Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
Parinte - mama prostituata

Parinte - mama prostituata


Parinte - mama prostituata

Prostitutia este o "ocupatie" ce se practica in toate tarile lumii indiferent daca sunt sarace sau dezvoltate economic si social, reprezentand "cea mai veche meserie din lume". Practicantele acestei "meserii" sunt de obicei tinere victime ale traficului de persoane, care ajung sa practice servicii sexuale contra cost uneori nesemnificative cu diferite persoane. Aceste tinere ajung sa practice prostitutia din diferite motive asociate cu probleme sociale: provin din familii dezorganizate, nu au familii, este singura metoda prin care isi pot castiga existenta, lipsa locuintei, violenta sociala, consum de drogurii si alcool etc. La acest fenomen mai putem adauga si un fenomen asociat si anume prostitutia de lux care este mascata sub diferite denumiri: saloane de masaj erotic fiind destinate categoriilor de clienti mai instariti, astfel castigurile obtinute sunt folosite pentru dezvoltarea retelelor de exploatare sexuala mai extinsa. Aceasta practica nu este lipsita de incoveniente mai exact practicantele pot dobandii boli cu transmitere sexuala, pot fi supuse sclaviei, munca fortata, violenta, abuzul de incredere, agresiuni, privare de libertate. Practicarea prostitutiei revine prin traficul de persoane abordand tinerele dornice sa castige bani usor promitandu-le locuri de munca serioase si bine platite fara a depune un efort prea mare. In astfel de situatii au fost si numeroase adolescente care proveneau din familii sarace sau dezorganizate dornice de bani in plus. Nestiind ce implica, multe dintre ele au acceptat astel de locuri de munca si au riscat sa ajunga in filiale bine organizate de trafic de persoane sau cu buna stiinta au practicat de buna voie.

Incepand cu anul 1990, in Romania traficul de fiinte umane si a crescut sub forma de trafic de femei pentru prostitutie.

Usurinta cu care reusesc traficantii sa isi atinga scopurile sunt determinate de mediul din care provine fiecare femeie: educatia si pregatirea sociala, nevoile materiale si morale. Un exemplu mai clar cu privire la aceasta problema ar fi: o adolescenta care in urma unei relatii nereusite a ramas insarcinata, in urma careia a adus un copil pe lume. Nu avea nici un sprijin, parintii nu vroiau sa auda de ea, tatal copilului a parasit-o, iar din lipsa unei calificari profesionale nu a putut sa isi gaseasca un loc de munca pentru a asigura un minim necesar ei si copilului. Astfel la baza factorilor de risc pentru femeile traficate sta vulnerabilitatea sociala, factori ce includ medii de familie abuzive, sprijin afectiv limitat, saracie, dar si visul fiecarei femei de a avea un viitor mai bun.Cele mai multe dintre practicante sunt victime ale proxenetilor si naivitatii de a castiga bani usor.

Realizarea traficului de femei se face sub forma ofertelor de munca - ca anunturi publicitare care le promit cariere de dansatoare, lucrator hotelier, chelnerite sau sub forma de agentii matrimoniale prin posta electronica. Astfel odata ajunse in "mana" traficantilor, le sunt luate actele de identitate si sunt obligate sa devina sclave ale acestora.

Prin prestarea a astfel de "servicii", sunt situatii in care tinerele pot ramane insarcinate asociate cu cazuri care pastreaza copilul fara a se gandi la circumstante. Mama prostituata  trebuie sa faca fata schimbarilor ce vor aparea in viata ei din punct de vedere psihic si fizic. Va trebui sa fie mai responsabila, iar "profesia" nu mai poate fi indeplinita o perioada de timp. Dupa nastere mama este nevoita sa ingrijeasca copilul si sa ii ofere minimum necesar pentru o dezvoltare adecvata, insa nu intotdeauna astfel de mame isi stiu indatoririle.

Studii asupra prostitutiei arata ca cele mai multe femei care ajung sa practice aceasta meserie au cunoscut "experiente sexuale deceptionante, insotite de frustrare cu urmari asupra dezvoltarii afective" . Lipsa unei familii sau chiar inexistenta acesteia, lipsa calificarii profesionale ajuta la carente din punct de vedere educativ si le fac usor vulnerabile. In dezvoltarea prostitutiei stau la baza mai multi factori cum ar fi: nivelul de viata, bogatia sau saracia ce intervine in viata fiecaruia si chiar in tara de provenienta, structurile finaniare, chiar si dobandirea unui loc de munca, stilul de viata, obiceiurile, conceptiile morale si religioase. Insa grupul acesta de factori intalniti in viata unei femei nu este obligatoriu ca ea sa devina prostituata, ei intervin cu alte imprejurari ca de exemplu incercarea de a gasi un loc de munca bine platit, intalnirea unei prostituate care ii asigura securitatea, santajul unui proxenet etc.Florin, Druta, 1998, pag.114

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.