Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
George Eliot 1819-1880

George Eliot 1819-1880


George Eliot

1819-1880

Vezi tu, de fapt de la George Eliot a pornit totul Si cat de

furiosi au fost pe ea pentru asta. Ea este cea care a plasat pentru prima data actiunea in interior.

D. H. Lawrence, citat in Jessie Chambers,

D. H. Lawrence: dosar personal

Daca JANE AUSTEN [30] este cea care a folosit pentru prima data potentialului realist al romanului, George Eliot a dus la perfectiune aceasta stradanie. Astfel, George Eliot a iesit victorioasa in lupta romanului pentru castigarea respectabilitatii ca forma serioasa de arta si a romancierului de a nu fi privit doar ca un simplu furnizor de divertisment. George Eliot a imbogatit romanul cu calitatile intelectuale ale unui ganditor de prima marime si a transformat fictiunea intr-o critica serioasa la adresa vietii si intr-un instrument de profunda investigatie sociala si psihologica. Prin recenzia sa celebra „Romane stupide scrise de doamne romanciere', incluzand scrierile femeilor din perioada victoriana, George Eliot a castigat respectul pentru sexul ei care s-a dovedit capabil de cele mai profunde investigatii artistice si intelectuale. Dupa George Eliot, femeile romanciere nu au mai fost nevoite sa-si ascunda sexul in spatele unui pseudonim masculin pentru a fi luate in serios.George Eliot, pe numele sau adevarat Mary Ann Evans, s-a nascut in Warwickshire, in Anglia de mijloc. Era cea mai mica dintre cei cinci copii ai administratorului de mosie Robert Evans. Mary Ann a fost un copil serios si studios care citea foarte mult. in timp ce era la internat, a intrat sub influenta carismaticului cleric evanghelist John Edmund Jones. Predicile dramatice si mesajul salvarii personale prin credinta si sacrificiu religios au atins o coarda sensibila in inima tinerei adolescente meditative si precoce care era Mary Ann. in 1841 fata s-a mutat in Coventry impreuna cu tatal sau care iesise la pensie, si familia, ingrijorata de fervoarea ei religioasa, a incurajat prietenia ei cu liber-cugetatorii locali progresisti Charles si Caroline Bray, in speranta ca Mary Ann isi va tempera pietatea aproape fanatica, insa rationalismul filozofic pe care l-a cunoscut prin intermediul noilor sai prieteni a determinat-o nu numai sa renunte la devotiunea dar povestirile mele fac parte din prima categorie. Nu am de gand sa prezint realitatea asa cum ar trebui sa fie; incerc numai sa dezvalui lucrurile asa cum sunt'.

Daca Scenele din viata clericala au evidentiat caracteristicile lui George Eliot ca scriitoare, primul ei roman Adam Bede a fost cel care i-a adus recunoasterea si succesul. Considerat de multa lume drept cel mai bun roman pastoral, Adam Bede (1859) semnala un talent artistic major, in calitate de critic si biograf al lui George Eliot, Gordon Haight remarca: „Nici o carte nu a mai produs o asemenea impresie de la Coliba unchiului Tom care a zguduit lumea'. George Eliot a scris rapid alte doua romane de succes: Silas Marner si Moara de pe Floss, a caror forta de atractie se datoreaza in mare masura reconstruirii delicate si cu multa simpatie a amintirilor autoarei legate de Warwickshire. Dupa epuizarea acestor resurse, George Eliot avea sa scrie Romola, un roman istoric plasat in Florenta veacului al XV-lea. Pentru a se documenta in vederea romanului, George Eliot a calatorit in Italia si a studiat obiceiurile si valorile unei culturi diferite cu ochiul unui om de stiinta. Romola a ajutat-o sa treaca dincolo de amintirile ei si sa vada societatea ca pe un intreg complex, in ultimele . trei romane (Felix Hoit, Mijloc de martie si Daniel Deronda) s-a intors la scenele mai familiare englezesti. Toate trei sunt romane de grup social in care autoarea incearca sa infatiseze relatia complexa dintre mediu, individ si societate. Considerata pe buna dreptate unul dintre primii mari romancieri sociologi, George Eliot a redat in scrierile sale „istoria naturala a claselor noastre sociale, mai ales pe cea a micilor proprietari de magazine, mestesugari si tarani, si masura in care sunt influentati de conditiile lo­cale, de maximele si obiceiurile lor, de punctul de vedere din care ii privesc pe dascalii lor religiosi si interactiunile dintre diversele clase'.


Mijloc de martie, capodopera lui George Eliot, este considerata de multi autori drept cel mai mare roman englezesc si reprezinta, asa cum afirma VIRGINIA WOOLF [77] intr-o recenzie foarte cunoscuta, „unul dintre putinele romane englezesti scrise pentru adulti', in aceasta carte, George Eliot creeaza un tablou detaliat si complex al vietii dintr-un oras provincial englez cu zeci de personaje, creionate cu foarte multa grija. Nu exista personaje cu adevarat negative si se petrec foarte putine evenimente in afara tranzactiilor zilnice din comunitate, totusi George Eliot descifreaza modelul de baza, arhetipul, pe care il descrie in roman ca „tranzitia reprimata care uneste toate contrastele' si corelatia dintre istorie, clasa sociala si personalitate care da viata personajelor si lumii populate de acestea. Intriga ei creste din interactiunile personajelor si din amestecul complex de temperament si motivatie. Alti romancieri au dezvaluit fortele interne care determina comportamentul, dar nici un scriitor nu a facut acest lucru atat de extensiv ca George Eliot careia ii revine meritul de a fi primul romancier psiholog de anvergura.Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.