Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
COAFOR-STYLIST - ESTETICA SI IGIENA CORPULUI OMENESC

COAFOR-STYLIST - ESTETICA SI IGIENA CORPULUI OMENESC


GRUPUL SCOLAR INDUSTRIAL "ION MINCU"

VASLUI

  

MANAGEMENTUL SALONULUI DE ESTETICA SI EVALUAREA SERVICIILOR SI A CONSUMURILOR DE MATERIALE PENTRU REALIZAREA LUCRARILOR DE MANICHIURA

ARGUMENT

Lucrarea de fata isi propune o incursiune in universul manichiurii.

Ne-am dorit sa abordam aceasta lucrare pentru ca am considerat ca este necesar sa facem cunoscut faptul ca manichiura (mai precis felul in care arata) reprezinta "cartea de vizita" a unei femei. Totodata, am dorit sa improspatam si sa imbogatim volumul informatiei stiintifice referitoare la cele mai cerute manichiuri saloanele de coafor, evidentiind faptul ca astazi se pune un accent deosebit pe diferite tipuri de manichiuri, nonconformiste.

Am focalizat analiza, in special, asupra elementelor ce privesc modul de executare a manichiurii, punand accent pe avantajele lor si pe modul de executare a acestora.

Lucrarea de fata este structurata in cinci capitole, care, la randul lor, sunt impartite in subcapitole, toate surprinzand in detaliu tehnicilor de executare a manichiurii.

In primul capitol am prezentat, secvential, importanta manichiurii, operatiile pregatitoare, uneltele, instrumentele si aparatele necesare lucrarilor de manichiura, produsele si materialele necesare lucrarilor de manichiura, structura unghiei, formele si tipurile de unghii.

In al doilea capitol am avut in vedere informatiile despre normele de igiena si de protectie a muncii.

In capitolul trei am prezentat evaluarea serviciilor si a materialelor necesare executarii manichiurii

Capitolul patru am pus accent pe picturi si ornamente iar in capitolul cinci am prezentat managementul salonului de estetica,compartimentul manichiura.

De asemenea, prin elaborarea lucrarii, am cautat sa punem in practica cunostintele acumulate in decursul celor cinci ani de studiu in cadrul domeniului Estetica si igiena corpului omenesc.

CAPITOLUL I

GENERALITATI

I.1.Importanta manichiurii

Manichiura cuprinde un complex de operatii igienico-profilactice care au ca scop ingrijirea mainilor,distingandu-se :

 • ingrijirea mainilor in general
 • Manichiura propriu-zisa,care se refera la ingrijirea unghiilor de la picioare;

Aceste ingrijiri trebuie practicate cu foarte multa atentie, respectandu-se regulile de igiena si fazele de lucru. Tot in cadrul ingrijirilor ce se acorda mainilor se inscriu tratamente pentru regenerarea tesuturilor (bai de ulei) si pentru mentinerea supletii articulatiilor (mecano-terapie, masaj si gimnastica mainilor).

I.2.Operatii pregatitoare

Datorita faptului ca manichiurista indeplineste o operatie privind igiena si estetica mainilor, tinuta vestimentara, precum si mainile trebuie sa fie deosebit de ingrijite. Transpiratia accentuata a mainilor lucratorului ca si unele boli de piele creeaza o senzatie neplacuta clientelor . Inainre de inceperea lucrului se vor respecta urmatoarele:

Manichiurista se va spala pe maini cu apa si sapun, terminand prin clatirea lor cu putin alcool sanitar,

In trusa manichiuristei trebuie sa fie zilnic 24 de servetele din panza alba, tivite pe margini. Aceste servetele nu sunt transmisibile, fiind folosite numai o singura data,

Sterilizarea instrumentelor se face prin dezinfectare. Se foloseste sterilizarea chimica iar pentru distrugerea microbilor se folosesc substante septice, ca spirt sau alcool sanitar,

Sterilizarea obiectelor metalice se face cu un tampon de vata inmuiat in alcool, fiecare instrument in parte fiind sters sau scufundat intr-un vas in care s-a pus spirt,

I. 3. Unelte instrumente si aparate necesare lucrarilor de manichiura

Forfecuta sau foarfecele de pielita:

Instrument folosit la manichiura , format din doua lame fine, bine ascutite , curbate si prevazute cu un nit (surub) care le fixeaza,

Se foloseste la taierea pielitei din santul periunghial,

Foarfecele de colturi:

Instrument folosit la manichiura, format din doua lame drepte, bine ascutite, prinse intr-o articulatie care are rolul de a sigura securitate operatiei de lucru, la capatul caruia sunt doua lame manere (urechiuse) care ne ajuta la manuirea foarfecului ;

Se foloseste la taierea colturilor ;

Pila:

Este o lama de otel prevazuta pe ambele parti cu striatii foarte fine si ascutite ;

Se utilizeaza la pilirea unghiilor, formarea si finisarea lor in operatia de scurtare ;

Po fi de mai multe tipuri : piele-diamant pentru unghiile dure si pile smirghel pentru unghiile moi, sensibile, care se pot indoi;

Alte instrumente:

Piciorusul de cal

Cutitasul daltita

Ridicatorul de pielita bont si ascutit

I.4. Produse si materiale necesare lucrarilor de manichiura

Pentru executarea manichiurii se utilizeaza numeroase produse si materiale urmarindu-se scopuri diferite.

a)     Materiale si produse utilizate in scop igienic: sapun, sampon, vata, prosop;

b)     Materiale si produse utilizate in scop estetic: lacul pentru unghii, carminul, sidef, acetona;

c)     Materiale si produse utilizate in scop antiseptic: alcool, vata,

Pasta sidef pentru unghii reprezinta un produs obtinut prin substante colorate si amestec de sidef ce confera o stralucire deosebita, usor argintie sau chiar colorata.

Lacul pentru unghii este un produs aplicat prin pensulae si care formeaza pe unghie o pelicula transparenta, stralucitoare , incolora sau colora.

Acetona este un produs organic cu miros placut avand rolul de a dizolva si inlatura lacul de unghii.

Carminul reprezinta o substanta in stare lichida de culoare rosie care are dublu rol de infrumusetare si dezinfectare.

CAPITOLUL II

NOME DE IGIENA SI DE PROTECTIE A MUNCII

In Romania sunt stabilite prin lege masurile de protectie si securitate a muncii, precum si masuri speciale de ocrotire a muncii femeilor si a tineretului.

In acest scop au fost elaborate numeroase acte normative prin care sunt stabilite masuri concrete de protectie a muncii specifice pentru fiecare domeniu de activitate. Cunoasterea si respectarea acestor norme sunt obligatorii pentru toti cei care lucreaza, in atelierele de frizerie-coafura-manichiura-pedichiura. Unele norme de protectie si igiena a muncii se refera la conditiile generale in care se desfasoara procesul de munca. Ele prevad asigurarea unei bune aerisiri si ventilatii la locul de munca, iluminatul artificial si natural, intretinerea instalatiilor electrice si sanitare, alimentarea corespunzatoare cu apa potabila precum si judicioasa amplasare a utilajelor si instalatiilor. Numeroase norme se refera la muncitor. Ele se refera la dotarea cu echipamentul corespunzator si la intretinerea acestuia cat si la manuirea si intrtinerea uneltelor si aparatelor.

Instalatiile si aparatele vor fi controlate periodic de catre tehnicieni autorizati. Pentru orice defectiune la instalatiile, aparatele sau tablourile electrice se va anunta electricianul. Este interzis sa se lucreze fara echipament de protectie (halate, manusi etc.) sau cu echipament de protectie murdar. Conteaza foarte mult aspectul intr-un salon de infrumusetare. Instrumentele trebuie sa fie foarte bine ascutite si in cea mai buna stare de functionare.

Uneltele vor fi confectionate din materiale corespunzatoare operatiilor ce se executa. Uneltele prevazute cu articulatii ca foarfecele trebuie sa aiba o constructie solida, sa nu prezinte frecari sau jocuri in articulatie. Aparatele electrice vor fi bine izolate si nu se vor manui cu mana umeda. Orice aparat electric va fi apucat de maner si tinut numai de maner. Nu este permis sa se tina aparatul electric intr-o mana si cu cealalta sa se atinga o alta piesa metalica. In timpul utilizarii aparatelor electrice pardoseala trebuie sa fie uscata.

Se recomanda ca zilnic inainte de inceperea lucrului, uneltele si aparatele sa se controleze si daca nu corespund sa fie date la reparat. In timpul folosirii foarfecului manichiurista trebuie sa aiba mainile uscate.

Nu se poarta foarfecele in buzunarul halatului.

In scopul prevenirilor imbolnavirilor, normele de igiena a muncii prevad examinarea medicala a lucratorilor atat la angajare cat si periodic, potrivit instructiunilor elaborate de Ministerul Sanatatii. In caz de imbolnavire, manichiurista trebuie sa se prezinte imediat la medic. Foarte importanta este cunoasterea bolilor de piele, a bolilor profesionale, precum si a masurilor ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea lor. Este obligatoriu cunoasterea baremului de medicamente din dulapul sanitar, in ce scop si cum se utilizeaza aceste medicamente.

CAPITOLUL III

EVALUAREA SERVICIILOR SI A MATERIALELOR NECESARE EXECUTARII DIFERITELOR TIPURI DE MANICHIURA

III.1.Manichiura obisnuita


Manichiurista trebuie sa stea drept in fata clientelei, iar cotul mainii stangi rezemat pe masuta de lucru. Aceasta creeaza stabilitatea necesara corpului, pentru a evita miscari gresite in timpul executarii manichirii. Manichiura se incepe de la mana stanga.

Prima operatie consta in eliminarea lacului vechi de pe unghii cu un dizolvant. Se taie unghiile daca sunt foarte lungi si neingrijite incepand cu degetul mic si terminand cu aratatorul la forma dorita de clienta si cat mai estetic. La inceput se scurteaza unghia an lungime si apoi in latime dandui forma dorita. Cu cat forma unghiei este mai rotunda, cu atat unghia va fi lasata mai lunga spre a-i da aspect normal (oval).

Se pileste apoi unghia pentru a obtine forma definitiva. Pilirea unghiilor este una din cele mai importante faze si cere multa atentie. Se asaza pila sub marginea libera a unghiei, se pileste marginea acesteia cu miscari largi, urmarind sa nu se strice simetria.

Pentru aceasta se va trasa o linie imaginara de la repliul unghiular prin mijlocul lamei unghiulare.

Terminand finisarea unghiei, se trece la desprinderea cu cutitasul a pielitelor din jurul santului periunghial. Nu se va folosi foarfecele pentru aceasta operatie pentru a nu rani tesutul respectiv care este foarte sensibil.

Pentru a usura desprinderea pielitei se ridica usor, cu cutitasul umezit, pielita de la dreapta la stanga apoi invers. Operatia trebuie facuta foarte usor, pentru ca pilita care este foarte fina sa nu se rupa.

Pe urma se va degaja partea alba (lunula) a unghiilor, pe care nu trebuie apasata niciodata cu instrumentul intrebuintat pentru ridicarea pielitei, deoarece se irita radacina unghiei. Fiecare apasare mai insistenta atrage dupa sine o deformare a unghiei sau o inflamare care formeaza partea cornoasa.

Dupa executarea acestor faze se introduc degetele mainii stangi intr-un sampon preparat din sapun si apa calda. In timp cat degetele stau in sampon, se lucreaza identic si la mana dreapta. In continuare se scot degetele din sampon se strerg cu un servetel curat, apoi se introduc si daca este nevoie, se retuseaza colturile unghiilor (se pilesc scamele ramase pe marginea libera a unghiilor).

Partile laterale ale unghiilor nu vor fi niciodata taiate prea adanc, ci numai strictul necesar pentru a nu se produce deplasarea unghiiei, intrucat lateral nu exista nici un punct de sprijin.

Se dezlipesc din nou pielitele din jurul unghiei (ca sa se execute mai usor aceasta operatie se inmoaie de mai multe ori varful cutitasului in apa). Pialita este bine pregatita cand varful cutitasului se poate misca faara nici o rezistenta sub piele de la un capat la altul al unghiei.

Se taie apoi pielita, cu foarfecele cu lama curbata, din jurul unghiei, de la stanga la dreapta. Pielita trebuie taiata rotund si egal. Dupa eliminarea pielitei se intampla sa mai ramana mici resturi care se scot cu cutitasul. Instrumentul trebuie in asa fel aplicat incat sa atinga unghia pe intraga suprafata de lucru.

Degetul se dezinfecteaza apoi cu spirt. In jurul pielitei taiate se aplica carminul care este si dezinfectant.

III.2.Manichiura frantuzeasca

Unele persoane au pielita unghiilor foarte sensibila si nu suporta taierea pielitei deasemena sunt persoane care sufera de diabet sau lucreaza in medii toxice li se recomanda manichiura frantuzeasca,

Dupa operatia de taiere si pilire a unghiilor se dezlipeste pielita foarte bine si cu atentie pentru a nu se rupe. Se introduc degetele in sampon pregatit in apa calda si se pun in timp ce se moaie degetele de la mana stanga in sampon se lucreaza la dreapta.

Pentru ca unghia sa nu prezinte asperitati pe lama unghiei si in jurul pielitei ridicate se curata cu cutitasul pe urma se inmoaie lopatica in vaselina (crema) si se impinge pielita spre repliul unghiei pentru a descoperi cat mai bine lunula unghiei.

III.3.Aplicarea unghiilor false

Montarea unghiilor artificiale se refera la prelungirea unghiilor naturale prin mai multe tehnici:

Tehnica tipurilor

Tehnica sablonului

Tehnica tipurilor

Se refera la aplicarea de varfuri false si este utila pentru prelungirea si intarirea unghiilor scurte. Pentru modelarea libera se foloseste un sablon dintr-un material asemanator hartiei cu partea inferioara lipicioasa. Sablonul se poate asorta la forma si la marimea unghiei.

Se pregatesc toate materialele si produsele, se pregateste mana clientei si apoi unghiile. Pregatirea unghiei se refera la indepartarea lacului vechi si la scurtarea unghiilor naturale la o forma si lungime adecvata. De asemenea se pileste usor suprafata unghiei pentru ca astfel unghia artificiala va adera mai bine.

Fixarea tipurilor

Se alege un tip corespunzator ca marime. Se aplica lipici pe capul inferior al tipului si se lipeste prin presare de varful natural al unghiei. Intre tip si unghia naturala nu trebuie sa apara nici o lunulade aer pentru ca umezeala ce ar patrunde ar favoriza infectare cu ciuperci si ar afecta durabilitatea unghiei artificiale, apoi se scurteaza tipul cu forfecuta pana la lungimea dorita, dupa care se pileste unghia cu o pila speciala. Dupa aceea se razuieste putin suprafata tipului pentru a se favoriza trecerea spre unghia naturala.

Nivelarea trecerii

Se refera la realizarea legaturii dintre unghia naturala si tip (unghia falsa) astfel se degreseaza unghia si se aplica un lichid adeziv pe toata suprafata unghiei lasandu-l sa se usuce. Dupa aceea se creeaza un amestec ce se aplica cu ajutorul unei pensule incepand de pe varful tipului spre unghia naturala (amestecul respestiv trebuie sa fie aplicat intr-un strat subtire). Se continua aplicarea stratului pe unghia naturala pana cand se obtine o unghie uniforma.

Este important ca pielita unghiei sa nu se acopere cu amestec. Dupa ce se niveleza trecerea de la unghia naturala la cea artificiala se lasa ca stratul de masa plastica sa se usuce timp de 3 minute. Dupa aceea se slefuieste noua suprafata a unghiei cu ajutorul pilei pana cand devine neteda si straluceste.

Tehnica sablonului

Se foloseste la unghii scurte,casante, muscate ori deformate. Pentru imbracarea unghiilor si a tipurilor ca si pentru modelare sunt utilizate materiale plastice intaritoare.

Inainte de a se executa tehnica se pregatesc toate instrumentele si dotarile necesare. Intr-o prima faza se aplica sablonul. Acesta are o forma deja conceputa si este confectionat dintr-un material asemanator hartiei.

Mai intii se aplica un adeziv pe intreaga unghie si se lasa sa se usuce timp de cateva minute. Dupa aceea se ia sablonul, se indoaie putin si se introduce sub unghia naturala. Pentru a se fixa sablonul se indoaie un pic pe lateral.

Modelarea unghiei artificiale

Se toarna putin lichid intr-un vas destinat amestecului, scufundam varful pensulei mai intii in lichidul special si apoi in pulberea de modelare rasucind pensula pana se formeaza o biluta care nu trebuie sa arate nici prea uda nici prea uscata. Apasand cu pensula se formeaza pe sablon un varf de unghie. Amestecul respectiv se imprastie pana cand se creeaza lungimea, grosimea si forma dorita. Dupa aceea se alpica amestec si pe unghia naturala pentru a nivela trecerea de la unghia naturala la cea falsa. Nu se acopera cuticula in cazul in care murdarim cuticula eliminam amestecul cu ajutorul unui betisor din lemn. Dupa construirea unghiei, pensula se curata cu un lichid special.

Materialul se usuca in circa 5 minute dupa care se indeparteaza cu atentie sablonul. Urmeaza apoi scurtarea, netezirea si lustruirea unghiei. Este foarte important ca unghia sa fie modelata dupa dorinta clientei.

Metoda de intarire la lumina

Aceasta metoda presupune aplicarea unui gel in 2-3 straturi care se intaresc prin expunere la ultraviolete. La fiecare 3-5 saptamani se executa peste tratamente pentru a umple cresterile dintre pielita si stratul de plastic. Daca trebuie nivelate anumite denivelari ale unghiei ca si pentru intarirea unghiilor moi, subtiri si casante se procedeaza ca la prelungirea unghiilor in tehnica sablon. Pe langa tehnicile enumerate se mai folosesc si tehnicile tip-urilor cu matase pe intreaga suprafata a unghiei este lipita matase nesifonabile.

CAPITOLUL IV

SERVICII DE MANICHIURA CU APLICARE DE PICTURI SI ORNAMENTE

IV.1. Pictarea unghiei

Pictarea pe unghii este astazi la moda iar clienta poate opta pentu un model floral, geometric sau personalizat. Inainte de a executa o pictura se realizeaza manichiura obisnuita sau frantuzeasca. Inainte de a executa o pictura se realizeaza in functie de ocazie si de forma unghiei. Pentru ocaziile festive se folosesc modele tipatoare dar in acelasi timp elegante si rafinate. Alegerea modelului tine cont de forma unghiei: daca unghia este mare si lunga se aplica modele de la simple pana la complicate si de la inchise pana la deschise.

Tehnica de lucru

Dupa ce se executa manichiura se trece la realizarea modelului propriu-zis. In prima faza se aplica lacul de unghii care poate fi de diferite culori. Dupa aceea se realizeaza modelul. Pentru fixarea modelului se da un strat de lac cu uscarea rapida.


IV.2. Aplicarea ornamentelor

Ornamentele infrumuseteaza manichiura daca sunt bine alese si asortate. Pot fi folosite atat la ocazii festive cat si zi de zi.

Tehnica de lucru

In prima faza se aplica un lac de unghii care nu se lasa sa se usuce. In a doua faza se aseaza strasurile (stelute, margelute) dupa care pentru fixarea lor se foloseste un lac de unghii cu uscare rapida. In ultimul timp se pune un accent deosebit pe bijuteriile de unghii.


CAPITOLUL V

MANAGEMENTUL SALONULUI DE ESTETICA Si INGRIJIRE A CORPULUI OMENESC- COMPARTIMENTUL MANICHIURA-

V.1.Schema de incadrare a salonului de estetica

Salonul de estetica si ingrijirea corpului omenesc functioneaza in baza constituirii unui societati comerciale.

Societatea reprezinta un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun cu scopul de a imparti foloasele ce ar putea rezulta.

Forma juridica a unui salon de estetica este, de regula, de societate cu raspundere limitata - SRL .

Conditiile de existenta a unui SRL: - se constituie pe baza contractului de societate si a statutului, sau doar pe baza statutului cand exista unic asociat; - capitalul social minim este de 200 lei; - numarul de asociati, minim 1, maxim 50; - capitalul social divizat in parti sociale; - raspundera asociatilor este limitata.

Organigrama este reprezentarea grafica a schemei de incadrare. Organigrama unui salon de estetica mixt este:

Saloanele de estetica si ingrijirea corpului omenesc se impart in mici-mijlocii si mari, in functie de numarul de angajati si de serviciile oferite. De regula acestea isi organizeaza activitatea in doua schimburi.

Saloanele de estetica mari au compartimente mai multe si un numar de angajati mai mare:

Coafor peste 6 angajati;

Frizer peste 6 angajati;

Manichiura 4 angajati;

Pedichiura 4 angajati;

Cosmetica 4 anagajati;

Masaj 4 anagajati;

Solar 2 angajati;

V.2. FISA POSTULUI

Fisa postului este un document important ce prezinta in detaliu descrierea postului si cerintele acestuia pentru ca un angajat sa-si poata exercita in conditii normale sarcinile de munca in scopul atingerii obiectivelor individuale.

I.        Descrierea postului

1 Denumire post: -manichiurista

2 Compartiment: - manichiura

3 Titularul postului: Pricop Angela

4 Nivel ierarhic: - 2

5 Pondere ierarhica: 5-7

6 Relatii organizatorice:

6.1 - de autoritate: - administratorului de salon

6.2 - de cooperare: - casierul

6.3 - de reprezentare:- reprezinta interesele salonului pe durata desfasurarii activitatii in relatiile cu persoane din afara acestuia.

6.4 - de control: - exercita control ierarhic asupra personalului din subordine.

7 Obiective individuale: - consta in organizarea desfasurarii activitatii pe timpul turei in cele mai bune conditii si in realizarea unor servicii de coafura moderne si de calitate, astfel incat sa fie capabil a satisface cerintele oricarui client.

8 Atributii, sarcini si responsabilitati:

- efectueaza servicii de coafor-stilist la standarde moderne in conditii normale de munca;

- emite comenzi catre furnizori pentru produse cosmetice si materiale de curatenie;

- raspunde de pontajul angajatilor din tura sa;

- informeaza administratorul privind starea/defectarea echipamentelor de lucru, precum si sitiatia stocurilor de materiale;

- raspunde de evidenta echipamentelor si materialelor din unitate.

II.     Cerintele postului

1 Competente profesionale

1.1 Pregatire - absolvirea unei forme de invatamant (scoala profesionala, liceu, postliceala, cursuri de calificare) de specialitate in domeniul coafor stilist - studii medii;

1.2 Experienta - minim 5 ani;

1.3 Cunostiinte - o solida pregatire profesionala, fiind la curent cu toate tendintele in domeniu;

1.4 Calitati si aptitudini - simtul proportiilor, creativitate, sociabilitate, diplomatie, indemanare, spirit de echipa, comunicare;

2 Competente manageriale

2.1 Cunostinte - cunoasterea proceselor dsfasurate in cadrul salonului, stapanirea mecanismelor de comunicare, decizionale si instrumentele acestora.

2.2 Calitati si aptitudini - stare de sanatate corespunzatoare profesiei si cerintelor postului, fermitate, fidelitate, integritate, onestitate si inteligenta;

3 Cerinte specifice - absolvent de liceu.

V.3. Relatii organizatorice

Relatiile organizatorice reprezinta relatiile ce se stabilesc intre diferite subdiviziuni organizatorice datorita necesitatii unui schimb permanent de informatii.

Relatiile organizatorice care pot exista intr-un salon de estetica sunt:

Din punct de vedere juridic: 

 1. Relatii formale - stabilite prin regulamentul de organizare si functionare al salonului de estetica.
 2. Relatii informale - nu sunt prevazute in regulamente su alte acte normative si se stabilesc datorita unor criterii subiective intre persoane care lucreaza intr-un salon.

Dupa continutul informatiilor transmise:

 1. Relatii de autoritate-ierarhica - stabilite intre compartimentele subordonate ierarhic.
 2. Relatii de cooperare - nu sunt oficiale, determinandu-se intre compartimente aflate pe acelasi nivel ierarhic.
 3. Relatii de control - se stabilesc intre posturi cu sarcini de control si celelalte subdiviziuni organizatorice, pentru a verifica modul in care si-au desfasurat activitatea.
 4. Relatii de reprezebtare - se stabilesc intre manageri sau administratorii de salon si alte persoane din afara firmei.
  V.4. Stabilirea tarifelor in raport cu lista de preturi

LISTA DE PRETURI

Denumire servicii

Pret (RON)

Manichiura obisnuita

Taierea pielitei

Taierea colturilor

Pilirea unghiilor

Tratamentul pielitei

Aplicarea lacului de unghii

Manichira frantuzesca

Impingerea pielitei

Taierea colturilor

Tratamentul pielitei

Pilirea unghiilor

Aplicarea lacului de unghii

Preturile de mai sus includ T.V.A.-ul.

V.5. Evaluarea consumurilor de materiale si produse

Prin consumuri se intelege totalitatea bunurilor ce se utilizeaza pentru realizarea operatiilor de estetica si ingrijirea corpului omenesc intr-un salon de estetica.

Consumurile se diferentiaza pe categorii de bunuri, respectiv:

     Produse cosmetice necesare realizarii activitatii de estetica in salon;

     Materiale pentru curatenie, intretinerea si igienizarea echipamentelor si a salonului.

Consumuri sunt considerate si acele iesiri de produse cosmetice profesionale, care sunt

comercializate prin intermediul salonului de estetica.

Iesirile/consumurile se pot determina cu ajutorul uneia dintre metodele formei de evaluare a stocurilor la iesirea din unitatea economica:

Ø     Metoda costului mediu ponderat (CMP) - consta in calcularea la sfarsitul lunii a unui cost mediu, potrivit unei formule de calcul, la care vor fi evaluate toate consumurile din luna respectiva si stocul final.

CMP =Cantitatea initiala x pretul initial + suma cantitatilor intrate x preturile de intrare din luna

Cantitatea initiala + suma cantitatilor intrate

Consumurile = cantitatile iesite x CMP

Stocul final = cantitatea ramasa pe stoc x CMP

Ø     Metoda FIFO - first in, first out - primul intrat, primul iesit. Consta in consumul primului lot intrat in unitate din punct de vedere cronologic, dupa consumul acestuia apeland la urmatorul lot intrat si tot asa in ordine cronologica. De regula stocul final va fi compus din penultimul si ultimul lot intrat cronologic.

Ø     Metoda LIFO - last in, first out - ultimul intrat, primul iesit. Consta in consumul ultimului lot intrat in unitate din punct de vedere cronologic, dupa consumul acestuia apeland la penultimul lot intrat si tot asa in ordinea inversa cronologic. De regula, stocul final va fi compus din primul lot intrat an unitate sau chiar din stocul initial.

V.6. Stabilitea preturilor-tarifelor

Intr-un salon de estetica sunt evaluate bunurile materiale, creantele, obligatiile, cheltuielile, si veniturile, rezultatele financiare precum si toate operatiile economice ce au loc.

Pentru a evalua elementele se pot folosi diferite costuri, preturi si tarife.

     Costurile sunt formate din totalitatea cheltuielilor efectuate in vederea obtinerii produselor, lucrarilor si serviciilor.

o      Costul de achizitie - este folosit pentru evaluarea bunurilor cumparate din afara unitatii; el se compune din pretul de cumparare negociat si inscris in factura furnizorului, cheltuieli de transport-aprovizionare, cheltuieli accesorii realizate in vederea punerii in functiune a echipamentelorsi taxe nerecuperabile.

     Preturile reprezinta expresia baneasca a valorii marfurilor, concretizata in valoarea care se incaseaza pentru bunurile vandute. Preturile difera in raport de corelatia cerere-oferta.

Preturile utilizate de agenti economci comerciali se impart in doua categorii:

pretul de vanzare cu ridicata (angro - practicat intre agentii comerciali);

pretul de vanzare cu amanuntul (detail - practicat la vanzarea prin magazine catre populatie).

     Tarifele se folosesc pentru evaluarea serviciilor si lucrarilor executate.

 • Costul de achizitie = Pret de cumparare + Chelt. transport-aprovizionare + Chelt. accesorii

+ Taxe nerecuperabile.

 • Pretul de vanzare = Costul de achizitie + Adaos comercial
 • Pretul de vanzare cu amanuntul = Costul de achizitie + Adaos comercial + TVA

Adaos comercial - reprezinta castigul pe care doreste comerciantul sa-l obtina din vanzarea

marfurlor.

Adaos comercial = Costul de achizitie x AC%

TVA - taxa pe valoare adaugata, cota standard de 19%.

Denumire produs

Cantitate

Valoare(lei)

Acetona

12ml

15.0 lei

Carmin

10ml

1.0 lei

Lac de unghii

10 ml

15lei

TOTAL

4.0 lei

 1. Contravaloare manopera:

Contravaloare manopera (90% din pretul materialelor)= 90/100*4.0= 3.6lei

Tarif serviciu = pret materialelor + contra valoare manopera + T.V.A (19%)=

4.0 + 3.6=7.6 lei

BIBLIOGRAFIE

Manualul frizerului si al coaforului, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1990

"A sti cum" / Wella

Auxiliar curricular "managementul salonului de estetica si ingrijire a corpului omenesc"

CUPRINS

ARGUMENT

CAPITOLUL I GENERALITATI

CAPITOLUL II NOME DE IGIENA SI DE PROTECTIE A MUNCII

CAPITOLUL III EVALUAREA SERVICIILOR SI A MATERIALELOR NECESARE EXECUTARII DIFERITELOR TIPURI DE MANICHIURA

III.1.Manichiura obisnuita

III.2.Manichiura frantuzeasca

III.3.Aplicarea unghiilor false

Capitolul IV SERVICII DE MANICHIURA CU APLICARE DE PICTURI SI ORNAMENTE

IV.1. Pictarea unghiei

IV.2. Aplicarea ornamentelor

CAPITOLUL V MANAGEMENTUL SALONULUI DE ESTETICA ȘI INGRIJIRE A CORPULUI OMENESC- COMPARTIMENTUL MANICHIURA-

CAPITOLUL V MANAGEMENTUL SALONULUI DE ESTETICA ȘI INGRIJIRE A CORPULUI OMENESC- COMPARTIMENTUL MANICHIURA-

CAPITOLUL V MANAGEMENTUL SALONULUI DE ESTETICA ȘI INGRIJIRE A CORPULUI OMENESC- COMPARTIMENTUL MANICHIURA-

V.1.Schema de incadrare a salonului de estetica

V.2. FISA POSTULUI

V.3. Relatii organizatorice

V.4. Stabilirea tarifelor in raport cu lista de preturi

V.5. Evaluarea consumurilor de materiale si produse

V.6. Stabilitea preturilor-tarifelor

BIBLIOGRAFIE 3

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.