Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Debarasarea meselor festive

Debarasarea meselor festive


Debarasarea meselor festive

Debarasarea mesei de obiectele de inventar folosite la consumarea preparatelor si a bauturilor se efectueaza in ordinea servirii acestora dupa regulile cunoscute.

Strangerea de pe mese a obiectelor de inventar si a resturilor de mancare si transportarea lor, la oficiile de menaj, se efectueaza cu multe atentie, cu calm, cu pricepere si indemanare.

Debarasarea farfuriilor se face pe partea dreapta a consumatorilor, prinzandu-se cu mana dreapta marginea farfuriei respective, apoi se aseaza pe mana stanga, care va fi acoperitacu ancarul desfasurat.

Intrucat numarul farfuriilor de la masa consumatorilor este mare, debarasarea se va desfasura astfel:

In momentul in care consumatorii au terminat de consumat gustarile, la masa se va prezenta un ospatar care va efectua debarasarea farfuriilor si a tacamurilor pentru gustare in urmatorul fel: prima farfurie se trece in mana stanga, intre degetul mare, asezat pe marginea de deasupra farfuriei si degetul aratator sub farfurie si degetul mijlociu se retrage si se aseaza impreuna cu degetul inelar si cel mic rasfirate, sub cea de-a doua farfurie. Marginea celei de-a doua farfurie se aseaza sub prima farfurie. Tacamurile de pe farfuria a doua se aseaza pe prima farfurie, ramanand pe aceasta numai eventualele resturi de preparate. Cea dea treia farfurie  se aseaza pe antebrat sprijinindu-se de incheietura mainii si pe marginea celei dea doua farfurii. Furculita se foloseste la trecerea resturilor de preparate pe farfuria a doua, iar apoi se aseaza langa celelalt tacamuri pe prima farfurie. Cu celelalte farfurii se procedeaza la fel ramanad pe antebrat una peste alta.

Dupa ce au fost ridicate de la masa farfuriile(dar nu mai mult de 8-10) si tacamurile se transporta la consola sau direct la oficiul de menaj pentru spalarea veselei si a tacamurilor.

Debarasarea tacamurilor se face de regula odata cu farfuriile.

Operatiile ce se efectueaza pentru strangere si transportul tacamurilor difere in functie de situaitiile in care acestea sunt asezate de clienti ce consuma preparatele servite de felul si numarul lor.In situatia in care tacamurile au fost asezate de o parte si de alta a marginii farfuriei, chelnerul va trece mai intai pe partea stanga a consumatorului fara sa ridice de pe masa tacamul din partea stanga il va aseza in farfurie apoi va trece prin spatele consumatorului in partea dreapta a acestuia si va aseza tacamul din partea dreapta pe farfuie ridicandu-le impreuna.

In situtia in care tacamurile sunt lasate pe fata de masa in partea stanga a farfuriei, acestea se vor aseza pe farfurie pe partea stanga a consumatorului si apoi se ridica toate odata pe partea dreapta.

Farfuria ridicata de pe masa cu mana dreapta se trece pe mana stanga, potrivit regulilor de debarasare a farfuriilor.

Apoi cu mana dreapta se ridica cutitul si se aseaza pe farfuria fixata intre degetul mare si degetul aratator  si mijlociu cu lama spre centrul farfuriei si cu manerul spre margine furculitei, cu dingi in sus se aseaza perpendicular peste lama cutitului.

Manerul furculitei (de regula prima) se prinde intre degetul mare si marginea farfuriei asigurandu-se astfel o mai mare stabilitate a tacamurilor in timpul transporturilor, lamele cutitelor se introduc sub manerul furculitei.

Linguritele dupa ce au fost ridicate de pe masa odata cu farfuria suport si cu ceasca in care sa servit cafeaua se aseaza pe tava, cu ajutorul careia se efectueaza debarasarea.

Debarasarea paharelor se face cu ajutorul tavi de serviciu. Paharele sunt prinse cu mana dreapta de baza sau de picior pe partea dreapta a consumatorilor, acestea asezandu-se pe tava de serviciu care este prinsa intre degetul mare si celelalte degete de la mana stanga.Asezarea se face incepand de la atebrat spre varful degetelor evitand dezechilibrarea tavi si ciocnirea paharelor.

Debarasarea celorlalte obiecte de servire se face pe masura ce acestea numai sunt necesare consumarii preparatelor sau bauturilor. Olivierele, salatierele, suporturile pentru servetele etc se ridica cu mana dreapta si aseaza pe tava de serviciu, pentru a fi transportate la consola sau la oficiul de menaj.

Se va urmari ca acestea sa se ridice de la o distanta cat mai apropiata evitandu-se intinderea maini prin fata consumatorilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.