Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI

ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI
ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI

La aceasta varsta copilul traverseaza o perioada relativ linistita in ceea ce priveste cresterea, asa incat nevoile sale nutritionale se rezuma aproape exclusive la sumarea nevoilor metabolice de repaus cu cele din cursul activitati fizice ; numai un mic procent din aportul nutritiv este destinat cresterii.

Ratia optima a copilului este reprezentata de cantitatea cea mai mica de calorii cu care copilul creste bine;aceasta valoare poate fi stabilita prin urmarirea fiecarui copil in parte.

Un copil cu varsta cuprinsa intre 6-10 ani are nevoie de 1800-2200calorii pe zi,necesarul de calorii care reprezinta nevoile nutritive zilnice ale copilului vor fi acoperite prin alimentele ingerate reprezentand ratia alimentara zilnica.

Pentru ca ratia alimentara sa asigure cesterea normala a copilului este necesar ca principiile alimentare (proteine,lipide,glucide) precum si vitaminele,mineralele si apa sa fie prezente in anumite proportii.

ProteineleLipsa proteinelor din alimentatie sau prezenta lor in cantitate redusa determina tulburari grave de nutritie si crestere , rezistenta la infectii scade, musculatura devine flasca, apar edeme carentiale si anemie. De asemenea ,o alimentatie saraca in proteine impedica absorbtia sarurilor de calciu si fosfor necesare alcatuirii osului.

Lipidele(grasimile)

Sunt substantele care prin ardere in organism produc cea mai mare cantitate de energie; la cantitati egale ele dau de doua ori mai multa caldura decat substantele protidice si glucidele.Nevoilede lipide variaza cu virsta, ratia trebuie sa cuprinda 30-40% lipide.La copii intre 6-10 ani sunt necesare 1-2g/kg de lipide. Alimentele bogate in lipide sunt: untdelemnul,untul topit , untura untul proaspat frisca, smantana branza carnea oul nucile, alunele migdalele,maslinele,dovleacul,floarea soarelui.

Glucidele

Glucidelese se gasesc in alimente mai ales sub forma de amidon. Aceste substante ca si grasimile, reprezinta substantele alimentare ce sunt folosite pentru cheltuelile energetice.

Alimentele bogate in hidrocarbonate cu valori nutritive sunt:

paine integrala ,paine neagra , produse din cereale (fulgii de porumb, gris, fulgi de ovaz), cartofi, leguminoasele, fructele.

Glucidele nu trebuie administrate in exces deoarece o parte din ele se depun sub forma de tesut gras, ingreunand cresterea si dezvoltarea copiilor si scazand rezistenta organismului fata de infectii; copiii se inbolnavesc mai usor, iar bolile evolueaza mai grav.

Substante minerale

Pentru dezvoltarea si cresterea normala a organismului copiilor este nevoie ca, in afara de proteine, grasimi, glucide , alimentatia sa contina si saruri minerale. Din randul substantelor minerale fac parte calciul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, iodiul, sulful etc.

Substantel minerale sunt necesare pentru cresterea si formarea scheletului copiilor.

Organismul copilului pierde in mod nomal saruri minerale prin transpirati, lacrimi urina fecale, pierderi inlocuite prin alimentatie. Daca din alimentatie lipsesc sarurile minerale, atunci apar si o serie de tulburari in procesul de crestere, in dezvoltarea tesutului osos, in activitatea unor glande cu secretie interna. La copil pentru constructia de noi cellule si tesuturi este necesar un aport suplimentar de minerale fata de adult, mai ales in perioadele de crestere masiva.

Vitaminele

Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune dezvoltari a organismului, care nu pot fi sintetizate de organism si deci trebuie sa fie aduse de alimentatie.

Carente vitaminice se pot produce in cazul unui aport alimentar insuficient sau in unele situatii in care aportul poate fi normal dar se creaza conditii pentru o scadere a cantitatii de vitamine folosite (absortia digestive defectuoasa), pierderi excesive  (hemoragii digestive, boli digestive , arsuri si eczime,boli renale) absenta folosirii vitaminelor din cauza unei defectiuni metabolice congenitale.

Semnele unei hipovitaminoze pot aparea si in cazul in care organismul are nevoi crescute de vitamine, situatie ce se poate intalni in cursul unor boli infectioase, in perioadele de creste, de efort fizic mare sau dupa interventii chirurgicale.

DIETA UNUI COPIL INTRE 6-10 ANI IN DECURSUL UNEI ZILE:

MIC DEJUN

PRODUS

CANTITATE

GLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Pte ficat

100g

5,5g

25g

3,2g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Lapte smantanit

200ml

9,2g

0,2g

6g

Banane

100g

13,4g

0,6g

1,3g

TOTAL :566,787 Kcal

PRANZ

PRODUS

CANTITATEGLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Supa de pui

200ml

14g

34g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Ficat de porc

100g

3g

0,6g

10,8g

Pireu de carofi

100g

73,7g

0,3g

6,6g

Compot de mere

100ml

24g

TOTAL:887,765

CINA

PRODUS

CANTITATE

GLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Fasole verde

70g

4,3g

4g

Carne de vita in suc propriu

100g

8,6g

21,6g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Struguri

200g

40g

0,8g

1,6g

TOTAL valoare energetica :465,885Kcal

Total valoare energetica 1940,1431Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

USCAREA AERULUI UMED
Introducere in alimentatia vegetariana
Igiena aerului in unitatile de industrie alimentara
APRECIEREA CALITATII FRUCTELOR SI LEGUMELOR
Ambalarea in cazul produselor congelate
NECESARUL PROTEIC, LIPIDIC SI GLUCIDIC AL ORGANISMULUI
Igiena apei in industria alimentara
PROIECT AMENAJAREA SPATIILOR DE PRODUCTIE CULINARA - INFIINTAREA UNEI UNITATII DE ALIMENTATIE PUBLICA - RESTAURANT J'ADORETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu