Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
Modelul Competentelor Consilierii Multiculturale - Implicatii in trainingul consilierilor multiculturali

Modelul Competentelor Consilierii Multiculturale - Implicatii in trainingul consilierilor multiculturali


Modelul Competentelor Consilierii Multiculturale - Implicatii in trainingul consilierilor multiculturali

Articolul trece in revista modelul Standardelor Consilierii Multiculturale si discuta implicatiile acestora in trainingul consilierilor. Standardele puse in discutie sunt unele dintre cele mai folosite cadre conceptuale din aria consilierii multiculturale si sunt de baza in programul de training al consilierilor de la Universitatea Jyvaskyla din Finlanda incepand cu anul 1996.

In ultima vreme, a existat o discutie tot mai activa in jurul competentelor multiculturale necesare in lucrul cu imigrantii si cu alte minoritati in Tarile Occidentale. In Statele Unite accentual a fost pus pe modelul Competentelor Consilierii Multiculturale elaborat de Sue si colaboratorii sai. A existat chiar si o campanie nationala in 2002 pentru a sustine acest model care a atras si multe critici. Cei ce au pus in discutie aceste probleme, au fost de accord ca la baza dezvoltarii competentelor multiculturale ar trebui sa fie faptul ca populatia european-americana (majoritatea poulatiei din Europa precum si americanii descendenti din europeni) are tendinta de a fi etnocentrica si de a se invarti in jurul monoculturalismului. Pe de de alta parte, s-a considerat ca se acorda prea multa atentie minoritatilor entice si rasiale fiind diminuata problema minoritatilor sexuale. In Europa accentual a fost pus mai ales pe problematica includerii/excluderii sociale. De aceea, acolo au existat sugestii pentru inlocuirea conceptului de cosiliere "cultural-sensibila" ("culturesensitive counseling") cu cel de consiliere "sensibila la diversitate" ("diversity-sensitive counseling")Modelul Competentelor Consilierii Multiculturale elaborate de Sue si colaboratorii (1992, 1996) este bazat pe cercetari extinse cu privire la identitatea culturala, comunicarea interculturala, sanatatea mentala a minoritatilor si pe cercetari din consiliere. Acest model isi are radacinile in altul - Competentele Consilierii Cross-culturale elaborate de Sue si colaboratorii sai in 1982.

In cel din urma autorii pun in evidenta 3 dimensiuni importante ale competentelor cross-culturale.:

credinte si atitudini

cunostinte

priceperi (skills)

Prima dimensiune se refera la credintele si atitudinile consilierului cu privire la minoritatile rasiale si entice, la necesitatea unei orientari pozitive privind multiculturalismul. Este importanta constiinta asupra propriei culturi si asupra culturii celuilalt precum si capacitatea de a te pune in situatia unei personae din alta cultura.

A doua dimensiune propune ca un consilier multicultural sa aiba bune cunostinte si sa-si inteleaga propriul mod de a vedea lumea precum si cunostinte specifice privind grupurile culturale cu care lucreaza, sa inteleaga influentele socio-politice.

Ultima dimensiune se refera la tehnicile si strategiile specifice necesare in lucrul cu grupurile minoritare.

Modelul Competentelor Consilierii Multiculturale elaborate de Sue si colaboratorii (1992, 1996) revizuieste cadrul tridimensional adaugandu-i urmatoarele 3 caracteristici unui consilier multicultural competent:

constiinta asupra propriilor presupuneri, valori si partiniri

intelegerea viziunii asupra lumii a unui client dintr-o cultura diferita

abilitatea de a dezvolta strategii si tehnici specifice de interventie

Fiecare din aceste caracteristici au dimensiunile: credinte si atitudini, cunostinte si priceperi. Astfel, modelul este definit prin 9 arii de competente (vezi tabel).

In vederea incurajarii practicantilor si educatorilor sa implementeze aceste competente, Arredondo si Toporek (1996) le-au extins si operationalizat in activitati si comportamente masurabile. In aceasta versiune extinsa autorii au descries un cadru pentru dezvoltarea competentelor si a inclus explicatii pentru fiecare din ele impreuna cu strategii pentru a le obtine.

Cea mai noua versiune diferentiaza multiculturalitatea de diversitate. Multiculturalitatea se refera la etnie, rasa si cultura in timp ce diversitatea se refera la alte diferente individuale: varsta, gen, orientare sexuala, religie.

1. CONSTIENTIZAREA DE CATRE CONSILIER A PROPRIILOR PRESUPUNERI, VALORI SI INTERFERENTE

2. INTELEGEREA MODULUI DE A VDEA LUMEA A UNUI CLIENT DINTR-O CULTURA DIFERITA

3. DEZVOLTAREA UNOR STRATEGII SI TEHNICI POTRIVITE

A. CREDINTE SI ATITUDINI

1. Consilierii sa fie constienti si sensibili la propria mostenire culturala, sa valorizeze si sa respecte diferentele.

2. Sa fie constienti de modul in care propriul lor background cultural, experientele, atitutidinile, valorile si prejudecati influenteaza procesele psihologice.

3. Sa fie capabili sa-si recunoasca propriile limite ale competentelor si specialitatii.

4. Se simt confortabil cu diferentele ce exista intre ei si clientii lor in ceea ce priveste rasa, etnia, cultura, credintele.

1. Sunt constienti de propriile emotii si reactii negative fata de grupuri de alta rasa sau etnie si de modul cum acest lucru poate afecta procesul consilierii. Acest lucru e de ajutor pentru a pune in contrast propriile credinte si atitudini cu cele ale clientilor diferiti cultural intr-o maniera nonjudecativa.

2. Sunt constienti de prejudecatile si stereotipurile ce le-ar putea avea fata de alte grupuri minoritare (rasiale sau entice).

1. Respecta religia clientului si/sau valorile si credintele spirituale privind functionarea fizica si mentala.

2. Respecta practicile de ajutor specifice retelelor de intrajutorare a comunitatilor minoritare.

3. Valorizeaza bilingvismul si nu vede o alta limba ca un impediment in consiliere.

B. CUNOSTINTE

1. Consilierii au cunostinte specifice despre propria mostenire culturala si rasiala si cum ea afecteaza definitiile si prejudecatile asupra a ceea ce insemna normal / anormal si procesul consilierii.

2. Au cunostinte si inteleg cum nedreptatea,   asuprirea, rasismul, discriminarea si stereotipurile le afecteaza personalitatea si munca.

3. Poseda cunostinte despre impactul lor social asupra altora; au cunostinte despre modul in care diferentele intre stilurile de comunicare pot favoriza sau impiedica procesul consilierii clientilor din grupurile minoritare.

1. Poseda cunostinte specifice si informatii despre grupurile particulare cu care lucreaza.

2. Inteleg cum rasa, cultura, etnia, pot influenta formarea personalitatii, alegerile vocationale, manifestarea tulburarilor de personalitate, comportamentul de intrajutorare si abordarea potrivita sau nepotrivita a procesului de consiliere.

3. Au cunostinte si inteleg cum influentele sociopolitice afecteaza viata minoritatilor rasiale si etnice.

1. Au cunostinte si inteleg caracteristicile generale ale consilierii si terapiei.

2. Cunosc barierele institutionale ce impiedica minoritatile sa utilizeze serviciile de sanatate mintala.

3. Au cunostinte despre potentialele interferente in utilizarea procedurilor si instrumentelor de evaluare, si interpretarea rezultatelor tinand cont de caracteristicile culturale si lingvistice ale clientului.

4. Au cunostinte despre structura familiala a minoritatilor, ierarhiile, valorile si credintele lor, despre caracteristicile comunitatii si  resursele din comunitate si din familie.

5. Sunt la curent cu practicile de discriminare relevante ce pot afecta starea psihologica a celor cu care lucreaza.

C. PRICEPERI (SKILLS)

1. Cauta experiente educationale, traininguri pentru a-si imbunatati munca.

2. Cauta sa se autointeleaga ca fiinta culturala si rasiala si isi cauta o identitate nonrasista.

1. Se familiarizeaza cu cercetari relevante si cu ultimile constatari privind sanatatea mintala si tulburarile mintale la diferite grupuri rasiale si entice, cauta experiente educationale ce le sprijina cunostintele, intelegerea si priceperile cross-culturale.

2. Se implica in activitati ale minoritatilor in afara procesului consilierii (evenimente din comunitate, sarbatori, etc.).

1. Se pot angaja intr-o varietate de practici de ajutor verbale si nonverbale tinand cont de limitarea culturala.

2. Intervin pentru a acorda suport avizat clientilor si pentru a-i ajuta sa determine daca problema este provocata de rasism sau interfereaza cu alte probleme astfel incat clientul sa nu se invinovateasca inoportun.

3. Sa nu fie refractari in a se consulta cu vindecatori traditionali, cu lideri religiosi sau spirituali in abordarea clientilor atunci cand e necesar.

4. Sa interactioneze cu clientul in limba ceruta de acesta. E o problema atunci cand competentele lingvistice ale consilierului nu se potrivesc cu cele ale clientului. In acest caz consilierul trebuie sa caute un translator cu o profesie asemanatoare sau sa-l recomande unui alt consilier competent

5. Se pregatesc in a utiliza testele si a face evaluarile tinand cont de limitarile culturale.

6. Lupta pentru a elimina prejudecatile si practicile de discriminare.

7. Au responsabilitatea de a-si educa clientii pe parcursul interventiei psihologice (tinte, expectatii, drepturi legale etc.)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.