Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » animale pasari
Singamoza si ciatostomoza

Singamoza si ciatostomoza
SINGAMOZA SI CIATOSTOMOZA

Sunt helmintoze ale aparatului respirator ce afecteaza galinaceele si respectiv anseriformele, producand imbolnaviri grave, letale, la pui si boboci, determinate de nematozi din familia Syngamidae (Syngamus trachea - la galinacee) si fam. Cyatostomidae (Cyatostoma bronchialis - la palmipede).

Diagnosticul, bazat pe datele epizootologice si clinice, se confirma cu certitudine ovohelmintoscopic si morfopatologic.

Epizootologic, se tine cont de: receptivitatea crescuta a tineretului, (puii in varsta de 3‑7 saptamani), pasarile adulte fiind purtatoare de paraziti; aparitia sezoniera estivala, cu caracter de focalitate; in zone cu biotopuri ale gazdelor intermediare (oligochete, insecte, gasteropode).

Clinic, apar tulburari grave respiratorii: respiratie zgomotoasa, dispneica, cu ciocul deschis, gatul intins, deglutitie repetata, cu accese de asfixie, miscari exagerate ale capului; inapetenta, chiar anorexie, adinamie, slabire si mortalitate ridicata.

La galinacee, la examenul regiunii traheale (dupa deplumare prealabila) la o sursa luminoasa, se remarca prin transparenta, parazitii rosii in lumenul traheei. Este o metoda de certa valoare diagnostica.

Ovohelmintoscopic, prin examene copromiscroscopice, direct si de flotatie, se identifica ouale caracteristice. Se vor evita confuziile cu ouale de capilarii, care sunt busonate la poli, dar nemorulate.

Morfopatologic: leziunile principale sunt de traheobronsita exsudativa sau hemoragica, cu prezenta de noduli necrotici si hemoragici, circulari care apar datorita fixarii parazitilor cu ajutorul capsulei bucale. Parazitii sunt dispersati perechi, obstruand traheea. La puii in varsta de 3‑4 saptamani, se constata zone de pneumonie lobulara, determinata de larvele in migratie, cu emfizem limitrof al acestora.

La palmipede aspectul lezional este mai grav, datorita afectarii unor segmente mai importante, exprimate prin bronseolite exsudative purulente, fibrinoase, cu obstructii datorita prezentei parazitilor adulti; pneumonie lobulara sau/si nodulara, cu prezenta larvelor , formarea de granuloame sau microabcese; aerosaculite exsudative. Histologic, se observa degenerescenta cartilagiului traheei, cu necroze si infiltratie eozinofilica, celule epiteloide si gigante.
Diagnostic diferential. La galinacee se vor evita confuziile cu: laringotraheita infectioasa, bronsita infectioasa, micoplasmoza, coriza infectioasa, citoditoza.

‑ La palmipede, fata de: influenta gastelor, psitacoza, aspergiloza, holera, pneumonii nespecifice.

Tratament. Cu eficacitate ridicata se folosesc:

‑ Thiabendazol, in hrana, in concentratie de 1%, timp de 3 zile. La pasari in efective mici, administrat individual, are efecte superioare, sub forma de comprimate, cate 0,2‑0,3 g/kg. Produsul Thibenzol (cu 75% s.a.) se administreaza in doza de 0,4 g/kg, la puii de fazani si 0,3 g/kg la adulti.

‑ Mebendazol, in cantitate de 30 mg/kg, in hrana, 3 zile sau 60 ppm in hrana, 7 zile;

‑ Fenbendazol, in doza de 20 mg/kg, 3 zile consecutiv; sau 120 ppm in hrana, timp de 3 zile ;

‑ Tetramisol, dupa schema terapiei ascaridiozei;

- Ivermectin, 0,2 mg/kg, s.c.

Dehelmintizarile se aplica la intreg efectivul in care s‑a diagnosticat boala, urmate de evitarea contactului cu zonele contaminate.

Profilaxie. Cresterea tineretului aviar in sistem intensiv, in hale sau baterii, constituie o masura tehnologica cu efect profilactic; in sisteme semiintensive tineretul va fi crescut izolat de pasarile adulte. In unitati sau zone cu focare enzootice se urmareste dehelmintizarea intregului efectiv in toamna si primavara, cu aplicarea masurilor antiinvazionale. Se va efectua dezinfectia adaposturilor, cu dezinfectante in solutie la T. ridicata; recoltarea asternutului si excrementelor si arderea lor; asigurarea alimentatiei corespunzatoare cerintelor tineretului aviar; mentinerea uscata a padocurilor si volierelor, pentru a crea conditii nefavorabile dezvoltarii gazdelor rezervor. In fazanarii, eliberarea tineretului in scop cinegetic se va face dupa 6‑8 zile de la dehelmintizare.

Chimioprofilactic, in perioada de risc, se foloseste Thiabendazol, in hrana, in cantitate de 0,05‑0,5%, timp de 2 saptamani ; Mebendazol, in hrana.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
TEHNICI MANAGERIALE - FAUNA
Toxoplasmoza
ALIMENTATIA CAINELUI
CONTROLUL RECOLTARILOR SI PIERDERILOR
Rase caprine
FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEA
Gongilonemoza
BAZELE AMELIORATIVE ALE POTRIVIRII PERECHILOR LA ANIMALELE DOMESTICE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu