Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
ROLUL ASISTENTEI SOCIALE IN CONSOLIDAREA NUCLEULUI FAMILIAL

ROLUL ASISTENTEI SOCIALE IN CONSOLIDAREA NUCLEULUI FAMILIAL
ROLUL ASISTENTEI SOCIALE IN CONSOLIDAREA NUCLEULUI FAMILIAL

ABSTRACT

Asistenta sociala a familiei este una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale asistentei sociale, deoarece prin aplicarea ei in cadrul familiei si pentru familie se cuprinde totalitatea problemelor si tehnicilor de asistenta sociala.

Asistenta sociala isi are local in familiile dezorganizate si pentru a avea succes in rezolvarea problemelor de reorganizare a familiei este necesar ca familiile care pun astfel de probleme sa fie depistate si, deci, cunoscute de catre personalul de specialitate. In aceasta situatie stadiul cunoasterii cazurilor de dezorganizare a familiei are o importanta deosebita, deoarece in functie de acest stadiu exista sau nu posibilitatea de refacere a familiei. Cu cat stadiul de dezorganizare este mai avansat, cu atat refacerea familiei este mai dificila, uneori chiar imposibila.

Stabilirea factorilor determinanti, care au dus la dezorganizarea familiei, este actiunea pe care asistenta sociala trebuie s-o aiba in vedere de la prima intrevedere cu familia respectiva, pana la rezolvarea definitiva a cazului, deoarece fenomenele sunt intr-o continua transformare. Or, factorul cauzal stabilit la inceputul analizei nu poate sa ramana intotdeauna acelasi, pana la incheierea actiunii.Dezorganizarea familiei imbraca multiple variante si aspecte si poate fi generata de urmatoarele cauze principale:

1. Lipsa de supraveghere a copiilor, care poate da nastere la: greutati la invatatura, vagabondaj, delincventa, tulburari de caracter si comportament, pana la dezorganizarea relatiilor de familie, care se rasfrange in mod inevitabil si asupra relatiilor de munca. Toate acestea duc la scaderea nivelului de trai al individului si, implicit, a1 familiei.

2. Locuinta suprapopulata, care constituie unul din factorii favorizanti pentru aparitia unor boli, conflicte, ceea ce conduce la dezechilibru economic si stres psihic.

3. Reducerea veniturilor si, respectiv, inrautatirea starii economice a familiei.

Deficitul de venituri in familie sau lipsa acestora duce la dezorganizarea partiala sau chiar totala a familiei. Uneori se intampla ca insuficienta de castig se fie determinata de unele utilizari irationale ale veniturilor, de risipa, de lipsa de prevedere, lipsa de educatie gospodereasca a mamei sau tatalui etc. Declinul factorului economic are cea mai mare influenta asupra stabilirii dezechilibrului in familie. In asemenea cazuri, asistentul social trebuie sa faca si o analiza a modului in care sa consume bugetul familiei. El trebuie se cunoasca raportul dintre venituri si cheltuieli pe structura: alimentatie, imbracaminte, chirie, diverse servicii etc. si sa stabileasca rationalitatea consumului.

4. Structura deficitara, a familiei este o a1ta cauza care favorizeaza aparitia dezorganizarii familiei. In viata sociala, familia poate fi supusa la variate deficiente legate de structura sa. Familia se poate dezorganiza din lipsa capului de familie, dintr-o cauza sau alta (deces, abandon etc). Dezorganizarea familiei poate fi conditionata si  de fenomenul 'fetelor-mame', al vaduvelor devenite mame dupa despartirea de sot etc.

5. Prezenta deficientilor senzoriali, motori si mintali in familie, precum si a suferinzilor de boli cronice sunt factori care de asemenea duc la dezorganizarea familiei.

Orice proces de dezorganizare a familiei incepe cu tensiuni familiale, care se manifesta prin neintelegeri, lipsa de afectiune, discordii si chiar violente. Uneori, aceste tensiuni familiale au ca rezultat: divortul, abandonul, separatia in cadrul aceleiasi familii etc.

Printre cauzele principale ce duc la divortul familiilor tinere pot fi numite:

insuficienta pregatire pentru viata de familie a viitorilor soti;

insuficienta cunoastere reciproca a sotilor,

conceptii diferite in legatura cu conditiile materiale, sociale si bugetul familial;

conceptii diferite cu privire la relatiile de familie

folosirea irationala a timpului liber si necunoasterea modalitatilor de solutionare a unor probleme cu caracter extraprofesional;

comportamentul necorespunzator al unuia sau al ambilor soti in familie (legaturi extraconjugale, alcoolism, brutalitati, parasirea domiciliului, alungarea din locuinta);

manifestari antisociale din partea unuia din soti;

diferenta mare de varsta;diferente mari dupa nivelul de instruire;

boli incurabile ale unuia din soti;

influenta nefasta a mediului exterior asupra familiei etc.

In asistenta familiei se lucreaza atat cu familiile complete (sot, sotie si copii), care ridica anumite aspecte de dezorganizare, cat si cu familiile descompletate prin deces, divort etc., care din diverse cauze cad sub nivelul de viata normala, intrand in sfera de activitate a asistentei sociale.

Activitatea desfasurata pe linie de asistenta sociala, in cazul fetelor-mame si al mamelor necasatorite, urmareste sa-i asigure copilului pe ambii sai parinti firesti (legalizarea familiei si legitimitatea copiilor).

Reincadrarea fetei-mama si a copilului ei in familia acesteia este scopul actiunii asistentului social, deoarece de cele mai multe ori, in urma unor astfel de conflicte, relatiile de familie se intrerup, iar asigurarea unui camin propriu prin munca mamei este principalul obiectiv al planului de refacere a familiei. Tot asa se procedeaza si in cazul concubinajului, in care se urmareste indeplinirea formelor legale de casatorie. In caz de abandon, asistentul social urmareste reincadrarea in familie a celui care a parasit familia si inlaturarea cauzelor abandonului. In cazuri de separatie asistentul social urmareste inlaturarea cauzelor care au dus familia in aceasta situatie.

In situatia dezorganizarii familiei ca urmare a divortului, asistentul social urmareste refacerea caminului, daca este posibil, daca nu, - recasatorirea cu o alta persoana si armonizarea grupului social in noua situatie. Cand familia este dezmembrata prin deces, se urmareste reorganizarea caminului prin munca parintelui vaduv si a copiilor mai mari, apoi recasatorirea si incadrarea in familie a mamei sau a tatalui vitreg. O importanta deosebita in evitarea dezorganizarii familiei apartine pregatirii tinerilor pentru casatorie. Aceasta este o activitate complexa si trebuie sa inceapa chiar in interiorul familiei, din adolescenta. Casatoria nu trebuie privita ca o problema de ultima ora. Sanatatea fetelor si baietilor isi are radacinile in viata de familie, in caracterul parintilor, in apropierea climatului moral si psihologic al celor ce ii inconjoara.

Problemele de asistenta a familiei, precum si intreaga actiune de supraveghere a relatiilor familiale, a exercitarilor obligatiilor parintesti fata de copii, a copiilor ramasi fara de parinti sau acestia fiind in imposibilitatea de a-i creste, tutelarea celor lipsiti de capacitati, fie minori, fie adulti si batrani - toate acestea revin asistentei sociale.

BIBLIOGRAFIE

Bocancea, C., Neamtu G., Asistenta sociala. Elemente de teorie si strategii de mediere

Ilut, P., Familia - cunoastere si asistenta, Cluj, 1995

Manoiu, F., Epureanu V., Asistenta sociala in Romania, Bucuresti, 1997

Miftode, V., Fundamente ale asistentei sociale, Bucuresti, 1995

Spanu, M., Introducere in asistenta sociala a familiei si protectia copilului, Chisinau, 1998


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiASISTENTA SOCIALA DIN ROMANIA IN SPATIUL COMUNITATII EUROPENE
REINTEGRAREA SOCIALA A CONSUMATORULUI DE DROGURI
Cauze pentru aparitia familiei monoparentale
CONSECINTE ALE DECLINULUI COMUNITATILOR RURALE
Procedura adoptiei interne
DOMENIUL PROTECTIEI COPILULUI INTRE EXPERIEREA VOCATIONALA A ASISTENTEI SOCIALE SI EXACTITATEA JURIDICA
Asistarea copilului in sistemul de protectie a copilului
ASISTENTA SOCIALA A COPILULUI SI FAMILIEITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu