Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Controlul Alimentelor - Obiectivele normarii calitatii alimentelor

Controlul Alimentelor - Obiectivele normarii calitatii alimentelorSunt f multe recomandari facute de Faor si ohms care recunosc drepturile consumatorilor: de a satisface nevoile fundamentale, dreptul de protectie prin sisteme legislative si de securitate impotriva produselor si serviciilor care ar putea pune in pericol sanatatea sau chiar viata ; Dreptul de informare corecta si completa asupra caracteristicilor calitative precum si asupra conditiilor de folosire a produselor alimentare ; Dreptul consumatorului de a fi despagubit in urma folosirii unor alimente necorespunzatoare si mai ales dreptul la educatie si instruire.

Calitatea= Totalitate a caracteristicilor in virtutea carora un produs trebuie sa detina atribute specifice, trebuie sa se diferentieze de altele similare/apropiate in asa fel incat sa confere capacitatea de satisface nevoile exprimate sau implicite ale consumatorului. Trebuie sa retinem despre aceasta calitate ca nu intotdeauna poate exprima superlativul. Sunt situatii in care pot fi utile si alte formulari : calitate relativa atunci cand produsul este comparat cu ceva superlativ si binenteles este clasat fata de acel ceva si deseori se foloseste nivelul calitatii si masura calitatii refetindu-se la evaluari tehnice si precise vis-a-vis de superltiv.Calitatea unui produs este influentata de numeroase activitati independente in timpul realizarii sau producerii lui. Deseori calitatea se raporteaza la utilitate, aptitudini de utilizare, satisfacerea clientului, conformitate cu anumite cerinte.

In functie de calitate exista si o clasificare. Asigurarea calitatii produsului respectiv trebuie sa fie realizata printr-o acoperire permanenta a cerintelor clientului prin verificare permanenta in cadrul ciclului de productie a respectarii manoperelor, tehnicilor, materialelor folosite in asa fel incat acestea sa fie conforme cu ceea ce s-a prestabilit.

Alimentele fie ca sunt in stare naturala, fie ca sunt prelcrate, contin substante nutritive necesare organismului pentru intretinerea activitatilor vitale, dar sa nu fie daunatoare organismului. Vorbim despre

1. produse agroalimentare naturale de origine vegetala sau animala ce constituie materie prima pentru obtinerea altor produse alimentare, sau care se pot consuma ca atare de catre populatie, respectiv printr-o prelucrare in gospodarie provenind din surse proprii sau prin intermediul pietei.

2. produse alimentare rezultate in urma prelucrarii materiilor prime : deci folosindu-se procedee industriale si de asemenea de a fi puse la dispozitia consumatorului prin intermediul pietelor.

Calitatea produselor agroalimentare este definita sub forma unor indicatori de calitate stabiliti si consemnati in norme de calitate. Normele de calitate sunt reguli si dispozitii stabilite prin lege sau acceptiune si cuprind totalitatea conditiilor minimale sau maximale privitoare la criteriile de apreciere sau evaluare. Aceste norme se concretizeaza prin documente aprobate de catre un organism recunoscut, furnizeaza reguli de baza dar si modalitati de control in asa fel incat sa se atinga nivelul optim prestabilit.

Obiectivele normarii calitatii alimentelor

1.     vizeaza punerea in consum a alimentelor bogate in nutrienti : proteine, glucide, lipide, saruri minerale, vitamine.

2.     Trebuie sa vegheze siguranta alimentelor : adica sa nu contina contaminanti fizici, chimici, microbiologici care ar putea pune in pericol sanatatea sau chiar viata consumatorului, sa nu fi suferit degradari (fiz


3.     ice, fizico-chimice, bio-chimica, microbiologica ) care sa le afecteze inocuitatea, sa nu fie infestate cu insecte si paraziti.

4.     Alimentele sa nu fie vatamatoare pentru organismul uman

5.     Alimentele sa fie consumate cu placere de catre consumator.

Aceasta normare se refera la

calitate nutritionala :componentele chimice, bio-chimice

calitatea igienica / inocuitate: aprecierea continutului de substante toxice, al microorganismelor patogene sau conditionat patogene, rolul fiind acela ca consumatorul sa fie protejat

Calitatea organoleptica : ansamblul caracteristicilor alimentului respectiv ca o percepere senzoriala facuta de catre consumator referindu-se la forma, culoare, aspect, consistenta, miros, gust.

Calitati de intrebuintare : la satisfacerea cerintelor consumatorului in folosinta alimentelor respective.

Punerea in consum public, depozitarea, transportul si prelucrarea produselor alimentare care nu indeplinesc conditiile stabilite prin normele respective atrag raspundere materiala, contraventionala sau chiar penala.


Performante economice cu privire la o calitate de productie sau de prestari de servicii, toate girand/apartinand calitatii. Trebuie retinut ca in ultimii ani in toata lumea au crescut exigentele calitatii date de clienti. Aceasta tendinta a fost si este insotita de intelegerea din ce in ce mai accentuata a faptului ca ameliorarea/imbunatatirea continua a calitatii este obligatorie pentru a atinge dar si a mentine aceste performante.

Cerintele si nevoile sunt trecute in documentatiile tehnice, dar complexitatea acestui sistem de organizare cu privire la conceptii, relatii de productie este atat de mare incat totdeauna necesita o completare in asa fel incat alimentele calitativ sa fie din ce in ce mai bune.

In acesta conceptie privind calitatea alimentelor se adauga si ambalarea, etichetarea, inscriptionarea produselor alimentare. Cu privire la ambalare, orice produs alimentar pentru a fi comercializat sunt ambalate in cantitati mai mici sau mai mari. Ambalajul reprezinta un material specific atat ca executie cat si ca natura destinat produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei de mare nevoie sau utilitate pentru transportul, manipularea, depozitarea si desfacerea acestora.

Aceste ambalaje obligatoriu trebuie sa aiba anumite conditii cum ar fi:

sa mentina cantitatea dar mai ales calitatea produselor alimentare,

sa fie din materiale reciclabile adica conditii de valorificare dar mai ales de eliminare ecologica

sa fie formate din materiale care nu cedeaza sau nu sunt supuse interventiilor fie din interior ( al produselor alimentare) dar mai ales a interventiilor exterioare

sa nu modifice caracteristicile organoleptice

sa fie curate, sa nu contina germeni, insecte, rozatoare

sa nu fie purtatoare, si mai ales prin compozitia lor chimica de substante daunatoare organismului.

Toate aceaste materiale folosite la ambalaj trebuie avizate.

Etichetarea si inscriptionarea: Orice produs ambalat trebuie sa fie si etichetat. Aceste etichete se pot aplica pe suprafata ambalajului dar inscriptionarea poate fi facuta pe propriul ambalaj (inscriptionat/imprimat). Aceste etichete trebuie sa indeplineazsca conditiile:

o      informarea consumatorului : tara in care a fost fabricat/ambalat produsul, denumirea, compozitia chimica

o      atunci cand se folosesc OMG obligatoriu trebuie sa se mentioneze

o      atunci cand sunt folositi aditivi care ar putea cauza intolerante, alergii sau astfel de manifestari unor categorii de consumatori

o      denumirea comerciala corecta a produsului si in concordanta cu ceea ce contine produsul

o      sigla nu trebuie sa fie in dezacord cu ceea ce contine produsul: nu se accepta desenul unei bovine cu un produs de alta specie, desenul unei albine pe o miere artificiala.

o      Important este ca pe ambalajele respective sa se regaseasca destinatia persoanelor/categoriilor de persoane necesare ca dieta, varsta, afectiuni sau alte asemenea motive in plus adaugandu-se indicatiile si precautiile de folosire a acestora.

o      Sistemele de omologare, marcare, certificare si autorizare.

Pentru fabricarea produselor alimentare trebuie sa existe o licenta de fabricare care se emite de ministerul agriculturii.

Activitatile pentru care este necesara aceasta licenta se refera la domeniul producerii de lapre, produse lacatate, carne si produse din carne, peste si produse din peste, paine si produse din morarit si panificatie, zahar si produse zaharoase, uleiuri si grasimi vegetale si animale, bauturi racoritoare, conserve din legume si fructe, vin, bere, bauturi alcoolice, drojdie de panificatie. Aceste licente de fabricatie se acorda agentilor economici inregistrate ca persoane juridice, asociatiilor familiare sau persoanelor fizice pentru productia de bauturi alcoolice si racoritoare.

In vederea obtinerii licentei de fabricatie este necesar sa se aiba documente de functionare a societatii, autorizatia sanitara, autorizatia sanitar-veterinara, avizul ministerului sanatatii pentru fiecare produs, o fisa a unitatii, o specificatie tehnica (standardul elaborat si aprobat), schema tehnologica de fabricatie, instructiunile tehnilogice si fisa cu privire la pregatirea de specialitate a personalului.

Licentele de fabricatie a produselor alimentare se acorda pentru fiecare produs in parte iar aceasta nu este transmisibila.


Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.