experimentale, din similitudini cu anumite afectiuni organice si tratamentele dietetice eficiente ale acestora. Este probabil ca, in viitor, prescriptiile dietetice pentru omul in varsta sa capete o fundamentare stiintifiica mai riguroasa, dar indicatiile date mai sus raman, deocamdata, masurile cele mai prudente pe care le poate lua un varstnic sanatos pentru a se putea bucura de un confort fizic satisfacator.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.