Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse
TRASATURILE PSIHICE DE BAZA ALE AGENTULUI DE PAZA SI PROTECTIE

TRASATURILE PSIHICE DE BAZA ALE AGENTULUI DE PAZA SI PROTECTIE


TRASATURILE PSIHICE DE BAZA ALE AGENTULUI DE PAZA SI PROTECTIE

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE

Pentru realizarea cu succes a misiunilor specifice de paza obiective, bunuri si valori, paza transportului, bunurilor importante si protectia persoanelor, agentii de paza si protectie trebuie sa fie inzestrati cu o serie de trasaturi psihice innascute care sunt stabilite in momentul incadrarii cu prilejul examenului psihologic, iar o parte se formeaza si se dezvolta in procesul de realizare a atributiunilor si sarcinilor specifice de serviciu.Prezentarea trasaturilor psihice de baza sub aspectul teoretic are menirea de a da posibilitatea cursantilor sa-si faca o autoevaluare si sa-si stabileasca corectiile ce se impun.

CAP.II. Dintre trasaturile psihice de baza pe care trebuie sa le aiba si sa le perfectioneze un agent de paza si protectie amintim:

1. Curajul - reprezinta un ansamblu de particularitati psihice de ordin rational, constind in capacitatea de infruntare constienta a pericolelor si de actiune consecventa in conditii de risc care presupun nu absenta fricii ci stapinirea si puterea de invingere a ei. Cind frica depaseste curajul in conditii de rationalitate suntem in prezenta unei situatii de rationament.

Curajul se opune emotiei generata de frica, suprematia uneia dintre ele fiind data de particularitatile momentului in care ele se confrunta.

Curajul - ca trasatura psihologica a individului (fiinta umana care dispune de rationament) presupune in alt plan perseverenta, staruinta, hotarire si capacitate mentala, fizica si psihica de a depasi emotiile generate de frica, cu alte cuvinte curajul este frica invinsa.

Curajul rezultat din ordine de rationalitate, din capacitatea de a invinge, nu trebuie confundat cu curajul provenit din furie, din stari lipsite de rationament, intrucit curajul care nu are la baza inteligenta si judecata poate duce la luarea unor decizii cu finalitate nedorita.

A educa curajul agentilor de paza si protectie, inseamna a forma la acestia capacitatea de a invinge ezitarile, dezvoltarea spiritului creator si de initiativa, toate subordonate unui numitor comun : rezolvarea la un nivel calitativ superior a sarcinilor si .. Specifice.

Cu alte cuvinte nu pot fi cu adevarat curajosi, acei agenti de paza si protectie care nu dispun de un volum corespunzator de cunostinte teoretice si de modalitati concrete de transpunere in practica care se realizeaza numai in procesul pregatirii profesionale, juridice, tehnice si fizice.

2. Prudenta - este o conditie a curajului - care presupune o gindire aprofundata de moment in vederea aprecierii si . cu care se confrunta sau urmeaza a se confrunta agentul, punind in balanta pe de o parte efortul si riscul - si de cealalta parte rezultatul si finalitatea. Exemplificativ sa procedezi astfel incit sa nu-ti pui in pericol viata, calitatea in chip absurd.

3. Teama - este o stare emotionala ce precede de regula indeplinirea unor sarcini care implica raspundere sporita, o anumita doza de risc sau chiar un iminent pericol.

Tema poate capata un caracter pronuntat in situatia cind agentul de paza nu dispune de suficiente cunostinte in domeniul sau de activitate, un temeinic antrenament, o stare psihofizica normala sau o stare morala buna.

Teama nu trebuie privita numai sub aspectul ei negativ.

Atunci cind nu depaseste unele limite ea poate avea si un efect pozitiv, intrucit mobilizeaza individul, ii mareste vigoarea, prudenta se amplifica situatie care pune pe agenti sa manifeste precautie, ingeniozitate, initiativa, stapinire de sine si simt al responsabilitatii.

4. Frica - este o stare emotionala cu consecinte dezorganizatorice asupra tuturor proceselor psihice - care afecteaza capacitatea individului de a reactiona controlat in fata unei situatii.

Frica fata de alte emotii negative nu apare ca raspuns la o durere, o suferinta ci ca raspuns la semnalele excitantelor care pot provoca suferinte sau dureri.

Din practica rezulta ca sentimentul de frica apare si se amplifica atunci cind agentii de paza si protectie executa misiuni care nu sunt suficient cunoscute sub aspectul teoretic si practic, supraevalueaza fortele adversarului, subevalueaza fortele proprii, cind sunt obsedati de ginduri sinistre petrecute sau care se pot produce.

Agentii de paza traiesc starea de frica nu numai la ceea ce vad ci si la ce aud, de aceea informarea corecta prin .. Recunoasteri, prezentari de situatii sunt .. de evaluare si .. Corecta a starii de frica.

5. Panica - este o stare de confuzie, de dezorientare, de frica maxima in prezenta unui pericol real sau imaginar.

Este forma evoluata a starii de frica care poate afecta un singur individ, un grup sau o colectivitate.

Situatiile cele mai frecvente in care se produc socuri de panica in rindul personalului de paza sunt :

schimbarile rapide neasteptate a situatiei pe care trebuie sa o infrunte agentul ;

existenta unei oboseli fizice si psihice accentuate ;

rezistenta scazuta la effort fizic si intelectual ;

cind misiunile incredintate nu sunt suficient documentate, pregatite si explicate ;

nu sunt evaluate corect fortele adversarului sau intensitatea fortelor de interventie.

CAP.III. MODALITATI DE INVINGERE A FRICII, TERORII

SI PANICII

In anumite imprejurari teama, frica, panica si stresul pe care le incearca unii agenti de paza si protectie atunci cind sunt pusi in situatia rezolvarii unor situatii complexe, dificile cu anumit grad de risc pot fi invinse prin :

documentarea corecta prin instructaje, recunoasteri in teren, prezentarea de situatii similare rezolvate ;

inarmarea agentului cu cunostinte teoretice si practice solide privind atributinuile sarcinilor   sale de serviciu, si modalitatile practice de rezolvare a situatiilor negative;

influenta pozitiva si exemplul personal al seului ;

autostapinirea de sine si evaluarea corecta a posibilitatilor de care dispune ;

ordine si disciplina la nivel de individ, grup, colectivitate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.