Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Heterakioza

Heterakioza


HETERAKIOZA

Este raspandita pe intreg globul si afecteaza mai ales galiformele, uneori anseriformele, produsa de nematozi din genul Heterakis, cu localizare la nivelul cecumului. Evolueaza cronic, subclinic, dar la fazani, mai ales la tineret, pot aparea imbolnaviri grave.

Diagnosticul la pasari se stabileste ovohelmintoscopic si necropsic. La tineretul de fazan in infestatii puternice se observa: apetit capricios, diaree, anemie, stagnarea in dezvoltare, slabire si mortalitate.

Microscopic, prin examen coproscopic, direct sau prin metode de flotatie, se identifica ouale parazitilor care sunt insa confundabile morfologic cu cele de Ascaridia. Se va retine faptul ca primele oua au coaja cu laturile aproape paralele si sunt mai inguste decat ultimele, care sunt cu laturile vizibil convexe.

Morfopatologic este de certitudine,in lumenul cecumului, adesea dilatat, se observa parazitii adulti de nuanta albicioasa pe fondul inchis al continutului cecal; adesea modificarile sunt inobservabile.

La fazani, in infestatii cu H. isolonche se remarca tiflita verucoasa, cu noduli albiciosi, crateriformi si depozit fibrinos, din raclatul carora, la examenul microscopic, intre lama si lamela se remarca oua, adulti si larvele de Heterakis.Histologic, la fazani, s- observat posibilitatea malignizarii proceselor mucoasei cecale, exprimate prin formarea de fibrosarcoame polimorfonucleare.

Diagnostic diferential. Se va face de: eimerioza, histomonoza,  trichomonoza - la fazani.

Tratament: Thiabendazol, pulbere (sau granule) in hrana, in doza de 100-400 mg/kg m. c.; Cambendazol, 10 ppm, in furaje, timp de 5 zile; Fenbendazol, 100 ppm in furaje, timp de 4 zile; Mebendazol, 60 ppm in furaje, timp de 7 zile; Levamisol, 20 mg/kg corp, in furaje sau apa; Ivermectin, 0,2 mg/kg, s. c.

Fenbendazolul si avermectinele actioneaza asupra formelor imature si mature ale nematodelor. La efectivele in care heterakidoza apare asociata histomonozei, terapia se va face fata de ambele parazitoze; in histomonoza prioritar.

Profilactic: comporta aceleasi masuri ca si in ascaridoza. Ca geohelmintoza, cu evolutie posibila in complexe avicole, se impun masuri severe la popularea acestora.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.