Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate

Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate


Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate

Produsul criodesicat asa cum rezulta dupa terminarea desorbtiei, este poros si higroscopic. De aceea sunt necesare masuri speciale, la primul contact cu aerul fiind posibila o imbibare rapida a porilor cu vaporii de apa care anuleaza efectul uscarii din faza de desorbtie. Acest fapt poate conduce la brunificari enzimatice, la dezvoltari microbiene nedorite, la rancezirea substantelor grase, la decolorari etc.

Ambalarea trebuie facuta imediat, eventual dupa o comprimare a produsului (daca este posibil din punct de vedere comercial) in atmosfera de gaz inert (azot s.a.) sau in vid.

Dupa terminarea fazei de uscare secundara si a presurizarii incintei de uscare, produsele liofilizate sunt scoase din incinta si se recomanda o depozitare de 23 zile in containere vacuumate de capacitati mari in vederea omogenizarii umiditatilor reziduale, dupa care se efectueaza conditionarea definitiva in ambalaje de dimensiuni mici destinate distributiei catre utilizatori.

Conditionarea si ambalarea produselor liofilizate se fac in vederea eliminarii sau reducerii la maximum a cauzelor care determina modificari in calitatea produselor pe perioada depozitarii, transportului si manipularilor.

Factorii care influenteaza conservabilitatea produselor liofilizate sunt: umiditatea reziduala, lumina, oxigenul din aer, deteriorarile mecanice.

Cauza oxidarii produselor liofilizate in cursul depozitarii lor ca urmare a unei conditionari deficitare, este oxigenul din aer. Actiunea negativa a oxigenului este favorizata de unii componenti prezenti in mod accidental in aer. Principalii constituenti din produsele liofilizate care sufera oxidari sunt lipidele, vitaminele, pigmentii si proteinele.Umiditatea reziduala din produsele liofilizate, in cazul in care este mai mare decat valorile uzuale de 25%, determina efecte negative ca urmare a reactiilor enzimatice si de oxidare, a dezvoltarii microbiene s.a.

Lumina, pe langa efectul de decolorara asupra unor produse liofilizate poate favoriza unele reactii cu efect negativ, prin rolul de catalizator in cadrul acestora.

Datorita structurii poroase, produsele liofilizate sunt foarte sensibile la deteriorari mecanice, socuri, zdrobiri s.a.

Pentru evitarea efectelor negative a factorilor amintiti mai sus asupra produselor liofilizate, acestea din urma sunt ambalate fie sub vid, fie in atmosfera de gaz inert (azot sau dioxid de carbon sau, pentru produsele mai putin sensibile, aer uscat cu 10-20% umiditate relativa). Materialele utilizate pentru ambalaje sunt impermeabile la grasimi, gaze.arome si vapori de apa, iar ambalajele utilizate sunt perfect etanse.

Sistemele utilizate in ambalarea produselor liofilizate sunt in general:

- cutii metalice cu sau fara lacuire interioara, cu sistem de inchidere care permite ambalarea sub vid sau in atmosfera de gaz neutru;

- cutii de aluminiu acoperit sau nu cu lac interior, cu vid sau atmosfera de gaz neutru la interior;

- ambalaje din sticla, sistem care permite utilizarea unei game largi de atmosfera interioara, dar care prezinta deficiente legate de influenta razelor luminoase si a etanseitatii sistemelor de inchidere, prezentand in plus si dezavantajul unor greutati suplimentare importante;

- ambalaje pe baza de materiale plastice, sisteme care prezinta o serie de avantaje, fiind insa mai scumpe. In acest caz se utilizeaza materiale de ambalare complexe alcatuite din mai multe straturi de material plastic si metalice. Dintre cele mai utilizate materiale sunt clorura de polivinil, polietilena, polipropilena impreuna cu filme de poliesteri si pelicule celulozice, hartie carton si aluminiu.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.