Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » asistenta sociala
PROIECT LA TEHNICI DE INTERVENTII - STUDIU DE CAZ

PROIECT LA TEHNICI DE INTERVENTII - STUDIU DE CAZUNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE

SPECIALIZAREA ASISTENTA SOCIALA

ANUL II  GRUPA 13381

PROIECT LA TEHNICI DE INTERVENTII
STUDIU DE CAZ

STUDIU  DE CAZ

Comanescu Silviu este un baiat de 15 ani din orasul Fagaras, judetul Brasov. El este vecin cu parintii mei si astfel am aflat de situatia lui. Eu il cunosc de mic si stiu ca era un elev care invata binisor si avea multi prieteni, dar dupa ce mama lui Comanescu Mariana a murit acum vreo 2 ani, Silviu a devenit o fire mai retrasa, nu mai are asa multi prieteni, relatiile cu tatal sau s-au racit si cel mai grav e pe punctul de a renunta la scoala.

Familia lui Silviu este formata din 3 membrii : tata Comanescu Adrian, sora Comanescu Maria si beneficiarul Comanescu Silviu. Mama si tatal sau au fost casatoriti aproximativ 22 de ani si au avut o relatie destul de buna. Ea a murit din cauza unui accident la locul de munca. Tatal lui Silviu are un program de munca foarte lung, munceste de la 7 dimineata pana seara la ora 19. Acesta castiga aproximativ 1500 de lei pe luna, bani cu care plateste facturile, cumpara de mancare si rechizite lui Silviu. Sora lui Silviu are 20 de ani si ea este cea care are grija de casa cu toate ca si ea munceste, dar are din fericire un program normal de opt ore. In timpul liber ea merge in vizita la prietenul ei si petrece foarte mult timp cu el, timp in care putea sa si-l petreaca cu fratele ei, sa il ajute la teme. Din cauza programului zilnic de luni pana sambata, tatal baiatului nu are timp de educarea baiatului sau. Bunicii lui sunt toti decedati, atat cei materni cat si cei paterni. Tatal lui Silviu mai are o sora, Rodica, cu un an mai mica decat el,casatorita cu Popescu Mihai, care au doi baieti, Lucian si Iulian verisorii beneficiarului. Familia lui Silviu au o legatura destul de stransa cu aceasta familie, iar beneficiarul nostru se intelege bine cu verisorii lui. De asemenea mama lui Silviu mai are un frate cu 12 ani mai mic decat ea pe nume Bambea Mircea , care sta in concubinaj cu Rotaru Silvia, ei neavand copii. In week-end-uri, acest unchi mai vine in vizita pe la ei cu prietena lui. Legatura cu restul neamurilor, adica a familiei extinse nu este prea puternica, acestia vizitandu-se ocazional, foarte rar in decursul unui an. Relatiile lui Silviu cu tatal sau s-au racit un pic in ultima perioada din cauza faptului ca nu se mai vad atat de des, iar seara tatal lui este mult prea obosit ca sa mai stea de vorba cu el sau sa-l controleze la teme.

El este inscris la Scoala Generala nr.2 din Fagaras , la clasa doamnului diriginte Ionita Ioan. Silviu este in clasa a opta , iar performanta scolara in ultima perioada este modesta, in scadere evidenta in ultimii doi ani de scolarizare. A ramas corigent anul trecut la matematica si abia a trecut clasa. In ultimul an a avut nota la purtare scazuta la 8. Aceasta nota scazuta a fost din cauza faptului ca Silviu a lipsit nemotivat si a avut si cateva acte de indisciplina, conflicte cu colegii, profesorii si chiar cu dirigintele. Silviu este inca implicat in echipa de fotbal pentru ca ii place mult acest sport , dar nu se mai implica la fel de mult in activitatile organizate cu clasa. Pana in clasa a sasea Silviu a avut rezultate foarte bune la scoala, dar in ultima perioada a inregistrat destul de multe esecuri pe plan scolar. Silviu s-a implicat in cercul de arte plastice al scolii, unde era bine vazut de profesor pentru ca avea talent, dar la inceputul clasei a opta acesta a renuntat la acest cerc, motivand ca nu mai are timp. 

Convorbirea telefonica

Dupa ce am aflat de situatia baiatului am facut rost de numarul de telefon al tatalui beneficiarului de la parintii mei si l-am sunat. Intai m-am prezentat si i-am spus cine sunt, el recunoscandu-ma imediat, dupa care i-am explicat de unde am numarul lui de telefon si de ce l-am sunat. I-am propus sa ne intalnim si sa vorbim despre situatia copilului lui. Acesta l-a inceput nu a fost de acord, dar dupa cateva rugaminti a acceptat si am stabilit de comun acord data, locul si ora la care sa ne intalnim. L-am rugat sa vina cu Silviu la mine acasa a doua zi, el fiind liber de la serviciu , pentru ca era duminica.

Intalnirea fata in fata

Prima intalnire fata in fata a decurs destul de bine. La intalnire au participat atat tatal, cat si Silviu.

In aceasta prima intalnire am avut in vedere ca incaperea de la mine de acasa sa aiba o atmosfera placuta si propice comunicarii (incaperea este aerisita, luminata, temperatura este potrivita).

Le-am explicat foarte clar si pe intelesul lui Silviu si tatalui sau ca tot ceea ce vor vorbi ramane confidential. I-am rugat pe cei doi sa vorbeasca deschis despre ei, despre problemele lor , despre familie. Pe parcursul discutiei, le-am pus intrebari ajutatoare, care sa clarifice informatiile primite fara a incurca, sau deruta. Deasemenea, prin gesturi, postura, si mimica, am incercat sa nu fiu autoritar, ci am incercat sa empatizez cu cei doi.

Inca de la prima intalnire mi-am facut o imagine generala asupra problemelor pe care le are Silviu, acestea sunt:

- performantele sale scolare au scazut;

- comunicarea dintre cei trei s-a deteriorat un pic in ultima perioada;

- lipsa mamei din viata lui ;

- slabe abilitati de viata independenta, in special in ceea ce priveste asumarea responsabilitatilor, participarea la treburile casnice, comunicarea cu adultii;

- anturaj nepotrivit;

- nu mai prea are cine sa aiba grija de el;

- nu mai este la fel de sociabil la scoala cu colegii lui si nici nu mai este la fel de implicat si entuziasmat de activitatile ce au legatura cu scoala.

Spre sfarsitul intalnirii, impreuna cu Silviu si tatal lui am stabilit data urmatoarei intalniri la ei acasa si le-am multumit pentru bunavointa cu care a raspuns intrebarilor si cu care a ajutat la intocmirea listei si pentru colaborare.

A doua intalnire

A doua intalnire dintre mine, beneficiar si tatal lui a avut loc la ei acasa, in urmatorul week-end. Imi pregatisem un ghid de interviu pentru a-l aplica copilului. Cu ajutorul tatalui am facut si genograma. Pe parcursul vizitei nu m-am comportat autoritar, ci am cerut mereu permisiunea pentru orice actiune pe care am vrut sa o fac.

Silviu a fost impreuna cu tatal sau pe parcursul vizitei pentru a se simti protejat din punct de vedere emotional si am vorbit cu amandoi intr-un mod empatic care sa creeze o atmosfera calma, de incredere.

Interviul

1. Cum va numiti?

Ma numesc Comanescu Silviu.

2. In ce clasa esti?

Sunt in clasa a VIII-a D.

3. Iti place la sa mergi la scoala?

A inceput in ultimul timp sa nu-mi mai prea placadoar la educatie fizica imi place.

4. Spune-mi mai multe despre colegii si profesorii tai.

Pai colegii ma cam enerveaza ca tot timpul au ceva de comentatchiar acum cateva zile unu care inainte imi era prieten m-a enervat si i-am tras unaa inceput sa planga si a zis ca vine cu mama sa la scoala sa ma bata, atunci eu i-am zis ca vin si eu cu mama mea, dar a ras si a zis ca eu nu am mamasi asa e Iar profesorii se i-au tot timpul de mine ca nu-mi fac o parte din teme..

5. Care sunt motivele pentru care m-ai lipsesti cateodata de la scoala?

Daca nu-mi place la scoala Mai bine merg acasa si ma joc cu prietenii mei

6. Spune-mi cate ceva despre prietenii tai.

Pai ma inteleg bine cu Radu si Andrei, care sunt deja la liceu Imi place ca sunt mai mari decat mine si ma apara atunci cand vrea cineva sa ma bata. Mai iesim sa ne plimbam prin oras

7. Pe sora ta nu o consideri prietena ta?

Inainte ma intelegeam mai bine cu ea, dar de cand are prieten a cam uitat de mine, nu imi mai acorda atentie

8. Crezi ca anturajul in care esti acum iti face bine?

Da, cred ca e bine sa fiu prieten cu ei8. Care problema crezi tu ca o ai si nu poate fii rezolvata?

Daca ar fii mama langa mine nu as mai avea nicio problema, ea m-ar ajuta cu toate.

Genograma (anexa nr.1)

Genograma sau arborele familiei, descrie tipurile de relatii si evenimentele care s-au desfasurat de-a lungul generatiilor. Aici gasim inregistrate pe scurt nasterile, divorturile, decesele, casatoriile. Aceasta se realizeaza de obicei cu clientul, dar el fiind prea mic, am realizat-o cu tatal lui care mi-a pus la dispozitie informatiile de care aveam nevoie.

Ecoharta(anexa nr.2)

Aceasta tehnica precizeaza locul unei persoane sau familii in contextul social. Ea se bazeaza pe relatii, modul de interactionare cu ceilalti, performante intelectuale, participarea la activitati religioase, sociale, politice, culturale etc.

Factori de risc

Factorii de risc sunt urmatorii:

Silviu ar putea continua sa se intalneasca din nou cu vechii lui prieteni si acestia sa aiba in continuare o influenta negativa asupra lui, trebuie prevenit acest lucru;

Ar putea abandona scoala, profesorii si familia trebuie sa fie atenti sa nu mai lipseasca de la scoala.

Factori compensatorii

Sora lui trebuie sa il ajute la teme si sa se apropie de el sa ii devina prietena si mama in acelasi timp;

Tatal lui sa isi petreaca mai mult timp cu el.

Ancheta sociala(anexa nr.3)

Este o tehnica utilizata in etapa de evaluare a instrumentarii unui caz si este realizata in exclusivitate de un asistent social la domiciliul beneficiarului.

Ierarhizarea nevoilor

Nevoi educationale:

din cauza ca a lipsit mult de la scoala in ultimul timp, a ramas in urma cu materia si are foarte mult de recuperat;

trebuie ajutat la o parte din teme si pus de tatal sau sora lui sa le faca.

Nevoi afective:

are nevoie sa fie tatal lui langa el ;

sora lui trebuie sa isi petreaca mai mult timp cu el.

Planul de interventie

Scopul meu este sa il ajut pe Comanescu Silviu, intr-o perioada de 3 luni, sa isi mentina si imbunatateasca starea sa scolara, evitarea abandonului scolar si imbunatatirea relatiilor dintre el si familia lui.

Obiective generale

- discutii cu tatal lui Silviu in care vom clarifica importanta implicarii si a sprijinului afectiv oferit copilului in familie, precum si importanta interesului lui manifestat fata de conduita scolara generala a copilului. Acesta ar trebui sa mearga mai des la scoala pentru a se interesa de situatia scolara a baiatului ;

- discutii cu profesorii disciplinelor de studiu problematice pentru Silviu, pentru ca acesta sa obtina sprijinul lor in vederea acoperirii lacunelor in cunostinte ;

- eliminarea decalajului dintre cunostintele elevului si cele dobandite de colectivul clasei, conform programelor de studiu ;

- atitudine suportiva din partea profesorilor, incurajarea acestuia si intarirea comportamentelor asteptate prin recompense de tip scolar,determinand astfel motivatia lui Silviu;

- sprijinirea elevului in deprinderea modalitatilor de invatare eficienta si adaptarea acestora stilului sau personal, astfel incat obiectele de studiu dificile pentru acesta sa nu mai fie percepute drept inaccesibile ;

- prevenirea reluarii compotamentelor nedorite - absenteism, dezinteres, evitare - prin facilitarea unei bune relationari intre Silviu si colectivul clasei, armonizarea relatiilor sale cu colectivul profesoral ;

- includerea in diverse activitati extrascolare in cadrul carora el are initiative, isi manifesta creativitatea si isi pune in valoare aptitudinile ; ar putea sa se implice din nou in cercul de arte plastice ;

- fiecare progres obtinut de Silviu pe parcursul schimbarii conduitei sale va primi incurajari si recompense ;

- mentinerea unei colaborari permanente cu tatal lui Silviu ;

- monitorizarea permanenta a evolutiei scolare si personale a acestuia ;

- tatal si sora sa ii acorde mai mult timp, mai ales in timpul week-endului, sa mearga impreuna la Zoo, activitati in aer liber;

- sa renunte la anturajul lui, prin alegerea unor prieteni de seama lui si care merg la scoala.

Pentru ca toate aceste obiective sa devina realitate Silviu trebuie sa vrea sa schimbe situatia lui actuala, sa nu mai lipseasca de la scoala , decat doar atunci cand situatia cere acest lucru, sa-si schimbe atitudinea fata de domnii profesori cu care are conflicte, sa accepte sa primeasca ajutor de la consilierul scolar , sa comunice mai mult cu mama sa si sa nu intre in anturaje dubioase care ii pot influenta foarte mult comportametul in rau.

Tabel nr. 1 Planul de interventie

Nr.

Crt.Obiective

Activitati

Resurse

Durata

Continuarea scolii

- sa mearga zilnic la scoala ;

- atitudine suportiva din partea profesorilor ;

- daruirea de recompense scolare.

- profesori

- familie

- beneficiarul

3 luni

Implicarea si sprijinul tatalui sau surorii in conduita scolara

ajutor oferit la teme ;

mers la sedintele clasei ;

sa tina legatura cu dirigintele clasei

tata 

sora 

dirigintele

3 luni

Imbunatatirea relatiei dintre el si tatal lui

- cei doi sa isi petreaca mai mult timp impreuna

- tata

- beneficiarul

3 luni

Renuntarea la anturajul lui

- cautarea de noi prieteni de seama lui.

- beneficiarul

1 luna

Monitorizarea

Monitorizarea va fi facuta de mine pe o perioada de 3 luni. Am sa verific periodic prin diferite metode evolutia beneficiarului. O sa ii iau interviu in primul rand lui, apoi vecinilor, dirigintelui, bunicei si prietenilor lui. Si prin metoda observatiei am sa vad cu cine isi petrece timpul in fata blocului, daca si-a schimbat prietenii sau nu.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
COPIII STRAZII, UN FENOMEN ACTUAL
Principii conform carora se realizeaza respectarea ai garantarea drepturilor copiilor
Aspecte sociale privind persoanele de varsta a treia
Serviciile post-adoptie
PERFECTIONAREA SISTEMULUI DE FINANTARE EXTERNA A SERVICIILOR SPECIALIZATE DE PROTECTIA COPILULUI SI ADULTULUI
CAPACITATEA DE SIMBOLIZARE IN RELATIA TERAPEUTICA
PROIECT DE CERCETARE: ACCESUL LA EDUCATIE AL COPIILOR RROMI
Procedura adoptiei internationale
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu