Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » alimentatie nutritie
SUBSTANTE MINERALE

SUBSTANTE MINERALESUBSTANTE MINERALE

Pentru dezvoltarea si cresterea normala a organismului copiilor este nevoie ca, in afara de proteine, grasimi, glucide , alimentatia sa contina si saruri minerale. Din randul substantelor minerale fac parte calciul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, iodiul, sulful etc.

Aceste substante, desi nu produc energie, reprezinta materialul de constructie pentru formarea celulelor si tesuturilor organismului .

Substantel minerale sunt necesare pentru cresterea si formarea scheletului copiilor . stiind ca cea mai mare din calciu si fosforul care exista in organism intra in compozitia scheletului.

Tesutul osos normal contine 66,3% saruri de calciu, in rahitism, concentratia sarurilor de calciu poatesa scada pana la 18%. Substantele minerale intrain compozitia diferitelor produse pe care le secreta glandele endocrine (hormonii), in compozitia sucurilor tubului digestiv , in compozitia tesutului nervos. Prezenta sarurilor minerale contribuie la o buna asimilare a hranei.

Organismul copilului pierde in mod nomal saruri minerale prin transpirati, lacrimi urina fecale, pierderi inlocuite prin alimentatie. Daca din alimentatie lipsesc sarurile minerale, atunci aparsi o serie de tulburari in procesul de crestere, in dezvoltarea tesutului osos, in activitatea unor glande cu secretie interna. La copil pentru constructia de noi cellule si tesuturi este necesar un aport suplimentar de minerale fata de adult, mai ales in perioadele de crestere masiva. De asemanea un aport mineral crescut, este necesar in starile febrile prelungite in eforturi fizice mari. Mentionam principalele minerale necesare alimentatiei unui copil. Sarurile de calciu si fosfor au rolul in special in alcatuirea scheletului sii a celulelor nervoase. Dintre alimentele mai bogate in calciu fac parte: laptele, branza, galbenusul, produsele lactate, nucile. Fosforul se gaseste in branza, galbenus de ou, carne, nuci, fructe.

Nevoile zilnice de calciu sunt mai greu de precizat deoarece exista variatii individuale, in functie de varsta, de conditiile fiziologice sau patologice, de felulalimentatiei.

Se considera necesarul zilnic de calciu 12mg/kg/zi la copilul de 10ani (aproximativ un gran/zi)

Nevoile de fosfor sunt mai mari la copii decat la adulti si aproape dublul decat nevoile de calciu (1,5-2g/zi).

Fierul necesar sintezei hemoglobinei, se gaseste in ficat, carne, peste galbenus de ou, spanac, piersici. O alimentatie variata asigura nevoile de fier si impiedica aparitia anemiei.

Cantitatea zilnica de fiernecesara copilui este de 15-20mg..

Sarurile de sodium ifluienteaza buna functionare a sistemului nervos, in lipsa lor aparand tulburari nervoase si de inima.

Sarea exista in mod obisnuit in produsele alimentare . daca se ingera prea mult sarea de bucatarie organismul copilului retine apa, se produc edeme si pot apare tulburari in functia rinichiului.

Un copil trebuie sa primeasca pe zi maximum 6-10grame sare (inclusive sarea care exista in alimentatie ).

Magneziul – ativeaza cresterea organica, favorizand pastrare calciului in oase, avand deasemenea, rol in metabolismul celulei nervoase. Magneziul se gaseste in vegetalele verzi si in fructe.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
COMPOZITIA CHIMICA A LAPTELUI
Aspecte generale privind conditionarea aerului
UMIDIFICAREA AERULUI
Decongelarea produselor
PROTEINELE
Dezinfectia in unitatile de industrie alimentara
Alcatuirea dietei si alegerea meniului
Procese de baza privind conditionarea aerului
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu