Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
ABORDAREA CLINICA A PLASAMENTULUI FAMILIAL

ABORDAREA CLINICA A PLASAMENTULUI FAMILIAL


ABORDAREA CLINICA A PLASAMENTULUI FAMILIAL

Sa pornim de la copii si problemele lor!

Influentele de mediu asupra copilului se exercita incontinuu, in mod circular. Daca vrem sa raspundem la intrebarea de ce a devenit problematic comportamentul unui copil aflat in sistemul de protectia a copilului, raspunsurile vor veni de undeva din aceste traiectorii circulare. In ce masura trebuie invinuiti parintii de origine pentru problemele comportamentale ale copiilor? In ce masura bagajul genetic al parintilor de origine este responsabil pentru tulburarile de comportament ale copiilor aflati in plasament? Care este efectul ruperii relatiilor de atasament fata de parintii biologici si fata de persoanele de referinta? Care este efectul schimbarii - adeseori frecvente - a mediului de viata si al stresului datorat acestor schimbari?[1]Oare comunitatea nu are vreun rol in felul in care se structureaza comportamentul copiilor si in felul in care se prezinta copiii, ajunsi la adolescenta sau la maturitate, la iesirea din sistemul de protectie a copilului? De fapt, credem, ca raspunderea trebuie sa fie colectiva, iar alternativele de ingrijire familiala - adoptia si plasamentul familial - sunt modalitati prin care comunitatea isi preia responsabilitatile.

Maria, fetita aflata in plasament

In jurnalul Mariei, asistentul maternal a gasit urmatorul text:

"Ce fel de persoana sunt eu? Cred ca sunt o creatura groaznica, chiar oribila. Nu sunt de loc o fata draguta, fiindca sunt intotdeauna rea cu toata lumea din jur; ma cert mult; nu suport profesorii dar nici pe colegele mele de clasa. Toti cred ca sunt o proasta. Am ramas din nou corigenta si am multe absente nemotivate; daca afla parintii la care stau acum de patru luni, iar o sa fie scandal, o sa cheme asistentul social si vor incerca sa ma mute la o alta familie, fiindca aici se va afla ca nu le-am spus adevarul. Eu ii dezamagesc pe toti din jur si ma urasc pe mine insami."

Comportamentul Mariei a devenit problematic pentru cei din jurul ei. Descrieti problemele ei. Ce si-a asumat aceasta fetita. Ce ar trebui ajutata sa inteleaga? Care ar fi nevoile acestei fete?

Pentru gasirea unor locuri de plasament pentru copii avem nevoie de descrierea precisa a copiilor carora urmeaza sa le gasim familii potrivite. Adesea descrierea copiilor este unilaterala, incompleta si ofera putine informatii lucratorilor sociali, precum si viitorilor parinti.

Exercitiu

Urmariti cazurile urmatoare:

Floricel

Este un copil de 5 ani, provenit din parinti de nationalitate romana. Este mic de statura pentru varsta lui. El pare tot timpul ingandurat, preocupat, ca un mic batran. La sosirea in centrul de plasament era profund tulburat si nefericit, dar dupa doua saptamani a inceput sa se adapteze la conditiile de trai in comun. Ii place sa le comande celorlalti copii, dar poate raspunde adecvat cerintelor, daca i se fixeaza limite clare. Exista semne ale unor forme de abuz suferite in familie. Comportamentul de joc al lui Floricel este sexualizat si devine foarte agresiv cand partenerul de joc nu ii raspunde la jocurile provocate de el, avand un caracter sexual. Nivelul intelectual este usor retardat fata de cel normal, dar psihologul a stabilit existenta unui bun potential de invatare.

Alina

Alina este o fetita de 12 ani, care este ingrijita de 10 ani la casa de copii. Ca bebelus a fost adesea spitalizata la clinica de distrofici, pentru nedezvoltare generala, in special greutate scazuta. La varsta de doi ani tatal ei fiind in inchisoare, mama ei a cerut internarea in casa de copii. Dupa un an mama ei a reluat-o acasa, dar peste jumatate de an a revenit. De atunci nu a mai luat-o nimeni. Evolutia scolara este dificila, datorita limbajului de un nivel redus si a capacitatilor ei reduse de invatare, Alina a ajuns intr-o clasa speciala. Are dificultati de concentrare si o oarecare nesiguranta in miscari. Nu isi face singura lectiile, ci are in continuu nevoie de supraveghere si imboldire. Are o stima de sine foarte scazuta.

Aurel

Este un tanar de 15 ani, foarte aratos, rrom de origine. Este un copil inteligent, dar in ultimii doi ani nu mai depune nici un efort la scoala. Este crescut de la 5 ani in casa copilului, varsta la care a fost abandonat la spital, in urma unei aprinderi de plamani. Parintii au fost gasiti, dar neavand locuinta nu au putut relua copilul. Intre timp cuplul familial s-a destramat, fiecare  a avut mai multi alti copii, iar Aurel nu a mai fost cautat. Intre varsta de 5 si 13 ani, Aurel a fosta desea mutat la diferite sectii si sedii ale centrului de plasament.

La varsta de 13 ani, bunicii lui Aurel au cerut sa le fie incredintat copilul, dar dupa doua saptamani acesta a fugit de la bunici inapoi la casa copilului, spunand ca acasa saracia era prea mare. Dupa o luna de la intoarcerea lui la centrul de plasament, copilul a cerut sa fie dus la bunici, dar acestora le-a fost teama ca Aurel va fugi din nou sau se va comporta urat ca data anterioara. De atunci copilul a devenit foarte nervos, problemele de comportament s-au accentuat. A ameninta de mai multe ori ca va fugi de la centrul de plasament

Observatii si intrebari privind cazurile prezentate

Ce alte informatii ar mai fi importante? Cum ati structura altfel prezentarea?

Cum ati putea descrie mai adecvat comportamentul denumit 'foarte agresiv', 'comportament sexualizat', 'capacitati reduse de invatare', 'foarte suparat', 'evolutie scolara dificila'.

Recomandari

Descrieti nevoile copiilor prezentati. Motivati-va afirmatiile. Analizati comportamentul copilului in mod extensiv, integral.

Descrieti comportamentul caracterizat drept problematic. Fiti descriptivi si ilustrativi. Descrieti schimbarile prin care a trecut copilul in viata lui. Evaluati efectele acestor schimbari.

Profilul copilului cuprinde urmatoarele aspecte

cel fizic - tot ce este legat de corpul copilului;

cel cognitiv - tot ce este legat de modul in care gandeste copilul si cum rezolva problemele;

cel privitor la familia si caminul copilului - tot ce este legat de parintii biologici,

fratii si surorile copilului, localitatea de origine, obisnuintele, relatiile cu familia largita, sentimentele copilului privind cele de mai sus;

deprinderile sociale (de autoservire) - capacitatea copilului de a stabili relatii sociale cu cei de varsta lui, dar si cu adultii si de a se adapta la solicitari;

comportamentul - toate modalitatile inadecvate de reactie, care pot aduce vreun prejudiciu unor persoane, lucruri ori copilului insusi;

caracterisitici de personalitate - toate problemele care indica tulburari de personalitate sau ale autoaprecierii, ca de exemplu anxietatea crescuta, fobiile, toleranta foarte scazuta la frustrare, complexul de inferioritate, negarea propriei familii, culturi sau rasa.

* Nu uitati: Profilul sa cuprinda aspectele pozitive ale personalitatii si istoriei copilului

Exemplu: profilul lui Floricel, 5 ani

Fizic

Infectii urinare

Anemie

Lipsa poftei de mancare

Dureri de burta

Comportamentul

Tulburari de somn (agitat)

Enuresis

Masturbare, leganare

Crize de furie

Cognitiv

Tulburari de atentie in activitatile de mai lunga durata


Limbaj nedezvoltat, saracacios, articulatie deficitara

Buna capacitate de intelegere

Da adesea dovada de o foarte buna memorie

Deprinderi sociale

Face eforturi mari ca sa se imbrace si sa se dezbrace singur, incearca sa evite sa ceara ajutor

Se imprieteneste greu cu copiii, nu are incredere in adulti

Familia

Floricel nu este cautat de nimeni din familia lui.  Nu sunt date despre frati, surori sau alte rude

Personalitate

Comportamentul sexualizat indica un abuz sexual in experienta anterioara

Copilul se ataseaza cu oarecare greutate, dar exista multa nevoie de caldura in comportamentul sau

Supravegheat indeaproape, devine maleabil, si da dovada de capacitate de autoreglare

In cazul plasarii unui copil intr-o familie, succesul plasamentului reclama stabilirea si realizarea unui sistem de sarcini, care pot fi grupate in urmatoarele tipuri de sarcini:

de inceput

de dirijare (control)

de ingrijire (si suport emotional)

de evaluare (urmarire)

de schimbare ale unor aspecte de comportament (prin planificare)

de finalizare

Daca in cadrul plasamentului familia al lui Floricel am vrea sa corectam unele aspecte ale comportamentului copilului va trebui sa ne punem urmatoarele intrebari:

  • Ce ar trebui sa stim despre acel comportament de la inceputul plasamentului?
  • Cum vom putea sa controlam acel comportament?
  • Ce va trebui facut in ingrijirea de zi cu zi pentru reducerea, sau schimbarea acelui comportament?
  • Cum evaluam copilul, ca sa-i cunoastem nevoile?
  • Cu ce plan de schimbare (de actiune) vom porni ?

Pentru a fi eficienti, va trebui sa ne fixam aspecte concrete de comportament si sa pornim pe rand la initierea unor schimbari asteptate de la copii.

Faza de inceput a plasamentului

Plasamentul va constitui o noutate pentru toti cei implicati: copil, asistent social, parinti sociali, parinti naturali, copii si rude ale parintilor sociali.

Pentru ca plasamentul sa fie eficient, in aceasta faza este nevoie de urmatoarele:

Informatii cat mai complete despre copil si circumstantele evolutiei sale de pana atunci si de clarificarea privind informatiile de care mai este nevoie sau care vor trebui adunate.

Cunoasterea motivatiei proprii a lucratorului social pentru care vrei sa te implici in acest plasament

Un plan clar pentru parintele de plasament, in care sa fie trecute urmatoarele:

- cat va dura plasamentul

- care este scopul plasamentului

- care sunt drepturile si obligatiile parintilor de plasament

fixarea unor scopuri realiste

- legarea trecutului si a prezentului. Raspundem in acest fel nevoilor de continuitate ale copilului; in functie de legaturile anterioare ale copilului cu familia sa biologica, vom stabili contactele sale

C. Jewett (1992), psihoterapeut american, care a adoptat 7 copii - pe unii dintre ei la varste mari, pe langa proprii ei 3 copii, considera ca un copil care este in plasament are dreptul:

sa fie el/ea insusi

sa i se acorde atentie pozitiva

sa stie care sunt modalitatile de a castiga atentie pozitiva

Cand copiii au fost intrebati despre calitatile unui bun parinte de plasament, ei au considerat foarte important ca acesta sa aiba timp sa ii asculte (un bun parinte social isi asculta fiecare copil aflat in grija o ora/zi).

sa iti constientizezi riscurile plasarii unui anumit copil intr-o familie de plasament; gandeste-te la conditiile minime ale incredintarii copilului; in conditii de plasament riscurile de abuz sunt de doua ori mai mari decat in familiile biologice.

Ex. copii cu handicap sever plasati in familii foarte sarace, pentru minimele venituri provenite din incredintare.

Lista atributiilor lucratorului social aflat in faza de inceput a plasamentului este urmatoarea:

 • Asistentul social sa adune cat se poate de multa informatie inainte de plasarea copilului (nu este singular cazul familiei X, care a fost luata pe nepregatite de comportamentul sexualizat al unei fetite de 8 ani; plasamentul nu a rezistat; parintii de plasament au reprosat pe buna dreptate lucratorului social ca nu au fost informati in prealabil si pregatiti indeajuns).
 • Asistentii sociali trebuie sa fie pe deplin onesti cu parintii de plasament in legatura cu ceea ce se cunoaste si ceea ce nu se cunoaste despre copil si familia lui.
 • Copilul trebuie plasat intr-o familie in care parintii pot stabili legatura cu trecutul copilului; pentru copil este important sa pastreze legatura cu tot ceea ce poate fi pozitiv in experienta sa trecuta.
 • Parintilor sociali, dar si copiilor trebuie sa li se ofere maximum de pregatire privind natura si conditiile plasamentului; ei trebuie informati in privinta plasamentului, raspunzand la intrebarile 'de ce', 'unde', 'cum', la care trebuie sa fie adaugate vizite pregatitoare, bine pregatite si ele.
 • Scopurile plasamentului trebuie sa fie clare pentru toti cei implicati. Ele trebuie comunicate in scris si discutate verbal.
 • Trebuiesc definite clar posibilitatile de contact ale copiilor cu parintii lor biologici -localizarea contactului, periodicitatea acestuia si scopul sau.

Planurile scrise pentru plasament

Exercitiu: descrieti scopurile planurilor scrise de plasament, dupa propria dvs. experienta; comparati aceasta descriere cu cea de mai jos

Prin aceste planuri urmarim urmatoarele:

Definirea clara a rolurilor si a capacitatii de decizie

Clarificarea conditiilor de negociere

Asigurarea claritatii contractului

Motivarea pentru respectarea contractului

Clarificarea obiectivelor. Acestea pot fi

  • evaluarea nevoilor copilului
  • evaluarea capacitatilor de adaptare a copilului
  • pregatirea copilului pentru un plasament de lunga durata (sau pentru adoptie)
  • ajutor familiei biologice pentru a putea depasi o perioada de criza

Modalitatile de evaluare a plasamentului si de evaluare a progresului

Care sunt greutatile familiilor de plasament

Conflicte intre asteptarile parintilor si practica curenta a agentiei. Agentiile adesea asteapta de la parinti sa actioneze ca profesionisti. Astfel, parintii trebuie sa fie capabili sa rezolve probleme, ca:

controlarea unui larg evantai de aspecte comportamentale

sa fie toleranti cu parintii biologici abuzivi, care si-au abandonat sau care si-au neglijat copilul

sa iubeasca, dar sa nu se lege, pentru a da drumul copiilor

sa se adapteze la cerintele diferitilor lucratori sociali

sa reuseasca cu mai mult sau adesea cu mai putin timp de formare

Care sunt copiii mai expusi plasamentelor nereusite?

copiii care au trecut deja prin mai multe plasamente

copiii care au mai fost abuzati fizic, datorita comportamentului lor neastamparat, provocativ

copilul cu nevoi speciale

copilul cu un comportament bizar, neacceptabil

adolescentul, mai ales cel care a fost abuzat

Care plasamente esueaza

cele unde evaluarea parintilor de plasament a fost superficiala, facuta in graba

slab suport oferit parintilor de plasament

plasamente facute in graba, fara timpul necesar matchingului si pregatirii reciproce a copiilor si parintilor

lipsa de formare

suprasolicitare si burn-out

Exercitiu:

Completati tabelul de mai jos, cu exemple din cunostintele proprii.

Harta greutatilor care determina succesul/insuccesul plasamentului

Comportamentul copiilor, de ex

copilul face in pat

Comunitatea, daca:

vecinii se plang de copil

Parintii biologici ai copilului, daca, de ex.:

nu respecta programul stabilit

Agentia, care

nu ofera suficient suport material

Conditiile familiale, de ex.

conditii financiale inrautatite

locuinta insuficienta

Familia parintilor sociali, de ex.

sot insuficient suportiv

Elemente de care se tine seama in cazurile de plasament

 • motivele plasamentului
 • tipul plasamentului
 • incercarile facute pana acum de a mentine copilul in familia naturala sau intr-o alta familie de plasament si motivele nereusitelor
 • explicare nevoii de plasament
 • schimbari in decizia formei de protectie
 • planul de lunga durata elaborat pentru copil
 • sarcinile tuturor agentilor implicati
 • nevoile speciale ale copilului
 • durata asteptata a plasamentului
 • serviciile de sprijin implicate
 • propunerile de interventie, de schimbare la oricare dintre agentii implicati

In vederea succesului plasamentului unui copil, trebuie sa stii sa lucrezi in echipa.

Prezentare de caz

Ex. Ana si Ioana sunt de 4 si respectiv de 6 ani. Inca nu merg la scoala si nu au fost niciodata la gradinita. Tatal lor este alcoolic si un om violent, care isi demonstreaza agresivitatea mai ales cu mama fetitelor. Fetele sunt foarte speriate la vederea tatalui lor, sau la gandul ca acesta urmeaza sa vina acasa. Din aceste motive, mama s-a hotarat sa divorteze si sa incerce sa se angajeze undeva ca sa isi poata intretine copiii. Dar deocamdata nu are unde sa se duca, iar sotul ei nu vrea sa paraseasca domiciliul. Mama nu are decat 10 clase, 23 de ani si pana acum nu si-a ingrijit prea eficient copiii, care tot timpul au fost bolnavi si sunt putin ramasi in urma din punctul de vedere al dezvoltarii psihice. Pentru perioada actuala, perioada in care situatia familiala este deosebit de conflictuala, cu multe certuri furtunoase, mama si asistentul social s-au gandit sa plaseze ambele surori intr-o familie, pe o durata de 6 luni.

Intrebari:

De ce s-a ridicat problema plasamentului?

Ce castig ar trebui sa aiba copilul din acest plasament?

Pe cine ar trebui sa ma bazez ca acest plasament sa aiba efectul dorit?

Cine si ce sarcini va trebui sa isi asume in vederea succesului plasamentului?

Cand ne vom atinge obiectivele?

Ce altceva mai trebuie planificat?

Ce intrebari mai aveti pentru a putea aborda eficient cazul?Sunt mentionate in literatura de specialitate cazuri de copii care au trecut prin 10, sau chiar mai multe schimbari ale mediului lor de viata si care nu se puteau adapta la stilul de viata si regulile unei familii de plasament. Aceste dificultati de adaptare faceau plasamentele din ce in ce mai scurte, iar gasirea unor noi plasamente din ce in ce mai dificile. Dar oare ce efect are mutarea unui copil in mai multe familii de plasament care, toate, au un stil de viata specific si propriile reguli de conduita (de somn, de curatenie, de ingrijire corporala, de activitati gospodaresti, de comunicare etc.)? Ce ar putea insemna pentru un copil nevoia de a se atasa emotional de parintii sociali )de plasament, asistentii maternali), daca el cunoaste sau are experienta faptului ca dupa expirarea contractului va fi mutat la o noua familie?

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.