Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Organizarea si tehnica servirii meselor festive tip coctail

Organizarea si tehnica servirii meselor festive tip coctail


Organizarea si tehnica servirii meselor festive tip coctail

Mesele tip coctail se organizeaza de obicei cu servirea in picioare, oferind invitatilor si gazdelor mobilitate pentru contacte si conversatii directe.

Coctailurile, in general, se organizeaza cu ocazii mai putin oficiale si au loc dupa-amiaza la orele 17-00 sau 18-00.La coctail timpul este mai scurt iar cantitatea si sortimentul de preparate si bauturi sunt reduse.

Coctailul se organizeaza si se serveste in saloanele restaurantului reprezentative, holurile hotelurilor, in sali polivalente special amenajate in acest sens cu mese, scaune, fotolii, canapele tapitate, intru-un interior placut.Cu aceasta ocazie se anunta programul de desfasurare a actiunii planificate sau mici concluzii in urma finalizarii actiunii, imprejurare in care se recomanda si se servesc specialitati culinare: aperitive, specialitate de patiserie(pateuri, saleuri, fursecuri, pricomigdale etc); cafea, bauturi aperitive(coctail); bauturi racoritoare, etc. Serviciul se efectueaza de ospatari la masute.

Coctailurile se desfasoara cu ocazia unor ceremonii deosebite: semnarea unor acorduri comerciate, conferinta de presa, prezentarea de felicitari sau de alte actiuni de protocol similare.

Masa de coctail are un caracter protocolar, participa la un numar redus de persoane si are o durata mai scurta.

Meniul pentru o masa tip coctail cuprinde un numar mai restrans de sortimente, care au aspect deosebit si un rafinament gastronomic de inalt nivel.

Se pot servi:

-gustari intr-o gama sortimentala variata, in portii mici cum ar fi: mulele si tartinele realizate din cascaval, sunca, salam de iarna, pastrama, la care painea este fara coaja, taiata subtire iar pe deasupra se filigraneaza.-produse de patiserie: pateuri, saleuri, fursecuri asortate, felii subtiri de chec sau cozonac.

-bauturi alcoolice aperitive in cantitati mici, bere, vinuri superioare, vin ars, vin spumant si in deosebi amestecul de bauturi slab alcoolizate

-sucuri racoritoare, sucuri din fructe intr-o gama sortimentala mai variata, apa minerala, cafea, ceai

La coctail se folosesc mese joase, de forma dreptunghiulara cu laturile mici: latura intre 40-50 cm, lungimea intre 60-80 cm, patrate cu laturile intre 50-70 cm sau rotunde cu diametru 60-80 cm. Nu se folosesc fete de masa si uneori, la cererea organizatorului, se pot folosi naproane. Mesele sunt aranjate in fata canapelilor, fotoliilor sau scaunelor tapitate la o distanta cat mai accesibila consumatorilor .

Preparatele sunt montate pe platouri sau tavi, cat mai estetic si intr-o paleta de culori deosebite. Pe platou sau tava se aseaza mai multe feluri de preparate, dar cu o structura si caracteristici cat mai apropiate. Bauturile alcoolice, vinurile, berea, sucurile racoritoare, apa minerala se porioneaza la sectie, in pahare, boluri, sonde sau cupe, si se transportain sala de servire, de catre chelner, asezand tava pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul inpaturit. Preparatele sunt servite direct de clienti, de pe platoruile asezate pe mese sau de chelner folosindu-se de farfurioare suport asezate

pe mese in prealabil sau odata cu gheridoanele. Paharele cu bauturi sunt preluate direct de chelnerde pe tavile oferite de ospatar sau aseate pe mese. Cafeaua si ceaiul se ofera de catre chelner asezand farfurioare suport cu ceasca pe blatul meselor in dreptul consumatorului servit folosindu un loc cat mai accesibil, fara a deranja participantii la coctail. Se va avea grija ca farfurioara sa aiba emblema in fata, iar ceasca cu cafea sau ceai sa aiba toarta indreptata in partea dreapta a consumatorului servit.

Debarasarea meselor de obicei folosite se efectueaza in tot timpul cat se desfasoara servirea, cincomitent cu aducerea si servirea preparatelor si bauturilor sau cu completarea celor care au fost consumate. Obiectele debarasate se transporta cu respectarea regulilor de manipulare respective, direct la oficiu, fiind interzisa depozitarea lor in sala de servire.


Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.