Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Dezvoltarea stiintei macinarii cerealelor

Dezvoltarea stiintei macinarii cerealelor


Dezvoltarea stiintei macinarii cerealelor

Inceputurile industriei moraritului se caracterizeaza prin utilizarea unei traditii mestesugaresti, mostenite din tata in fiu sau dobandite ca urmare a unei activitati indelungate in sectorul de morarit. Experienta acumulata si transmisia in decursul timpului, completata permanent cu idei novatoare, a contribuit la ridicarea nivelului calitativ al utilajelor si tehnologiei de macinare.

Primele activitati cu caracter stiintific sunt intreprinse pentru stabilirea calitatii cerealelor. O etapa importanta este marcata de studiile pentru stabilirea structurii anatomice si compozitiei chimice a cerealelor.

O serie de lucrari sunt consacrate descrierii masinilor si proceselor de macinare, F. BAUMGARTNER - 1884 - Munchen, F. KICK - 1985 - S.U.A., LEO HOPF - 1894 - Leipzic, P.A. KOZMIN - Moscova.

Prima carte de morarit care apare la noi in tara este "Morarulu celu bunu sau mestesugulu de a macina bine" a prof. Dimitrie Iancu. Lucrarea, o traducere cu adnotari ale autorului, dupa J.P.Morean, are mai mult o valoare istorica.

Dr. S. Cerchez publica in anul 1895 primul studio stiintific asupra graului si fainurilor romanesti, recolta anului 1894. Pentru a nu dezavantaja morile taranesti, el propune ca fainurile sa fie caracterizate dupa continutul in substante grase si nu in minerale.Prof. dr. Alexandru Zaharia, 1866 - 1938, considerat drept creatorul invatamantului superior de industrii alimentare din Romania, publica o serie de studii legate de granele romanesti cultivate intre 1898 si 1922. Analizeaza peste 7.000 de probe recoltate din diferite regiuni ale tarii si publica rezultatele in 1911 in "Graul romanesc", pentru care i se confera premiul de stat "Gh. Lazar".

Pentru o caracterizare mai buna a granelor, prof. Zaharia propune utilizarea unui coeficient K,

K=MH+2N

in care : - MH - masa hectolitrica, kg / hl;

- N - continutul de azot, %.

Prof. Zaharia studiaza compozitia chimica a soiurilor de secara cultivata in Romania in perioada anilor 1910 - 1915.

Prof. dr. Dcent Dumitru Motoc, 1898 - 1969, specialist in Biochimia si Microbiologia produselor alimentare, decan al Facultatii de Industrie Alimentara din Galati, a adus o contributie insemnata la studierea unor procese biochimice legate de conservarea si prelucrarea cerealelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.