Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
CENTRUL DE INGRIJIRE SI ASISTENTA A VARSTNICULUI

CENTRUL DE INGRIJIRE SI ASISTENTA A VARSTNICULUI


CENTRUL DE INGRIJIRE SI ASISTENTA A VARSTNICULUI

Prima vizita pe care ne-am hotarat sa o facem in cadrul programului de practica a Facultatii in data de 10 Martie 2009 impreuna cu Indrumatorul de practica a fost la ,,Centrul de Ingrijire si Asistenta a Varstnicului", situat in cartierul Marasti , chiar in spatele Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala.

Acolo am fost intampinati calduros de catre personalul centrului, dar in special de cativa beneficiari care se aflau pe hol.

Domnisoara Roxana Muresan , asistent social ne-a invitat in biblioteca , unde a incercat sa ne prezinte cat mai detaliat inceputurile acestui centru.

La inceput aici a fost amenejat un adapost pentru saraci care erau ingrijiti de surori de caritate venite de la Satu- Mare.

In prezent centrul ofera ingrijire pentru 110 persoane cu probleme sociale si handicap. Dintre acestea 2-3 persoane sunt abandonate de familie. Din totalul beneficiarilor 66 sunt femei din care cea mai varstnica are 100 de ani si 44 barbati.

Centrul cuprinde un nr de 17 camere structurate in functie de nevoile beneficiarilor, 7 camere fiind de camin unde stau beneficiarii care dispun de capacitatii motorii pentru a se intretine singuri, iar urmatoarele 8 sunt de spital aici stau cei care sunt imobilizati la pat si necesita ingrijiri speciale.

In aceasta agentie si-au gasit un loc de munca 90 de angajati dintre care 13 asistente medicale, asistent social, psiholog, kinetoterapeut doctor, maseur infirmiera administrator s.a m,d.

Modalitatea de a beneficia de serviciile acestui centru- se depune un dosar la Inspectoratul pentru Persoane cu Handicap , care trebuie sa cuprinda situatia materiala a potentialului beneficiar;stare civila ; componenta familiala-daca mai are sau nu copii

In momentul de fata sunt in asteptare un numar de 200 dosare, datorita faptului ca doar in cazul decesului unuia dintre beneficiari poate intra urmatorul. In momentul decesului daca familia biologica nu doreste sa suporte cheltuielile de imormantare le suporta centrul. La intrarea in centru beneficiarul trebuie sa plateasca o suma lunara de 175 lei.Legatura beneficiarilor cu familia se pastreaza in masura in care exista o relatie stransa intre ea si varstnic saptamanal sau lunar( la 2 luni sau la 6 luni) exista si cazuri in care membrii familiei vin dar sa ridice de la secretariat pensia parintelui si nu merg sa vada ce face.

Legatura cu societatea pe timp de iarna este slaba datorita faptului ca exista mai multe posibilitatii de accidentare pe gheata, dar pe timp de vara ies in fiecare zi in parc , la cumparaturi etc, dar numai pe baza unui bilet de voie semnat .In cadrul centrului se organizeza diverse excursii la Manastiri picnic etc

Rolul asistentului social in centru este de a intocmi la venirea unui nou beneficiar o fisa de evaluare pe care o reinoieste o data la 6 luni, urmata fiind de un plan de interventie- cauta solutii pentru rezolvarea problemei, organizeaza grupuri de suport, jocuri recreative remmy , table , spectacole cu diferite ocazii Craciun Paste ; tine fisa cu evidentele vizitelor beneficiarilor este consilier.

Acest centru este singurul de stat din Cluj, iar fondurile necesare asigurarii unor servicii de calitate sunt asigurate de catre Consiliul Judetean si din sponsorizari din Austria, Germania, Olanda- fiind cei mai vechi datorita experientei pe care o au in ingrijirea persoanelor care au nevoie de ajutor. Aceasta are 7 camine structurate pe scopuri : invalizi:valizi, psihici etc pe care le- au daramat in anul 1992 si le-au refacut pana in anul 2006.

Vizitarea acestei agentii mie personal mi-a lasat o impresie foarte placuta datorita faptului ca am avut ocazia sa cunosc niste oamenii sufletisti care au capacitatea de a darui in fiecare zi o farama din zambetul lor si caldura sufleteasca care sa le faca aceste putine zile care le -au mai ramas mai luminoase celor 110 persoane varstnice care incearca sa uite de rautatea familiei si a celor din jur care i-a facut sa ajunga aici. Eu consider ca orice pensionar care simte ca nu mai este dorit de familie merita sa vina aici si sa impartaseasca cu alti semeni de aici care sunt dispusi sa ii asculte necazurile si sa ii ofere o mana de ajutor pentru a-l face sa uite si sa ii fie mai bine.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.