Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI

ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI


ALIMENTATIA COPILULUI CU VARSTA CUPRINSA INTRE 6-10 ANI

La aceasta varsta copilul traverseaza o perioada relativ linistita in ceea ce priveste cresterea, asa incat nevoile sale nutritionale se rezuma aproape exclusive la sumarea nevoilor metabolice de repaus cu cele din cursul activitati fizice ; numai un mic procent din aportul nutritiv este destinat cresterii.

Ratia optima a copilului este reprezentata de cantitatea cea mai mica de calorii cu care copilul creste bine;aceasta valoare poate fi stabilita prin urmarirea fiecarui copil in parte.

Un copil cu varsta cuprinsa intre 6-10 ani are nevoie de 1800-2200calorii pe zi,necesarul de calorii care reprezinta nevoile nutritive zilnice ale copilului vor fi acoperite prin alimentele ingerate reprezentand ratia alimentara zilnica.

Pentru ca ratia alimentara sa asigure cesterea normala a copilului este necesar ca principiile alimentare (proteine,lipide,glucide) precum si vitaminele,mineralele si apa sa fie prezente in anumite proportii.

ProteineleLipsa proteinelor din alimentatie sau prezenta lor in cantitate redusa determina tulburari grave de nutritie si crestere , rezistenta la infectii scade, musculatura devine flasca, apar edeme carentiale si anemie. De asemenea ,o alimentatie saraca in proteine impedica absorbtia sarurilor de calciu si fosfor necesare alcatuirii osului.

Lipidele(grasimile)

Sunt substantele care prin ardere in organism produc cea mai mare cantitate de energie; la cantitati egale ele dau de doua ori mai multa caldura decat substantele protidice si glucidele.Nevoilede lipide variaza cu virsta, ratia trebuie sa cuprinda 30-40% lipide.La copii intre 6-10 ani sunt necesare 1-2g/kg de lipide. Alimentele bogate in lipide sunt: untdelemnul,untul topit , untura untul proaspat frisca, smantana branza carnea oul nucile, alunele migdalele,maslinele,dovleacul,floarea soarelui.

Glucidele

Glucidelese se gasesc in alimente mai ales sub forma de amidon. Aceste substante ca si grasimile, reprezinta substantele alimentare ce sunt folosite pentru cheltuelile energetice.

Alimentele bogate in hidrocarbonate cu valori nutritive sunt:

paine integrala ,paine neagra , produse din cereale (fulgii de porumb, gris, fulgi de ovaz), cartofi, leguminoasele, fructele.

Glucidele nu trebuie administrate in exces deoarece o parte din ele se depun sub forma de tesut gras, ingreunand cresterea si dezvoltarea copiilor si scazand rezistenta organismului fata de infectii; copiii se inbolnavesc mai usor, iar bolile evolueaza mai grav.

Substante minerale

Pentru dezvoltarea si cresterea normala a organismului copiilor este nevoie ca, in afara de proteine, grasimi, glucide , alimentatia sa contina si saruri minerale. Din randul substantelor minerale fac parte calciul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, iodiul, sulful etc.

Substantel minerale sunt necesare pentru cresterea si formarea scheletului copiilor.

Organismul copilului pierde in mod nomal saruri minerale prin transpirati, lacrimi urina fecale, pierderi inlocuite prin alimentatie. Daca din alimentatie lipsesc sarurile minerale, atunci apar si o serie de tulburari in procesul de crestere, in dezvoltarea tesutului osos, in activitatea unor glande cu secretie interna. La copil pentru constructia de noi cellule si tesuturi este necesar un aport suplimentar de minerale fata de adult, mai ales in perioadele de crestere masiva.

Vitaminele

Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune dezvoltari a organismului, care nu pot fi sintetizate de organism si deci trebuie sa fie aduse de alimentatie.

Carente vitaminice se pot produce in cazul unui aport alimentar insuficient sau in unele situatii in care aportul poate fi normal dar se creaza conditii pentru o scadere a cantitatii de vitamine folosite (absortia digestive defectuoasa), pierderi excesive  (hemoragii digestive, boli digestive , arsuri si eczime,boli renale) absenta folosirii vitaminelor din cauza unei defectiuni metabolice congenitale.

Semnele unei hipovitaminoze pot aparea si in cazul in care organismul are nevoi crescute de vitamine, situatie ce se poate intalni in cursul unor boli infectioase, in perioadele de creste, de efort fizic mare sau dupa interventii chirurgicale.

DIETA UNUI COPIL INTRE 6-10 ANI IN DECURSUL UNEI ZILE:

MIC DEJUN

PRODUS

CANTITATE

GLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Pte ficat

100g

5,5g

25g

3,2g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Lapte smantanit

200ml

9,2g

0,2g

6g

Banane

100g

13,4g

0,6g

1,3g

TOTAL :566,787 Kcal

PRANZ

PRODUS

CANTITATE

GLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Supa de pui

200ml

14g

34g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Ficat de porc

100g

3g

0,6g

10,8g

Pireu de carofi

100g

73,7g

0,3g

6,6g

Compot de mere

100ml

24g

TOTAL:887,765

CINA

PRODUS

CANTITATE

GLUCIDE

LIPIDE

PROTEINE

VALOARE ENERGETICA

Fasole verde

70g

4,3g

4g

Carne de vita in suc propriu

100g

8,6g

21,6g

Paine alba

50g

26,15g

0,3g

3,8g

Struguri

200g

40g

0,8g

1,6g

TOTAL valoare energetica :465,885Kcal

Total valoare energetica 1940,1431

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.