Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
ASISTAREA FAMILIEI PERSOANEI DEPENDENTE DE DROGURI

ASISTAREA FAMILIEI PERSOANEI DEPENDENTE DE DROGURI


UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE

SPECIALIZAREA ASISTENTA SOCIALA

ASISTAREA FAMILIEI PERSOANEI DEPENDENTE DE DROGURIConsumul drogurilor este unul dintre fenomenele cele mai complexe, mai profunde si mai tragice ale lumii in care traim.

Echilibrul unei familii este afectat in urma consumului de droguri. Familia nu poate oferii singura ajutor membrului dependent, trebuie sa apeleze la specialisti.

Anxietatea si stresul sunt senzatiile pe care familia le dezvolta in relatia cu consumatorul de droguri. Acestea determina aparitia nevoii unui support din partea prietenilor, rudelor si mai ales din partea serviciilor specializate.

Consilierea este o relatie speciala intre o persoana (client) care solicita ajutor intr-o problema psihologica si o persoana care este instruita sa acorde ajutor (consilier).

Consilierea familiala are ca obiective sprijinirea familiei in suportul acordat consumatorului de drog in efortul acestuia de a ajunge la abstinenta si de a o mentine;

suport important pentru persoanele aflate in situatia de a fi dependente de droguri si informare pentru recunoasterea consumatorului. Modul in care reactioneaza familia cu dependentul poate sa fie un factor agravant al situatiei sau poate sa aduca o contributie esentiala la rezolvarea problemei.

Clasificare:-la nivel individual

-la nivel colectiv.

Scopul consilierii familiilor dependente este de a ajuta sa inteleaga cauzele care au generat consumul de droguri. Prin consiliere, familia este ajutata sa depaseasca momentul de criza. Momentul de criza reprezinta situatia in care individul si-a epuizat resursele adaptative si poate angaja comportamente cu efecte negative, ireversibile, atat asupra sa cat si a mediului sau de viata.

Obiectivul consilierii familiei il reprezinta reducerea factorilor de risc si cresterea factorilor de protectie in mediul familial prin imbunatatirea abilitatilor educative ale parintilor, intarirea legaturilor familiale si clarificarea pozitiei familiei fata de consumul de droguri, pentru prevenirea abuzului de droguri.

Calitati personale ale consilierului:

Interes pentru oameni.

Cald si comunicativ in relatiile cu clientii

Sensibil la sentimentele celuilalt

Toleranta

Analitic/sintetic

Autocontrol

Tolereaza ambiguitatea

Creativ

Realist

Flexibil

Umor

Etapele procesului de consiliere dupa Hopson:

Construirea relatiei cu clientii dovedind respect, autenticitate si empatie, ajutandu-l pe client sa se simta valorizat si inteles avand incredere in consilier.

Aducerea la cunostinta a riscurilor cauzate de consumul de droguri. Aceasta ii indruma pe membrii familiei cum sa se comporte cu persoana dependenta si mai ales sa descopere cauzele care l-au determinat la consum.

Stabilirea obiectivelor, planificarea activitatilor, elaborarea strategiilor de rezolvare a problemelor stabilindu-se un plan de recuperare impreuna cu familia care sa vina in ajutorul consumatorului de droguri

Tehnici folosite:

Ascultarea: clientul trebuie sa se simta ascultat si inteles, trebuie sa fie in centrul atentiei.

Explicatii: familia trebuie sa inteleaga problema din familia sa.

Incurajarea: familia trebuie sa accepte ajutorul specialistilor, sa aibe incredere in ei.

Sugestia prin prestigiu: clientul este autodeterminat sa faca niste pasi din propria initiativa.

Reglarea intensitatii relatiei dintre clienti si consilier: independenta clientilor.

"Se drogheaza copilul meu!" Primele masuri:

Pastrarea calmului, dovedirea de intelegere, interes si ajutor, criticand faptele negative, nu persoana;

Neinvinovatire si atentie la manipulare;

Nu toate drogurile creeaza dependenta;

Fara reprosuri, mai ales daca dependentul este sub influenta drogului;

Respectarea optiunilor toxicomanului.

Sugestii pentru parinti:

Luarea mesei impreuna zilnic

Ajutarea la lectii

Incurajare pentru a cere sfaturi

Laudarea si luarea unor masuri atunci cand merita

Aflarea ce face dupa terminarea orelor

Aflarea unde se duce in week-end.

"Boala familiei": un membru al familiei devine dependent, iar ceilalti membrii tind sa reactioneze intr-un mod necorespunzator. Pe masura ce dependenta prgogreseaza, membrii familiei traiesc sentimente de teama, furie, singuratate, durere, vina, rusine.

Negarea: persoana dependenta cat si familia acesteia incearca sa protejeze persoanele si legatura acesteia cu drogurile pretinzand ca nu e nici o problema.

Co-dependenta: reactia fata de o persoana dependenta, intr-un mod in care protejeaza sau previne persoana dependenta de consecintele consumului de droguri. (exemplu: anunti la locul de munca ca persoana are gripa, cand in realitate persoana este prea beata/drogata pentru a merge la munca).

Ingaduinta: activitatea care protejeaza sau scuteste persoana dependenta in a recunoaste adevarata natura si consecintele de lunga durata a problemei sale.

Consta in idei, sentimente, atitudini si comportamente care permit sau incurajeaza inconstient consumul de alcool sau alte droguri, sa continue sau sa se inrautateasca prin protejarea persoanei consumatoare, fata de experienta unui impact total a consecintelor acestui comportament, din dragoste, compasiune, teama si comportamente de supravietuire.

Ingaduinta este instinctiva, inconstienta si bine intentionata.

Pentru persoana dependenta, recuperarea inseamna intoarcerea vietii inapoi. Recuperarea inseamna sa se infrunte pe el insusi si sa se accepte pe el insusi ca pe o fiinta umana demna - fara droguri sau alcool. Recuperarea implica schimbari profunde in ceea ce priveste modul in care se privesc unii pe ceilalti si lumea din jur. Inseamna a-ti asuma responsabilitatea pentru propriile sentimente si pentru propriul comportament. Procesul de recuperare necesita un mare curaj din partea persoanei dependente si un mare ajutor din partea celorlati.

Bibliografie:

Denis Richard, Jean-Louis Senon; Traducere: Gabriel Munteanu, Bogdan Cherciu, Adriana Motoc, Dictionar de droguri, toxicomanii si dependente, Editura Stiintelor Medicale, Bucuresti, 2005.

www.medic.pulsmedia.ro

www.dependenta.ro

www.regielive.ro

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.