Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Materialului de ambalare. Caracteristicile

Materialului de ambalare. Caracteristicile


Materialului de ambalare. Caracteristicile


1.1.Alegerea materialului de ambalare

Produsele cu mirosuri specifice (ceai,cafea) trebuiesc ambalate in pachete care nu permit patrunderea aromelor straine. Este necesar de luat in considerare, si faptul, ca in procesul de pastrare - au loc procese biochimice complicate, in produs, si chiar totodata interactiunea dintre produs si ambalaj dintr-o parte, ambalaj si mediu - din alta. De aceea, la alegerea ambalajului pentru un produs sau altul este necesar de luat in consideratie proprietatile materialului de ambalare care depind de vulnerabilitatea lor in dependenta de medii diferite: lumina, mirosuri.Caracteristica vulnerabilitatii materialului de ambalare in concordanta cu sensibilitatea produselor alimentare in complexul factorilor mediului exterior, ne permit sa determinam in urma calculelor termenul de pastrare a produsului in ambalaj.

Cu toate acestea, sistemul interactiunii mediului exterior cu produsul alimentar se poate de analizat ea continand componentii mediului exterior; mediului interior; produs alimentar.(fig 1)
Dupa cum se vede in figura 1, produsul alimentar permanent se gaseste in contact cu mediul in interiorul ambalajului, continutul caruia, depinde de conditiile de pastrare si de mediul exterior cu care interactiunea lui se determina dupa calitatile materialului de ambalare.

Conditiile optime pentru pastrarea produsului, se pot dobandi pe calea realizarii unui mediu gros regulat sau modificat in interiorul ambalajului, sau la crearea vacuummului.


Alegerea ambalajului se determina dupa cateva criterii:

- continutul biochimic al produsului ambalat;

- conditiile de pastrare;

- proprietatile materialului de ambalare;

- schimbarile cinetice a calitatii produsului si a ambalajului.

Una din cerintele de baza fata de materialele de ambalare care se gasesc nemijlocit in contact cu produsul alimentar este puritatea fiziologica. Prin puritate fiziologica se subintelege neputinta trecerii in produsul alimentar din materialul ambalajului a elementelor straine, care pot traduce schimbari de culoare sau gust a produsului si care actioneaza negativ asupra activitatii organismului. Aceste elemente straine daunatoare pot fi emulgatorii, colorantii si alti componenti ajutatori.


In fiecare caz aparte, folosirea materialului polimeric pentru ambalarea produsului alimentar se obtine prin aprobarea organului special al ministerului sanatatii in corespundere cu aprobarea in fiecare stat al legilor sanitar-igienice.

Cercetarile sanitare igienice include un complex intreg si consta in trei etape:

▪ nota organoleptica;

▪ cercetarile chimico-sanitare;

▪ testarea toxica pe animale.

Cercetarile organoleptice se bazeaza pe o sensibilitate ridicata a aparatului gustativ si senzitiv al omului si permit in unele cazuri nu numai de descoperit mirosurile si gusturile straine, iar in unele cazuri chiar si de identificat. Nota organoleptica intotdeauna purcede la cea chimico-sanitara.

Cercetarile chimico sanitare se realizeaza ca regula, analitica si deduc nota cantitatii integrale sau specifica a migratiilor elementelor straine din ambalaj in produsul alimentar. Prin aceste metode se pot identifica monometri si elementele ajutatoare folosite in procesul de sinteza al polimerilor.

Cercetarile toxicologice se efectueaza cu scopul determinarii criteriului de toxicitate.


1.2 Produse acidolactice

Laptele acidofil, laptele batut, iaurtul, chefirul, branza, smantana si alte produse din aceasta grupa in majoritatea cazurilor se ambaleaza in ambalaj rigid din materiale combinate), de asemenea in ambalaj rigid cu volum mediu, rezistent la soc

Traditional pentru aceste scopuri raman pachetele din carton laminat cu termoplast cu un strat de metal sau fara. Pentru ambalarea produselor acidolactice pe larg se intrebuinteaza mai mult straturi si materiale combinate, de exemplu: cu trei straturi, primite prin extrudare adaugarea pigmentului alb (dioxid de titan) iar straturile exterioare din cenusa neagra si stratul mediu.

Acest material complet este invizibil, si pastreaza produsul de patrunderea luminii, asigura pastrarea produsului in timp indelungat. In multe tari pentru ambalarea produselor acidolactice, de asemenea, a sucurilor din fructe si legume a vinurilor de masa si a altora, o mare intrebuintare o au pachetele de tip (piur-pack) din materiale combinate pe baza de carton produse de firma Elopack cea mai mare din sudul Europei, producatorul acestor ambalaje pentru produsele lichide a produselor alimentare.Meritul acestor ambalaje este securitatea ecologica.  

Cu aceeasi perspectiva pentru ambalajele din clasa produselor acidolactice ramane ambalajul din sticla, precum ca ea satisface celelalte ambalaje si cerintele propuse indeosebi celor sanitaro-igienice si detin o baza neorganica.


1.3.Polipropilena

Se intrebuinteaza in special la intreprinderile mari. Pentru ambalarea painii se foloseste atat polipropilena simpla cat si cea PP. La ambalarea painii calde cu pelicula contra umiditatii, in timpul racirii se evapora aburi inauntrul ambalajului. Din aceasta cauza, pentru ambalarea painei calde, se recomanda pe pelicula speciala perforata.

Principalul avantaj al materialului ambalajului perforat este posibilitatea variatiei impermeabilitatii peliculei la vapori de apa, adica reglarea uscarii si pastrarea optimale a termenului de valabilitate, fara pierderea calitatii produsului.Perforarea deasemenea, exclude patrunderea murdaririi inauntrul ambalajului, si asigura igiena la fasuirea manuala de catre om.

Folosirea peliculei perforate micsoreaza intervalul de timp de la descarcarea produsului din cuptor pana la inceperea ambalarii, ce duce la marirea productivitatii liniei tehnologice. La ambalarea cu pelicule neperforate acest interval este de durata mai mare de timp (de cateva zece de minute pana la cateva ore in dependenta de temperatura mediului ambiant), deoarece painea trebuie sa se raceasca.

Polivenilhlorid- se foloseste la intreprinderile mici si mijlocii pentru ambalarea a majoritatii asortimentului de productie la masinile semiautomate sau cu ajutorul utilajului manual de ambalare (de tipul „masa fierbinte”s.a.). Pentru copturi, chifle si alte si alte produse de panificatie des se foloseste pelicula din PVH cu indici ridicati de permiabilitate (micsorarea patrunderii oxigenului si umezelei).

Produsele ambalate in PVH- pelicula, se deosebeste prin aceea ca reda produsului o infatisare mai frumoasa si bine protejeaza. Dar ca rezultatul al intinderii si grosimii mici a peliculei din PVH, de regula, nu se poate de aplicat la masini automate cu viteza mare,care sunt instalate la intreprinderi mari. Polietilena - se foloseste in unele intreprinderi mari si mijlocii pentru ambalarea franzelelor si painii cu o anumita forma.

Unele intreprinderi folosesc la ambalarea painii calde pachete de politilena cu gauri care au diametru mare.

Mecanismul de protejare este asemanator cu al peliculei PP microperforate. Dar si ambalajul de acest tip are si neajunsuri. In primul rand painea in acest ambalaj, se raceste neuniform si din aceasta cauza consistenta coajei este neomogena. In al doilea rand, prin gaurile ambalajului farmaturile din coaja cad. In sfarsit, ea nu este destul de igienica din cauza gaurilor mari.

Ambalaje din materiale combinate. Gasesc o larga intrebuintare in ambalarea produselor de panificatie. Celofanul este permiabil la umezeala (in comparatie cu poliolefinami si PVH). Acest material in prezent se mai foloseste (individual sau combinat cu hartie) pentru ambalarea painei si a foietajelor. Dar, odata cu dezvoltarea ramurei de ambalare si a aparitiei de noi materiale, pelicula de celofan a trecut pe plan secundar de utilizare.

Pachetele inainte de umplere se deschid cu ajutorul jetului steril de aer, iar dupa umplere se ambaleaza in conditii aseptice. Se recomanda laminate pentru pachete. In ultimul timp sa largit interesul pentru turnarea laptelui in sticle.Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.