Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Manipularea si transportul produselor refrigerate

Manipularea si transportul produselor refrigerate


Manipularea si transportul produselor refrigerate

Modul de manipulare si mijloacele utilizate in acest scop sunt in functie de natura produsului, marimea unitatii respective si gradul de dotare a acesteia din punct de vedere tehnic.

Un aspect important care trebuie avut in vedere la manipularea si transportul produselor refrigerate este prevenirea condensarii vaporilor de apa din atmosfera pe produse. Condensarea poate sa se produca atunci cand temperatura produselor refrigerate este sub punctul de roua al aerului inconjurator. Pericolul condensarii este mai mare vara (cand temperatura aerului exterior este ridicata) si este cu atat mai mare cu cat umiditatea aerului este mai ridicata.

Pentru prevenirea condensarii pe produse a vaporilor de apa din aer la scoaterea din depozite este recomandabila, in unele cazuri, operatia denumita temperare. Aceasta operatie consta in incalzirea partiala a produselor refrigerate inainte de a veni in contact cu aerul exterior, pana cand temperatura suprafetei lor creste peste temperatura punctului de roua al aerului exterior. In functie de durata in care produsele scoase din depozite vor sta in contact cu aerul exterior, de natura produselor, de dimensiunile acestora si de intensitatea circulatiei aerului exterior peste produse, temperarea se face pana la o anumita temperatura peste cea a punctului de roua al aerului exterior. Orientativ, in fig. 3.3. sunt redate temperaturile minime pana la care trebuiesc incalzite produsele scoase din depozit pentru a se preveni condensarea in functie de temperatura si umiditatea relativa a aerului exterior.Pentru transportul produselor refrigerate se utilizeaza mijloace de transport auto, feroviare, navale sau aeriene, prevazute cu instalatii proprii de producere a frigului sau cu posibilitati de mentinere a microclimatului interior fara instalatii de producere a frigului (racire cu gheata de apa, cu gheata carbonica, racire cu zerotoare).


Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.