Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Chips-urile

Chips-urile




Chips-urile

Romanii au renuntat la ciorba si tocanita in favoarea snack-urilor si a dulciurilor. Anual, se mananca mii de tone de biscuiti, saratele si floricele de porumb, iar consumul este in crestere. Potrivit estimarilor companiilor producatoare, anul acesta vanzarile de snack-uri vor fi mai mari cu cel putin 15%.
In topul preferintelor romanilor se situeaza biscuitii sarati si chipsurile, care au o pondere de aproape 55% din totalul vanzarilor.
Anul trecut, romanii au mancat peste 4600 de tone de chipsuri, cu 35% mai mult comparativ cu anul 2005.
A devenit aproape o moda, mai ales printre adolescenti, ca chips-urile sau snacks-urile sa fie consumate la orice ora a zilei, uneori chiar sa inlocuiasca o masa. De cele mai multe ori, chips-urile sunt combinate cu un suc acidulat. Aproape ca e imposibil sa nu vezi pe strada, in metrou, in tramvai sau in gara, tineri cu o punga de chips-uri si cu un suc cat mai colorat la indemana.

Vestea rea este ca toate chips-urile, snacks-urile si, in general, produsele care se obtin prin prajirea alimentelor bogate in amidon, contin acrilamida, o substanta cu efect cancerigen.
Daca citim lista de ingrediente a chips-urilor, totul pare in ordine. Acestea contin, in principal, cartofi, sare, ulei, Dar, in afara de aceste ingrediente de baza, compozitia lor este "imbunatatita" si cu alte substante, unele dintre ele nocive pentru organism si pentru sanatatea acestuia.
Ce ar putea sa fie atat de rau la chips-uri, se pot intreba consumatorii, mai ales ca toate reclamele ne arata cat de sanatosi si bine selectionati sunt cartofii pentru chips-uri: cei mai proaspeti si cei mai naturali. Poate chiar asa este. Insa marea problema porneste de la aditivii alimentari adaugati, dar mai ales de la procesul de fabricatie: prajirea cartofilor si a tuturor alimentelor bogate in amidon elimina acrilamida, o substanta pe care insasi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o recunoaste ca fiind foarte toxica.
De aceea, OMS admite consumul produselor care au in continut acrilamida doar intr-o cantitate foarte redusa. Iar un pachet de chips-uri contine o doza multiplicata de sute de ori a dozei admise!



Acum sa vedem ce sunt coloizii?

Coloizii sunt substante disperse, aparent omogene, a carei faza dispersa are particulele cuprinse intre 0,000001- 0,001. Sunt sisteme intermediare, intre solutii reale si intre suspensii.

Orice solutie se compune din 2 faze:

  • faza dispersa(FD), corespunzatoare substantelor dizolvate din solutii reale;
  • faza dispergent (MD), care corespunde solventului

Chipsurile si snacks-urile pot provoca aparitia maladiei Alzheimer, pentru ca o substanta prezenta in acest tip de alimente distruge celulele creierului, potrivit rezultatelor unui studiu american prezentat la conferinta anuala a Societatii americane de chimie.
Urme ale acestei substante, numita acrilamida, au fost descoperite de specialisti in creierul victimelor maladiei Alzheimer,  informeaza thesun.co.uk.
Acrilamida se gaseste de obicei in hrana procesata, de tipul chipsurilor. Specialistii au stabilit anterior ca acrilamida este cancerigena. Consumul mare de alimente care contin aceste substante poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare si de coordonare. Este pentru prima data cind consumul de alimente cu acrilamida este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer, o boala care numai in Marea Britanie afecteaza 400.000 de persoane, provocind dementa si pierderi de memorie. Specialistii de la Colegiul de medicina Albert Einstein din New York spun ca substanta se formeaza in momentul in care sunt prajite alimente bogate in amidon. Acrilamida mai poate fi intilnita in cereale, piine prajita si biscuiti, dar si in fumul de tigara. Acrilamida este utilizata in industrie ca agent de ingrosare, iar muncitorii care manevreaza substantele poarta imbracaminte de protectie.
Medicii au cerut sa se faca urgent mai multe analize pentru a se stabili o legatura clara dintre consumul de acrilamida si numarul din ce in ce mai mare a cazurilor de Alzheimer. Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa, care ataca celulele nervoase ale creierului, avind ca rezultat pierderea memoriei si schimbari in modul de gindire si in comportament. In jur de una din zece persoane de peste 65 de ani si aproape jumatate dintre oamenii de peste 85 de ani sufera de aceasta boala. Specialistii estimeaza ca, pana in 2040, numarul persoanelor atinse de aceasta degenerare cerebrala va creste de la 24 de milioane, cifra actuala, la 81 de milioane. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chipsuri contine 980 de micrograme de acrilamida.

Acum sa vedem cateva ingrediente ale chips-urilor

  Chips-uri din cartofi cu gust de ceapa si cascaval(chio traditional)

Ingrediente: amidon din cartofi, ulei vegetal, cartofi pudra (21%), arome: ceapa pudra (1%), sare lactoza, cascaval pudra (0,4%), zer dulce pudra, potentiator de aroma: glutamat monosodic(E621), acidifianti: acid lactic  si acid malic(E296), colorant: extract de boia de ardei, sare emulgator (E471).

Chio chips paprika

Ingrediente: cartofi, ulei vegetal, sare, boia de ardei pudra (0,9%), zahar, faina de grau, potentiatori de aroma: glutamat monosodic(E621), inosinat disodic(E631) si guanilat disodic(E627), ceapa pudra, arome, melasa, maltrodextrina, usturoi pudra, colorant: extract de ardei rosu, acidifiant: acid citric(E330).

Snack din cartofi si s are Pom-Bar

Ingrediente: cartofi pudra(31%), ulei vegetal, amidon, amidon modificat din cartofi si tapioca, sare (1,4%), sare iodata (1%), zahar, extract de drojdie, emulgator: lecitina din soia, zer dulce pudra, condimente, proteine din lapte.

Tortilla Chips Chili Extra Spicy (Chio) Ingrediente : faina de porumb (66%), ulei vegetal, amidon, sare zahar pudra, faina de grau, ceapa pudra, emulsifiant: E 471, arome, potentiatori de aroma: glutamat monosodic(E621), lactoza, maltodextroza, usturoi pudra, acidifiant: acid malic(E296) si acid citric(E330), colorant: extract de boia de ardei, condimente, lamaie pudra. Contine faina de grau, proteine din lapte.

Lays Chipsuri din cartofi cu gust de cascaval (Star Foods Ingrediente : cartofi, uleiuri vegetale, zer pudra, sare, pudra de cascaval 1%, lapte praf integral, zahar, stimulatori de aroma: monosodium glutamat(E621), ribonucleotide de sodium(E635), maltodextrine din grau si porumb, arome naturale si identic naturale(mult E621), amidon modificat din porumb, colorant: extract de ardei rosu.

Pringles Original (Procter & Gamble Manufacturing)
Ingrediente : cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, grasimi vegetale, faina de porumb, amidon, maltodextrina, emulsificator: E 471, sare, faina de orez si dextroza.


Ro-Viva Chips - Produs expandat din cartofi cu sare (European Food)
Ingrediente: granule de cartof, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, faina de grau, sare 3%, grasime vegetala, maltodextrina, potentiator de aroma: glutamat monosodic(E621).

Semnificatia coloizilor

Glutamatul de sodium este fabricat din melasa, prin fermentatie si se mai intalneste si sub denumirea de monosodium glutamate, natrium glutamate sau E621. Se foloseste cel mai mult in alimentele fabricate artificial si in semipreparatele gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, budinci etc., iar rolul acestuia este de a da impresia creierului ca acel produs este foarte gustos (o pacaleala). Glutamatul este interzis in Australia, dar tolerat in statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile, invocand sintrome de greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala, toate acestea fiind cunoscute sub numele de "sintromul mancarii chinezesti". Daca un produs alimentar are ca ingredient "proteina vegetala hidrolizata", "proteina din plante hidrolizata", "arome naturale", "aromatizanti" sau "extract de Kombu", atunci glutamatul este present in acel aliment in cantitate sufficient de mare pentru a ne atrage atentia.

Inosinatul de sodiu sau E631 este un aditiv alimentar de sinteza folosit ca potentiator de gust care nu este inca evaluat din punct de vedere toxicologic. Din 1985 nu s-a mai facut nici o precizare legata de el, astfel incat a ramas cu o doza zilnica admisa nespecificata. E 631 este interzis in produse destinate bebelusilor si copiilor. De asemenea, este total contraindicat persoanelor care sufera de guta, carora le acutizeaza crizele.

Guanitatul disodic sau E627. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato- biliare, tulburari ale tubului digestive, tulburari nervoase si cresterea nivelului de cholesterol.

Dextroza se foloseste ca indulcitor si este foarte bine primita de catre bebelusi si copii in procesul de dezvoltare. Carbohidrat cu absorbtie rapida, indicat in activitatile fizice intense. Se recomanda celor cu nevoi crescute de energie si refacere dupa efort. Interzis bolnavilor cu diabet.

Acidul malic este un acid natural prezent in majoritatea fructelor si multe legume. In scopuri comerciale este obtinut prin sinteza. Este parte din metabolismul fiecarei celule vii. Este utilizat ca acid, compus de aroma, si stabilizator in sucul de mere si de grape-fruit. Nu se cunosc efecte secundare. Concentratii mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

Tabelul coloizilor

Nr crt

Coloizi / Chips-uri

Chio traditional cu cascaval

Chio chips paprica

Pom- Bar

Chio chips tortilla extra chilli

Lays Cheese

Pringles Original

Ro-Viva Chips

Glutamat de sodiu E621

X

X

X

X

X

Acid lactic

X

Acid malic E296

X

X



Emulgator E471

X

X

X

X

Inosinat disodic E631

X

Maltodextrina

X

X

X

X

X

Acid citric E330

X

Rubonucleotid disodic E635

X

Arome naturale si identic naturale

X

X



Lactoza

X

X

Guanilat disodic E627

X

Amidon

X

X

X

X

X

X

Zer dulce pudra

X

X

Dextroza

X

X

X

Colorant: extract de ardei

X

X

Concluzie si recomandari

Din analiza listelor de ingrediente ale chips-urilor rezulta ca cele mai multe dintre acestea contin nelipsitii aditivi alimentari, unii dintre ei din categoria celor foarte periculosi si care pot declansa o serie de boli grave.
Exista si chips-uri care au o compozitie "curata", adica fara E-uri (unul dintre aceste produse fiind prezentat in cadrul materialului - Lays Chips-uri din cartofi cu sare iodata), care ar fi bune de consumat daca nu ar suferi aceleasi modificari pe care le au toate produsele ce contin amidon si sunt prajite. Este vorba de producerea substantei acrilamidei, care apare in procesul de prajire.
Mai mult, cantitatea de sare din chips-uri depaseste doza aprobata de noile standarde in materie de nutritie si nu este in concordanta cu politica globala de sanatate si siguranta alimentara care sustine ideea unui consum de sare, zahar si grasimi cat mai redus.
Ca urmare, consumul de chips-uri trebuie redus sau chiar eliminat si in nicun caz acestea nu trebuie sa inlocuiasca mesele zilnice obligatorii.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.