Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Dezinsectia in unitatile de industrie alimentara

Dezinsectia in unitatile de industrie alimentara
Dezinsectia in unitatile de industrie alimentara

1 Instructiuni generale privind efectuarea dezinsectiei  

Dezinsectia reprezinta ansamblul mijloacelor si metodelor de combatere a insectelor si acarienilor care transmit boli infectocontagioase si parazitare la om si animale si care produc pagube prin distrugerea si degradarea produselor alimentare.Insectele si acarieinii sunt intalnite in toate sistemele de exploatare a animalelor,in depozite agro-alimentare,grupuri-sociale,etc.

Substantele cele mai utilizate in combaterea mustelor,tantarilor,gandacilor,puricilor.plosnitelor,etc sunt insecticide organice de sinteza.Substantele patrund in organism pe cale cutanata,digestiva si respiratorie,intoxicatia producandu-se datorita proprietatilor toxice prin stare de soc.Unele specii de insecte se dezvolta in unitati,altele in apropierea lor iar altele sunt duse de la distante mari odata cu materia prima.

In abatoare sunt intalnite musca de carne,de casa,de cadavre si enteroparazitii (paduchii bovinelor si porcilor).
2 Masuri de prevenire

Prevenirea insectelor se face prin indepartarea tuturor surselor de inmultire a lor.Toate deschiderile sunt prevazute cu plase de sarma sau de plastic cu ochiuri mici.Deschiderile pentru receptia materiei prime si livrari sunt etanseizate prin amenajari.

Rampele pentru descarcarea animalelor si pentru spalatul si dezinfectia masinilor sunt mentinute permanent curate.

Salile de taiere,transare si toate spatiile unde se prelucreaza produse sau subproduse sunt mentinute intr-o stare roguroasa de igiena.Utilajele si ustensilele mobile vor fi curstate.

O masura importanta contra insectelor este salubrizarea teritoriului unitatii prin indepartarea deseurilor,resturi de carne,dejectii.

Prevenirea infestarii cu artropode se face prin impiedicarea patrunderii in spatiile de prelucrare sau depozitare a produselor infestate,iar prevenirea infestarii produselor curate se face prin curatirea si dezinsectia sanitara corecta a ambalajelor,spatiilor si depozitelor.

3 Aspecte eco-biologice ale insectelor intalnite in unitatile de industrie alimentara

In industria alimentara dintre cele mai importante specii de muste sunt :Musca domestica,Musca caliphora,Musca sarcophaga,Musca pyophila casei,Musca prothophormia,acestea infecteaza produsele alimentare cu numeroase microorganisme si au ciclul de dezvoltare complet :oua,larva,pulpa si adult.

O musca poate prezenta peste doua milioane de microorganisme unele pot fi agenti patogeni ai dizenteriei,hepatitei,toxiinfectiilor alimentare si poliomielitei.

Gandacii sunt reprezentati din punct de vedere epidemiologic de doua familii Blatta orientalis (gandac negru) si Blattela germanica (gandac rosu sau svabul).Gandacii ataca produsele sub forma de insecte adulte si ca larve ;se hranesc cu dulciuri,paine,cartofi,resturi alimentare ;pot rezista farp hrana 30-40 zile si pot transmite numerosi germeni patogeni.

Paianjenul fainii poate fi vazut greu cu ochiul liber deoarece lungimea variaza 0,3-0,6 mm.Ataca faina,boabele de cereale,pastele fainoase,fructe si legume uscate.

Carioul fainii ataca faina,painea,biscuitii,paste fainoase.Are o culoare cafenie inchisa ;formeaza galerii iar produsele atacate sunt daunatoare pentru sanatatea omului.

Molia fainii este o specie nocturna,un daunator periculos pentru depozite de faina,mori si fabrici de paine.

Molia cerealelor ataca porumbul,orzul,graul,secara.Consumul de cereale contaminate de aceasta molie prezinta ulceratii pe mucoasa gatului si aparatului digestiv.

Gargaritele provin din camp si ataca boabele de cereale si de leguminoase.Faina obtinuta din boabele atacate are gust amar,culoare cenusie si este improprie consumului.

Furnicile traiesc in colectivitati si pot fi o sursa de contaminare cu microorganisme,agenti de alterare si patogeni.Sunt reprezentate in sectorul alimentar de speciile :furnica de casa (Monmorium pharsonic),furnica neagra mica (Formica rufa),furnica bruna (Formica fusca) si furnica rosie (Formica sanguineia).Pot vehicula germeni patogeni si oua de paraziti.

4 Principiile dezinsectiei

Luarea deciziilor si raspunderea pentru combaterea insectelor daunatoare revine administratorului acestuia.In unitati de industrie alimentara este obligatoriu programe de dezinsectie,cu specificarea genurilor de insecte.Atat deratizarea cat si dezinsectia cu rezultat bun se face la interval de 8-10 zile dintre dezinsectie si dezinfectie.Solutiile aplicate pentru dezinfectie neutralizeaza efectul solutiei insecticide.

Se vor utiliza doar insecticide aprobate in ‘’Lista pesticidelor avizate pentru utilizare in Romania’’.

Orice gazare se incheie cu degazare si predarea obiectivelor spre folosinta.Insecticidul se folosette atat cat este valabil.Este obligatorie respectarea normelor de P.S.I in lucrarile de dezinsectie deoarece concentratele emulsionabile si pulberile umectabile sunt inflamabile.

Personalul unitatii unde isi desfasoara activitatea in spatiul supus dezinsectiei  trebuie evacuat pana la aerisirea completa.

Orice metoda de dezinsectie folosita in interior va fi urmata in exteriorul unitatii prin pulverizare umeda a suprafetelor.

Dezinsectia,indiferent de metoda se face numai in mediu curat pentru ca murdaria impiedica actionarea insecticidului.Normele de utilizare a insecticidelor se stabilesc de la caz la caz in functie de :configuratia spatiilor,nivelul de infestare,natura suprafetelor,particularitatii biologice a daunatorului,toxicitatea si modul de actiune a substantelor active.

Eficacitatea dezinsectiei prin mijloace chimice este conditionata de nivelu de igienizare a unitatii in interior si exterior.

5 Mijloace si metode de combatere a insectelor

Combaterea insectelor se poate realiza prin mai multe metode :mecanice,fizice,chimice,biologice

5.1 Mijloace mecanice

Consta in acoperirea fisurilor din ziduri in care insectele asi depun ouale sau se ascund,folosirea grilajelor din plasa de sarma sau metal si la nivelul gurilor de ventilatie.Aceste metode au o eficienta mai mica in combaterea insectelor fata de alte metode.

Tipuri de capcane pentru diferite tipuri de insecte :

-Victor Fly Magnet este capcana ‘’Magnet pentru muste ;

-M 327-TRF01 Capcane MM,contine atractant feromonic care atrage orice specie de gandaci.Aceste capcane au fost concepute cu mai multe puncte de intrare si profile inguste pentru a fi amplasate in colturi inguste .

Tipuri de capcane cu feromoni :

-Storgard II este confectionat din momeli si capcane adezive pentru insecte care pot fi folosite in combinatie cu orice momeala ;-Bucket trap,este o capcana sub forma de con,cu recipient pentru colectarea insectelor capturate,ideala pentru monitorizarea gradului de infectare si capturarea masiva a moliilor din depozite de cereale.

5.2 Mijloace fizice

Se folosesc in combatere,in toate stadiile de dezvoltare a artropodelor.Se bazeaza pe folosirea caldurii si radiatiilor ultraviolete.

Caldura.Toate speciile din actiunile de dezinsectie pot fi distruse in 5-10 minute la temperatura repartizata uniform de 60 C.Pentru dezinsectie se recomanda expuneri de 10-24 ore.Dezinsectia se poate realiza cu ajutorul caldurii uscate si umede.Caldura uscata se realizeaza prin flambare si ardere.Flambarea se face cu lampa de benzina sau arzatoare de gaze lichefiate,pe suprafete infestate cu acarieni si insecte.Caldura uscata,prin flambare de scurta durata asupra suprafetelor din metal este folosita impotriva plosnitelor si capuselor.Caldura umeda se face prin spalarea pavajelor, si ustensilelor cu apa fierbinte,contribuind la micsorarea numarului de daunatori.In depozite agroalimentare se pot aplica tratamente termice folosind temperaturi ridicate sau scazute.

Radiatii ultraviolete exercita asupra unor numeroase specii de insecte efect atractant.

Tipuri de aparate cu radiatii ultraviolete :

-MO-EL Insectivoro-367-G EconomyEste special destinat utilizarii in spatii inchise si are de doua ori tuburi de 4 W si puternic ventilator pentru absorbirea insectelor.Ventilatorul este facut dintr-un material cauciucat pentru a nu distruge fizic insectele,fiind electrocutate de grila alimentata cu curent electric,instantaneu.Dispozitivul este foarte silentios si discret,poate fi dezasamblat pentru spalare.Modelul are culoare gri si combina puterea maxima de absorbtie cu silentiozitatea.Aparatul poate fi pozitionat pe o suprafata plana,la distanta de minim 1-1,5 metri de alta sursa de lumina ;

-MO-EL GEKO 7230.Dispozitivul este usor de curatat si se poate fixa oriunde.Aparatul emite raze ultraviolete pentru a atrage insectele.Deosebirile acestui model este cadrul metalic,componente electronice protejate in carcase etanse de plastic,robustetea si curatirea facila.

5.3 Mijloace chimice

Substantele chimice utilizate in combaterea insectelor se numesc insecticide.

Substantele chimice pot fi folosite in dezinsectie sub anumite forme :

-pulberi,se aplica prin prafuiri pentru artropode nezburatoare ;

-pulberi solubile se folosesc prin pulverizari ;

-solutii folosite prin pulverizari,pensulare,aerosolizari ;

-emulsii folosite pentru pulverizari si pensulari,impregnarea de benzi sau suprafete insecticide ;

-aerosoli calzi se folosesc in spatii inchise pentru locuri inaccesibile si distrugerea insectelor zburatoare ;

-gaze toxice unde substanta toxica este inglobata in granule,tablete sau comprimate ;

-fumigatii,substante solide in care sta impregnat insecticidul amestecat cu substanta pirogena.

Substantele toxice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii calitative :

-actiune selectiva,sa distruga insectele sa nu fie nocive ;

-efect insecticid intr-un timp cat mai scurt si doza cat mai mica ;

-rezinstenta mare fata de conditii de umiditate,temperatura si lumina ;

-atractie fata de insecte ;

-lipsite de miros neplacut ;

-sa nu modifice rezistenta sau culoarea suportului ;

-sa se manipuleze usor fara pericol ;

-sa fie autorizate de organele sanitare ;

-sa nu afectele utilajele,ustensilele si ambalajele.

Insecticidele se gasesc in comert gata preparate in concentratii optime,sub forma de spray-uri,cu diferite denumiri comerciale.

Getox Universal este insecticid concentrat emulsionabil pentru combaterea insectelor.Are aspect lichid incolor,limpede,miros caracteristic,emulsionabil in apa ;nu pateaza,nu este coroziv si are miros placut.Produsul este eficace in combaterea gandacilor,tantarilor,mustelor,moliilor,furnicilor,purecilor si paduchilor.

Entratox este insecticid galbui,miros caracteristic,emulsionabil,eficient in combaterea gandacilor,mustelor,moliilor,furnicilor,purecilor,paduchilor,paianjenilor si a altor insecte.

Forttox-4P este insecticid puternic,de soc si remanenta,galbui,miros caracteristic,emulsionabil in apa,nu are miros si are toxicitate redusa pentru om si animale.

Malathion distruge muste,gandaci,larve de tantari.

Biolarkim 14 este insecticid biologic cu actiune numai prin ingestie.Este extrem de eficient impotriva a peste 30 de specii de tantari si specii de Simulidae si Chironomidae.La sporulatie pe langa spori si cristale de proteina se formeaza si deltaendotoxina.In urma ingestiei aceste cristale sunt solubilizate,celulele epiteliate sunt atacate,insecta nu se mai poate hrani si se infometeaza pana la moarte.Flytrin este lichid emulsionabil,concentrat,ce da un control bun impotriva daunatorilor din zonele domestice sau industriale,inclusiv tantari,muste,gandaci.Flyrtrin este recomandat in zone industruale si institutii.Diluat,poate fi folosit cu oricare aparat de pulverizat.Flyrtrin poate fi folosit la 100-200 g in 10 litri apa in functie de gradul de infestare.

Malakol este insecticid piretroid in suspensie apoasa.Este recomandat in industria alimentara si spatii de depozitare ;este extrem de activ impotriva insectelor zburatoare (muste,tantari) si taratoare (gandaci,furnici,purici,paianjeni) ;are actiune eficienta impotriva larvelor si actioneaza prin contact si ingestie.La pulverizarea substantei se foloseste pompe de joasa presiune.Din punct de vedere al toxicitatii produsul face parte din grupa a-III-a de toxicitate.

Trinfong este insecticid lichid si prezinta spectru larg de actiune.Poseda efect devastator impotriva mustelor,tantarilor,gandacilor,furnicilor,puricilor.Nu are miros si nu pateaza peretii.Din punct de vedere al toxicitatii face parte din grupa a-IV-a de toxicitate.

Cymina Ultra este insecticid sub forma de lichid emulsionabil concentrat cu spectru larg de aplicare.Are efect devastator asupra mustelor,tantarilor,gandacilor,viespilor,paianjenilor,puricilor.Este extrem de eficient si asupra larvelor generate de aceste specii de daunatori ;trebuie folosit in dilutie de 2-4 % ;este aproape inodor si nu pateaza peretii proaspat varuiti sau vopsiti.Din punct de vedere al toxicitatii face parte din grupa a-IV-a de toxicitate.

Piricol este insecticid sub forma de lichid concentrat emulsionabil,cu efect puternic impotriva insectelor zburatoare (muste,tantari,viespi) si taratoare (gandaci,furnici).Poate fi folosit in zone industriale si spatii de depozitare ;trebuie diluat in proportie de 1-2 % ;nu are miros si nu pateaza peretii vopsiti insa trebuie evitat aplicarea pe peretii proaspat vopsiti.

5.4 Mijloace biologice

Mijloacele biologice se bazeaza pe fenomene de antagonism cu aplicabilitate la artropode,protozoare,ciuperci,bacterii si virusuri.Aceste metode dau rezultate bune in combaterea daunatorilor vegetali si tantarilor.

Dintre toate metodele biologice,combaterea microbiologica are importanta practica mare.

Combaterea microbiologica

Se refera la folosirea microorganismelor entomopatogene,care paraziteaza insecte si le distrug.

Avantajele combaterii sunt urmatoarele :preparatele microbiene nu sunt patogene pentru om,animale si albine care determina refacerea echilibrului biocenotic ;pot fi folosite in orice cantitate,ori de cate ori este nevoie ;nu prezinta metode speciale de aplicare si nici masuri speciale de protectie a muncii.

Dintre bacterii cea mai importanta este Bacillus thuringiensis.Aceasta prin sporulare produce toxina proteica solubila in mediu alcalin.In Romania se produce insecticid bacterian Thuringin utilizat pentru combaterea omizilor,moliilor si fluturilor.

Dintre ciuperci cele mai folosite pentru combaterea insectelor sunt din genul Beauveria.Sporul acestui tip de ciuperci patrunde in insecte prin deschiderile traheale,tubul digestiv si tegument.Utilizarea virusurilor pentru combaterea insectelor si acarienilor este dificila si costisitoare.

6. Dezinsectia in unitatile alimentare

6.1 Dezinsectia in punctele de colectare si prelucrare a produselor de origine animala

Dezinsectia in aceste puncte este dificila si necesita o serie de masuri speciale de precautie.O importanta deosebita in aceste locuri este reprezentata de mentinerea curateniei permanente,varuirea frecventa a peretilor,montarea la ferestre a plaselor de sarma.

Dezinsectia generala a incaperilor poate fi executata doar dupa terminarea lucrului si evacuarea produselor si utilajelor mobile.Separatoarele de grasimi,instalatiile de racire si alte utilaje vor fi acoperite cu hartie sau polietilena.Aplicarea insecticidelor se va face pe pereti,pervazul de la ferestre,pardoseala si suprafata utilajelor care nu vin in contact cu materia prima.Dezinsectia generala nu se realizeaza frecvent fiind suficiente cele partiale.Extrem de importanta este dezinsectia peretilor exteriori si a rampelor de incarcare si descarcare a produselor de origine animala.

6.2 Dezinsectia in depozitele agroalimentare

Depozitele agroalimentare pot fi o sursa de hrana si mediu favorabil inmultirii si dezvoltarii unor specii de artropode daca nu se respecta normele de igiena.Dupa curatire,cladirea se varuieste,se lasa cateva zile sa se usuce si se aplica un tratament chimic cu insecticide de contact aplicat sub forma de stropiri,aerosoli si fumigatii pentru distrugerea insectelor.

Dunatori intalniti :acarianul fainii,musca de casa,musca albastra de carne,gandaci de bucatarie,etc.

In fiecare depozit se va mentine stare de curatenie permanenta precum si in jurul magaziilor.La pulverizarea insecticidului nu se trateaza doar peretii,pardoseala libera,usile,ferestrele ci si stalpii de sustinere.

7 Recomandari generale asupra intrebuintarii insecticidelor

Reusita dezinsectiei depinde :

-de eficacitatea insecticidului utilizat ;

-de corectitudinea cu care s-a executat dezinsectia.

Actiunile de dezinsectie sunt executate doar de personal de specialitate calificat.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ALIMENTATIA NOU-NASCUTULUI SANATOS
Ratia alimentara
ALIMENTATIA LA PUBERTATE
LAPTE SI PRODUSE LACTATE
Manipularea si transportul produselor refrigerate
COMPOZITIA CHIMICA A LAPTELUI
Notiuni elementare de dieta in unele afectiuni
Efectele temperaturilor scazute asupra cineticii reactiilor chimice si biochimice
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu