Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » arta cultura
Cimitirul crestin ortodox - sulina

Cimitirul crestin ortodox - sulina
CIMITIRUL CRESTIN ORTODOX - SULINA

Cimitirul ortodox este cel mai mare si prin ponderea actuala a populatiei crestin ortodoxe cel mai activ.

Confesiunea ortodoxa din Sulina a inclus prin forta impejurarilor lipsei de spatiu din cimitir, majoritatea religiilor crestine orientale, armenii – ortodocsii de rit oriental; sarbo – bulgarii de stil vechi; grecii de pretutindeni cu inscriptiile funerare in alfabetul greciei moderne; inclusiv pe majoritatea ortodocsilor romani.

Cei mai multi in ultimele decenii si pe cei actuali plasati destul de nesistematizat.

Cimitirul ortodox mai cuprinde fara discriminare si alte personalitati ale C.E.D., confesiuni crestine de la vestul arcului carpato – balcanic, croati, sarbi, sloveni si unguri.

O confesiune generala a credintelor din balcani care se poate intalni numai in Dobrogea. Nicaieri in Romania sau in lume nu s-au alaturat atatea confesiuni antagoniste ca la Sulina, aici unde numarul preotilor care oficiau inmormantarile erau destul de limitat.

Spre deosebire de alte localitati de aceeasi marime cu Sulina, se observa totusi interesul turistic, pe care Primaria il acorda intretinerii cimitirelor crestine, ingradite, cu accese libere fara ierburi salbatice caracteristice. Monumentele in atentie nu sunt sparte sau furate de la locul lor.

Monumentele din marmura intre care predomina cele din secolul trecut si partial din primele trei decenii ale secolui XX, sau cele din calcar de la Tulcea care imita marmura, sunt foarte numeroase, unele dintre ele fiind interesante din punct de vedere documentar, legate fiind de unele evenimente si oameni, care s-au petrecut si au trait la Sulina.

Reprezentarile funerare de pe monumente sunt cele clasice, obisnuite in majoritatea cimitirelor ortodoxe din Romania sau din aria religiei respective din estul Europei.

In general, tipul monumentelor expuse in cimitir s-au aflat in cataloagele atelierului de scluptura, unde au existat reprezentari figurative florale, chenare, unele simboluri funerare cum a fi frunza si ghinda de stejar pe care familia decedatului le-a ales si comandat in bazorelief.
Reprezentarile funerare statuare caracteristice perioadei in care au fost dedicate sunt rare, cum ar fi statuile de copii sau ingerasi, cupidoni, etc. Cu un efect deosebit apar pe scluptura crucii monumentului, coroane in ghirlande de flori, frunze de stejar si asa mai departe.

In trecut pietrele funerare au fost executate in atelierele de scluptura de pe Dunare in amonte,cele mai cunoscute pe Dunare fiind atelierul lui Ferdinand Rutar din Tulcea unde sunt facute majoritatea, sau in atelierul lui G. S. Lipitis din Braila; sunt construite din materiale alese de familiile decedatilor, cel mai comod dintre materialele aflate in depozitele atelierului, din care nu putea sa lipseasca marmura de import.

Comenzile speciale ca cele ale monumentului lui William Simpson sau a celor doi tineri inecati in 1868, primul din marmura italiana importata sau respectiv din beton rosu, au fost platite cu bani grei, de catre cei care le-au ridicat.

In acest ultim caz( inscriptiile tinerilor localnici), 24; 25. apreciem ca pentru edificarea lor a fost nevoie de cel putin un an pentru confectionarea matritei, turnarea si montarea lor, in pozitia la care se pot cerceta in zilele noastre. Intr-un loc in care piatra si lemnul lipsesc din zona imediat adiacenta orasului,locuitorii s-au adaptat lipsei acestor materiale.

O foarte buna turnatorie de fonta din Sulina care a apartinut C.E.D. pana in pragul celui de-al doilea Razboi Mondial si A. F. D. J. Pana prin deceniul VIII – IX al secolul XX –lea, a fabricat monumente tip din fonta, pentru cruci sau pentru arabescurile de arta ale ingraditurilor mormintelor.

Fiecare mormant este unicat si este realizat cu insemne specifice religiei decedatului. Se observa o grija deosebita a rudelor decedatului in a acorda bani in special si spiritul credintei crestine ansamblului mortuar, indiferent de pret.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Cultura populara romaneasca in Europa
Dincolo de timp *teatru*
Lumina in arta bizantina
Culoarea in pictura bizantina
Modalitati expresive realizate cu ajutorul punctului , liniilor si suprafetelor in arta bizantina
Farfurie traditionala din ceramica
Cimitirul Eroilor - Sulina
Compozitia in pictura bizantina

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu