Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse
- Fabricarea si prelucrarea celulozei-obtinerea hartiei

- Fabricarea si prelucrarea celulozei-obtinerea hartiei


Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Cartianu"

Piatra-Neamt

Fabricarea si prelucrarea celulozei-obtinerea hartiei

Cuprins

ArgumentCapitolul I: Notiuni generale

Capitolul II: Procesul tehnologic de obtinere a hartiei

2.1. Materii prime

2.2. Descrierea procesului tehnologic(fazele,operatiile,utilage,schema procesului tehnologic)

2.3. Domenii de utilizare

2.4. Masuri de Protectia Muncii si P.S.I. specifice

Capitolul III: Calcule tehnologice

3.1. Eficienta procesului tehnologic

3.2. Indicatorii tehnico-economici

3.3. Bilant de materiale

Capitolul IV: Monitorizarea mediului in industria chimica

4.1. Generalitati(legislatia,poluarea.efectele industriei chimice asupra mediului)

4.2. Agentii de poluare specificii fabricari hartiei

4.3. Metode de limitare a poluarii

Bibliografie

Argument

Inventarea hartiei a fost atribuita chinezului Ts Ai Lun care in anul 75 al erei noastre a avut ideea de a fabrica idea de a fabrica o foaie de hartie din fibre textile in special de canepa si in.

Se presupune ca s-ar fi utilizat in primele ateliere si fibre de dud si de bambus (bast) si chiar resturi de plase pescaresti.

Ca mai toate inventiile mari chinezesti ale vremii aceleia si fabricarea hartie a fost tinuta in mare secret.Dupa putin timp hartia s-a dovedit atat de utila incat in cateva decenii a fost introdusa in administratia de stat ca apoi sa fie decretata monopol de stat.

Cu toate ca secretul fabricarii hartiei era foarte bine pazit,acesta a patruns dincolo de granitie Chinei in anul 751 e.n. in urma unei batalii intre chinezi si arabi pe fluviul Tharaz, langa Samarcanda, in care arabii au iesit invingatori.

Printree chinezii luati prizonieri de arabi, se gaseau si lucratori din atelierele de hartie chinezesti care au inceput sa practice meseria mai intai in Samarcanda, unde i-au initiat si pe arai in acest mestesug de unde s-a raspandit si la alte popoare, mai devreme sau mai tarziu.

Producerea hartiei se cunostea in China din secolul I i.e.n., iar mestesugula patruns in Europa abia prin anul 1100. Morile de hartie se raspindesc mai cu seama in secolele al XV-lea -al XVI-lea si utilizeaza drep materie prima cirpe de in si bumbac.Celuloza din lemn, obtinuta pe cale mecanica(1840) sau chimica(1857), s-a folosit pentru fabricarea hartiei abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Industria hartiei foloseste aproape excusiv celuloza din plante, zdrente fiind utilizate mai rar.Celuloza se mai foloseste pa scara mare la fabricarea firelor si fibrelor artificiale,a materialelor plastice,a filmelor cinemmatografice,a lacurilor etc. Baza de materii prime pentru obtinerea celulozei o constituie lemnele de conifere si foioase, plantele anuale si stuful.

Capitolul I: Notiuni generale

Celuloza este cea mai raspandita combinatie organica de pe glob, alcaltuid scheletul plantelor.Din punct

de vedere chimic, celuloza este o polizaharida sau un hidrant de carbon.

Hartia este un produs cu structura fibroasa si cu o compozitie in care predomina substantele organice vegetele. Dintre multiplele tipuri de hartie, dupa utilizari,se enumera:

cele pentru scris;

pentru tipar;

pentru ambalaj;

pentru confectionarea placilor de constructie;

pentru articole speciale.

Drept materii prime pentru fabricarea hartiei se utilizeza celuloza(ca pasta chimica rezultata din lemn sau din paioase), pastele mecanice din lemn, precum si pastele semichimice din lemn, cirpe si maculatura.

Capitolul II: Procesul tehnologic de obtinere a hartiei

2.1. Materii prime

Fibrele celulozice

Principalul component al peretelui celular al plantelor este celuloza.

Impreuna cu celuloza se mai gasesc, in procente diferite si alte substante cum sunt lignina, hemicelulozele, substante pectice, grasimi, ceruri, gume, mucilagii, amidon, resturi de proteine, saruri minerale, s. a.

Cele mai importante componente sunt celuloza si hemiceluloza, dar si prezenta ligninei prezinta interes, ea impiedicand separarea fibrelor celulozice in procesul de macinare.

Cantitatile relative de celuloza, lignina si hemiceluloza din peretele celular al catorva plante

Nr.

crt.

Planta

Celuloza

Hemiceluloze

Lignina

Lemnul

Paie de cereale

Inul

Bumbacul

pana la 6

(numai subst. pectice)

Celuloza pentru hartie se obtine in majoritatea cazurilor prin procedeele chimice.

Celuloza este o masa alba, cu aspect lucios.Nu are temperatura de topire, caci incalzita peste 300 grade C se descompune. Este higroscopica,dar insolubola in apa, alcool, eter etc. Celuloze se dizolva bine in acid sulfuric concentrat si in solutie cupro-amoniacala (reactivul Schweizer).

Pentru tratarea celulozei cu hidroxid de sodiu se obtine alcali-celuloza,iar aceasta prin combinare cu sulfura de carbon trece in xantogenat de celuloza(viscoza).

Din elementele constituiente ale lemnului(scoarta,cambium si cilindru lemnos) se indeparteaza, in general,numai scoarta, restul fiind folosit integral la obtinerea celulozei.

Continutul in celuloza, incrustanti sau constituienti secundari variaza cu natura plantei dupa cum se vede in tabelul urmator.

Compozitia diferitelor plante furnizoare de celuloza

Specia

Celuloza %

Lignina %

Hemiceluloze %

Rasini %

Produse solubile in apa %

Cenusa %

Molid

Pin

Plop

Bumbac

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.