Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse
ANEXELE EMBRIONARE

ANEXELE EMBRIONARE


ANEXELE EMBRIONARE

Anexele embrionare sunt reprezentate de: amnios; corion; sacul vitelin; alantoida; ombilic.

Amniosul sunt formate de somatopleura iar sacul vitelin si alantoida de splanhnopleura.

In mediul uscat in care este depus oul ar fi supus deshirdatarii si de aceea embrionul are nevoie de un mediu lichid asigurat de amnios. Celulele acestuia secreta lichidul amniotic. De asemenea schimbul de gaze dintre embrion si mediu este asigurat de corion care adera de coaja oului la pasari. La mamifere acesta participa la formarea placentei.a. Amniosul si corionul

Amniosul este un sac membranos, subtire ce inconjoara intregul embrion si se intinde sub corion de care ramane atasat in timpul incubatiei prin conexiunea sero - amniotica.

Amniosul se dezvolta intr-o portiune adiacenta embrionului iar restul somatoplcurei externa partii amnioticeformeaza corionul.

Astfel, somatopleura extraembrionata poate fi divizata in doua zone: o zona amniogena si o zona coriogena. Cele doua membrane apar ca urmare a ridicarii somatopleurei sub forma unei cute care inconjoara embrionul. Aceasta cuta se formeaza initial la capatul anterior al embrionului - cuta cefalica a amniosului - care acopera capul ca o ''scufie'. Ramurile laterale ale cutei cefalice se alungesc spre partea superioara si formeaza cutele laterale ale amniosului care se dezvolta si se arcuiesc peste embrion. Fiecare cuta prezinta o margine interna -amniotica - si una externa - corionica.

Cand amniosul este la nivelul somitei 17, in stadiul de 27 somite. se formeaza si cuta caudala a amniosului care se prelungeste anterior si fuzioneaza cu cutele laterale anterioare.

Fuziunea continua pana cand in stadiul de 31 somite, deschiderea cavitati amniotice este redusa la o apertura eliptica ce se dispune deasupra primordiilor membrelor posterioare. Apertura se inchide rapid, dar la acest nivel ramane jonctiunea sero - amniotica prin care amniosul este legat de corion pe tot parcursul incubatiei.

Corionul in stadiul de 72 ore se continua periferic cu splanhnopleura la marginea ariei vasculare si devine separat de aceasta doar cand cavitatea corpului se extinde periferic din ce in ce mai mult.

b. Sacul vitelin

Se formeaza din expansiunea splanhnopleurei extraembrionare in jurul vitelusului.in cursul dezvoltarii embrionului spre suprafata galbenusului el devine un sac separat ce include galbenusul. Ramane conectat cu inestinul mijlociu prin duetul vitelin. Celulele endodermice ale sacului vitelin digera proteinele din vitelus pana la aminoacizi solubilii, transportati la embrion prin venele viteline.

c. Alantoida Atantocorionul )

Apare in a 5-a zi de incubatie. Initial se ingroasa splanhnopleura situata in fata placii cloacale inducand formarea unui divertieul endoblastic din segmentul caudal al intestinului primitiv. Pe masura ce se dezvolta alantoida va ocupa tot spatiul extraembrionar intre amnios si corion si vezicula vitelina. Alantoida ia aspect saciform.

Peretele extern al alantoidei fuzioneaza cu corionul rezultand corion - alantoida formata din trei straturi: intern, mijlociu, extern.

stratul intern, epitelial este format din endodermul alantoidei;

cel mijlociu gros, vascularizat format prin fuziunea mezodermului alantoidei cu corionul ;

stratul extern subtire format din ectodermul corionului.

Deoarece in patura mezoblastica din jurul alantoidei se dezvolta o retea foarte bogata de elemente sangvine, rolul acestuia este multiplu:

asigura schimburile respiratorii ale embrionului:

organ digestiv si de circulatie a materialului nutritiv;

resoarbe din coaja oului Ca2+ ca necesar mineralizarii viitorului schelet.

Alantoida involueaza pe masura ce dezvoltarea embrionara se apropie de final. Fiind un tesut tanar, in curs de formare, este tinta atacului unor virusuri sau inframicrobi ce trec barierele fiziologice ale oului.

d. Ombilicul

inchiderea peretelui corpului reduce treptat comunicarea dintre cavitatea embrionara a corpului si cea extraembrionara la o crapatura ingusta intre pediculul galbenusului si pediculul alantoidei pe de o parte, iar pe de alta parte atasarea de amnios.

Cordonul ombilical apare ca un tub extern - pediculul somatic - continuu cu peretele corpului, ce include pediculul galbenusului si cel al alantoidei impreuna cu arterele si venele sacului vitelin si ale alantoidei. Pediculul somatic ombilical este fuzionat cu peretele lateral si caudal al gatului alantoidei. relatiei comuna tuturor amniotelor

SUMARUL STADIILOR TARDIVE ALE ANEXELOR EMBRIONARE

Pe masura ce cavitatea corpului se extinde alantoida isi continua expansiunea intre corion si sacul vitelin. Structura cario - alantoidala este foarte vascularizata insa de la inceputul si are rol de organ respirator embrionar, excretor si absoarbe o buna parte a albumenului.

Sacul vitelin devine mai zbarcit in cursul incubatiei datorita absorbtiei continutului sau. iar in ultima zi de incubatiei este subscris cavitatiei corpului prin ombilic care in final se inchide.

Corionul. amniosul si alantoida se zbarcesc atunci cand puiul incepe sa respire aer.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.