Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate

Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate
Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate

Produsul criodesicat asa cum rezulta dupa terminarea desorbtiei, este poros si higroscopic. De aceea sunt necesare masuri speciale, la primul contact cu aerul fiind posibila o imbibare rapida a porilor cu vaporii de apa care anuleaza efectul uscarii din faza de desorbtie. Acest fapt poate conduce la brunificari enzimatice, la dezvoltari microbiene nedorite, la rancezirea substantelor grase, la decolorari etc.

Ambalarea trebuie facuta imediat, eventual dupa o comprimare a produsului (daca este posibil din punct de vedere comercial) in atmosfera de gaz inert (azot s.a.) sau in vid.

Dupa terminarea fazei de uscare secundara si a presurizarii incintei de uscare, produsele liofilizate sunt scoase din incinta si se recomanda o depozitare de 23 zile in containere vacuumate de capacitati mari in vederea omogenizarii umiditatilor reziduale, dupa care se efectueaza conditionarea definitiva in ambalaje de dimensiuni mici destinate distributiei catre utilizatori.

Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate se fac in vederea eliminarii sau reducerii la maximum a cauzelor care determina modificari in calitatea produselor pe perioada depozitarii, transportului si manipularilor.

Factorii care influenteaza conservabilitatea produselor liofilizate sunt: umiditatea reziduala, lumina, oxigenul din aer, deteriorarile mecanice.

Cauza oxidarii produselor liofilizate in cursul depozitarii lor ca urmare a unei conditionari deficitare, este oxigenul din aer. Actiunea negativa a oxigenului este favorizata de unii componenti prezenti in mod accidental in aer. Principalii constituenti din produsele liofilizate care sufera oxidari sunt lipidele, vitaminele, pigmentii si proteinele.Umiditatea reziduala din produsele liofilizate, in cazul in care este mai mare decat valorile uzuale de 25%, determina efecte negative ca urmare a reactiilor enzimatice si de oxidare, a dezvoltarii microbiene s.a.

Lumina, pe langa efectul de decolorara asupra unor produse liofilizate poate favoriza unele reactii cu efect negativ, prin rolul de catalizator in cadrul acestora.

Datorita structurii poroase, produsele liofilizate sunt foarte sensibile la deteriorari mecanice, socuri, zdrobiri s.a.

Pentru evitarea efectelor negative a factorilor amintiti mai sus asupra produselor liofilizate, acestea din urma sunt ambalate fie sub vid, fie in atmosfera de gaz inert (azot sau dioxid de carbon sau, pentru produsele mai putin sensibile, aer uscat cu 10-20% umiditate relativa). Materialele utilizate pentru ambalaje sunt impermeabile la grasimi, gaze.arome si vapori de apa, iar ambalajele utilizate sunt perfect etanse.

Sistemele utilizate in ambalarea produselor liofilizate sunt in general:

- cutii metalice cu sau fara lacuire interioara, cu sistem de inchidere care permite ambalarea sub vid sau in atmosfera de gaz neutru;

- cutii de aluminiu acoperit sau nu cu lac interior, cu vid sau atmosfera de gaz neutru la interior;

- ambalaje din sticla, sistem care permite utilizarea unei game largi de atmosfera interioara, dar care prezinta deficiente legate de influenta razelor luminoase si a etanseitatii sistemelor de inchidere, prezentand in plus si dezavantajul unor greutati suplimentare importante;

- ambalaje pe baza de materiale plastice, sisteme care prezinta o serie de avantaje, fiind insa mai scumpe. In acest caz se utilizeaza materiale de ambalare complexe alcatuite din mai multe straturi de material plastic si metalice. Dintre cele mai utilizate materiale sunt clorura de polivinil, polietilena, polipropilena impreuna cu filme de poliesteri si pelicule celulozice, hartie carton si aluminiu.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Proiect Smantana
Procese de baza privind conditionarea aerului
OUA
Igiena aerului in unitatile de industrie alimentara
Racirea uscata a aerului umed
Glucidele complexe
Refrigerarea cu aer racit
Tehnica alimentatiei parenterale si masuri pentru evitarea complicatiilorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu