Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
Nevoia de consiliere a scolarului mic

Nevoia de consiliere a scolarului mic


Nevoia de consiliere a scolarului mic

Reforma invatamantului romanesc subliniaza importanta comutarii accentului de pe latura informativa a procesului de educational spre cea formativa, atat de deficitara pana nu demult.

Invatamantul romanesc trebuie sa aiba ca scop nu doar absolventi bine informati, ci formarea de persoane cu resurse adaptative la solicitarile sociale si psihologice ale vietii. In fapt, scopul ultim al educatiei este pregatirea pentru viata a elevului.

Conceperea scolii ca o institutie sociala cu functii multiple, apta sa raspunda eficient nevoilor psihologice si sociale ale elevului, sa asigure cadrul optim pentru starea sa de bine, pentru diminuarea si prevenirea tulburarilor de adaptare specifice varstei, pentru formarea unor cetateni responsabili ai societatii civile, este vitala.

Cresterea numarului de esecuri scolare si abandonuri scolare, de comportamente delicvente sau nesanatoase, de tulburari emotionale in randul elevilor, reprezinta indicatori ai faptului ca scoala trebuie sa faca mai mult in aceasta directie.Pentru a raspunde acestor nevoi reale, Ministerul Educatiei si Cercetarii propune, prin noul Curriculum National introducerea disciplinei optionale ,, Consiliere si orientare" pentru toate cele trei nivele de scolarizare: primar, gimnazial si liceal. Noua disciplina vine in intampinarea nevoilor fundamentale ale oricarui copil si adolescent: cunoasterea de sine, respectul de sine, de a comunica si a relationa armonios cu ceilalti, de a poseda tehnici de invatare eficienta si creativa, de a rezista presiunilor negative ale grupului. Formarea unui stil de viata sanatos, controlul stresului in orientarea scolara sunt conditii esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevului.

Invatatorul trebuie sa vada in elev si altceva decat recipientul informatiilor pe care le transmite. El poate oferi cadrul in care sa lucreze nu doar cu dimensiunea rational-intelectuala a elevului, ci si cu cea afectiva, motivationala, atitudinala si sociala. Invatatorul are rol de consilier, adica de sfatuitor, sfetnic si, metaforic vorbind, ,,umarul pe care un elev poate plange". Consilierea se poate desfasura si in afara unui cabinet de psihologie. Se poate realiza in orele acordate prin trunchiul comun sau schema orara proprie clasei. Prin aceste ore invatatorul incearca sa cunoasca elevul si sub alte aspecte, lasand deoparte tiparul orei, devenind prieten, camarad.

Scopul fundamental al consilierii educationale este functionarea psihosociala optima a persoanei/grupului. Acest scop poate fi atins prin urmarirea realizarii obiectivelor procesului de consiliere:

 • Promovarea sanatatii si a starii de bine- functionarea optima din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emotional, social si spiritual
 • Dezvoltarea personala- cunoasterea de sine, imaginea de sine, capacitatea de decizie responsabila, relationare interpersonala, tehnici de invatare eficienta, atitudini creative
 • Preventie - a dispozitiei afective negative, a neincrederii in sine, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de invatare, a dezadaptarii sociale

Consilierea este interesata in mod special de starea de bine, iar noi, invatatorii, avem datoria de a le oferi copiilor aceasta stare de bine. Care sunt insa componentele acestei stari de bine, de care elevul trebuie sa beneficieze din plin?

 • Acceptarea de sine - atitudine pozitiva fata de propria persoana, acceptarea calitatilor si defectelor personale, perceptia pozitiva a experientelor trecute si a viitorului
 • Relatii pozitive cu ceilalti - incredere in oameni, sociabil, intim, nevoia de a da afectiune, atitudine empatica, deschisa, calda
 • Autonomie - independent, hotarat, rezista presiunilor de grup, se evalueaza pe sine dupa standarde personale, nu este excesiv de preocupat de evaluarile celorlalti
 • Control - sentiment de competenta si control personal asupra sarcinilor, isi creeaza oportunitati pentru valorizarea nevoilor personale, face optiuni conforme cu valorile proprii
 • Sens si scop in viata - directionat de scopuri de durata medie si lunga, experienta pozitiva a trecutului, bucuria prezentului si relevanta viitorului, convingerea ca merita sa te implici, curiozitatea
 • Dezvoltare personala - deschidere spre experiente noi, eficienta, flexibilitate, creativitate, respingerea rutinei

Inainte de toate, familia si scoala au rol esential in dezvoltarea si mentinerea starii de bine. In acelasi timp se constata ca, nu de putine ori din pacate , tocmai familia si scoala sunt institutiile care genereaza conditii ce submineaza increderea in sine a elevilor, ingradesc autonomia si independenta lor, sabloneaza individualitatile, implica competitii neproductive in detrimentul cooperarii si colaborarii, cenzureaza bucuriile si placerile cotidiene. Focalizarea exclusiva a scolii pe latura intelectuala a elevilor si pe performantele lor scolare, ignorand nevoile lor emotionale si sociale, sunt cai de crestere a riscului pentru disfunctii psihice.

Un copil are nevoie sa simta ca nu este necesar ca el sa fie premiant sau olimpic pentru a fi iubit, acceptat si respectat. Afectiunea, respectul, aprecierea nu trebuie conditionate de performantele scolare sau de alta natura. Atata timp cat scoala se va raporta apreciativ doar la elevii performanti, pentru majoritatea elevilor ea ramane o institutie care ,, ameninta" imaginea de sine si starea de bine. Respectul, aprecierea, recompensa sunt stimuli ce incurajeaza dezvoltarea personala, previn si remediaza atitudini si comportamente deficitare sau problematice.

Invatatorul, prin activitatile pe care le conduce, poate facilita reducerea riscului aparitiei si dezvoltarii de probleme care solicita in mod obligatoriu expertiza psihologului specialist. In acelasi timp el are competenta de a favoriza procesul educativ prin conturarea unor strategii de interventie cognitiva, motivationala, emotionala si comportamentala, atat la nivelul individual cat si de grup.

Invatamantul modern, centrat pe elev, are ca filosofie teoria psihologiei umaniste iar principiile sale aplicative sunt:

fiecare elev este unic si are o individualitate proprie

fiecare elev doreste sa se simta respectat

nu pretinde atitudini si comportamente similare din partea elevilor

respecta diferentele individuale

incurajeaza diversitatea

nu generalizeaza comportamente prin etichete personale

evalueaza doar comportamentul specific

exprima deschis increderea in capacitatea de schimbare pozitiva

subliniaza rolul stimei de sine ca premisa in dezvoltarea personala

recunoaste rolul esential al sentimentului de valoare personala in sanatatea mentala si emotionala

Invatatorul nu apeleaza deci, la metodele de predare traditionale. Metodele interactive de grup, de tipul invatare prin cooperare, invatare prin descoperire, problematizare, dezbatere, jocurile de rol sunt cele mai eficiente pentru atingerea obiectivelor unei activitati de consiliere.

Interactiunea invatator-elev si mai ales elev-elev reprezinta principiul fundamental al oricarei metode de lucru in consiliere. Formarea unui sistem de valori, convingeri si atitudini sanatoase nu poate fi realizata prin prelegeri.

Elevii cu o stima de sine pozitiva:

isi asuma responsabilitati ( ,,pot sa fac acest lucru...")

se compara independent ( ,,ma descurc si singur.")


sunt mandri de realizarile lor (,,sunt mandru de mine ca.")

realizeaza sarcini noi (,,pot sa fac aceste lucruri noi.")

isi exprima atat emotiile pozitive cat si cele negative ( ,, sunt bucuros pt. ca.." , ,,sunt trist pt. ca...")

ofera si cer ajutor si sprijin din partea colegilor (,, am nevoie de ajutorul.", ,,pot sa ajut pe..")

Elevii cu o stima de sine scazuta:

sunt multumiti de felul lor de a fi (,,nu sunt bun de nimic", ,,nu sunt in stare sa fac asta")

evita sa realizeze sau sa se implice in sarcini noi (,, nu voi fi in stare de asta.")

se simt neiubiti si nevalorosi (,, nu ma place nimeni.")

ii blameaza pe ceilalti pentru nerealizarile lor (,, inv. a fost nedreapta cu mine.")

pretind ca sunt indiferenti emotional (,,nu ma intereseaza ce nota am luat.")

nu pot tolera un nivel mediu de frustrare (,,nu pot sa invat.")

sunt usor influentabili (,,prietenii mei..")

nu isi asuma responsabilitati, sunt prea ,,cuminti"

par niste rebeli, nepasatori

Riscurile unei stime de sine scazute sunt multiple: probleme emotionale - depresive, anxietate, iritabilitate, probleme de comportament - agresivitate, scaderea performantelor scolare - esec scolar, abandon scolar.

Stima de sine pozitiva este sentimentul de autoapreciere si incredere in fortele proprii. Ea se refera la modul in care ne evaluam pe noi insine, cat de ,,buni" ne consideram comparativ cu propriile asteptari sau cu altii pe care ii consideram foarte ,,buni". La copiii scolari relatia eveniment - stima de sine are un caracter circular si sursa de formare a stimei de sine se extinde la grupul de prieteni, scoala, alte persoane din viata lor. Un obiectiv important al orelor de consiliere este invatarea modului de formare a stimei de sine si a relatiei dintre ganduri ( cognitii) - comportamente si emotii. O stima de sine pozitiva dezvolta capacitati de a lua decizii responsabile si abilitatea de a face fata presiunii grupului. Imaginea de sine se dezvolta pe parcursul vietii din experientele pe care le are copilul si din actiunile pe care le realizeaza si la care participa. Experientele din timpul copilariei au un rol esential in dezvoltarea imaginii de sine. Astfel, succesele si esecurile din copilarie precum si modalitatile de reactie ale copilului la acestea, definesc imaginea pe care o are copilul despre el. Atitudinile parintilor, ale invatatorilor, colegilor, fratilor, prietenilor, rudelor contribuie la crearea imaginii de sine a copilului.

Adultii sunt modele importante pentru copii, de aceea rolul lor in construirea stimei de sine este foarte mare.

Fise de lucru pentru elevi la orele de consiliere si orientare:

 • Cine sunt eu?

Cerinta - Completati urmatoarele fraze:

Oamenii pe care ii respect cel mai mult sunt....

Sunt mandru de mine pentru ca....

Oamenii de care imi pasa cel mai mult sunt...

Imi place mult sa....

Imi doresc sa......

Iata un lucru bun facut de mine.....

Mi-ar placea sa devin......

Imi propun sa.....

Stiu ca pot sa......

Prefer sa......decat sa .......

 • Iata afisul meu publicitar!

Cerinta - Realizeaza un afis publicitar despre tine.

 • Cand sunt emotionat cam asa arat!

Cerinta - Deseneaza starea ta emotionala din acest moment printr-un obiect sau fenomen!

 • Daca..

Cerinta: Completati urmatoarele propozitii!

Daca eu as fi floare as fi. Daca clasa mea ar fi masina ar fi.

Daca as fi animal as fi. Daca ar fi mancare ar fi.

Daca as fi culoare as fi.  Daca ar fi un film ar fi...

Daca as fi jucarie as fi.  Daca ar fi o floare ar fi..

Daca as fi actor as fi.  Daca ar fi o emisiune TV ar fi..

Daca as fi vedeta as fi.  Daca ar fi o materie ar fi.

Daca as fi instr. muzical as fi. Daca ar fi o profesie ar fi.

Daca as fi sportiv as fi..  Daca ar fi o melodie ar fi...

 • Diploma mea!

Cerinta - Completeaza spatiile punctate!

Cea mai importanta realizare din viata mea...

Cel mai important succes din viata mea...

Cel mai important eveniment din viata mea....

Cea mai importanta decizie pe care am luat-o..

Cele mai importante persoane din viata mea...

Cel mai important lucru din viata mea...

 • Emotiile mele...

Cand ma simt ... Cred despre mine...

Bucuros

Suparat

Nervos

Incantat

Nemultumit

Izolat

Mi-e frica

Bibliografie:

KATE Burke Walsh - Crearea claselor orientate dupa necesitatile

Copiilor - C.E.D.P. Step by Step

Adriana Balan - Consiliere si orientare - Cluj - Napoca 2001

Ion Dragan

Pavel Petroman - Educatia noastra cea de toate zilele -

Dorina Marginean  Ed. Eurobit 1992

Adresele invatatoarelor:

Bombonica Bartes - Str. Stefan cel Mare, Bl. 2, Sc. B, Ap. 15

Loc. Bistrita Jud. Bistrita - Nasaud

Cod 420091

Victoria Zaharie - Str. Stefan cel Mare, Bl. 22, Sc. E, Ap. 69

Loc. Bistrita Jud. Bistrita - Nasaud

Cod 420029

Adresa scolii:

Scoala Generala Nr. 4 Bistrita

Str. Florilor Nr. 3 - 5

Jud. Bistrita - Nasaud

Cod 420126

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.