Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » etica deontologie
Acceptiunea termenului de datorie

Acceptiunea termenului de datorieAcceptiunea termenului de datorie

Plecand de la definitia general acceptata si acceptabila a conceptului de deontologie, in care termenul datorie se constituie in axa semantica a acestuia, trebuie sa ne propunem sa largim putin semnificatiile sale. Am vazut ca datorie inseamna „ceea ce trebuie facut”, care corespunde semnificatiei precise a grecescului odeon. Pe de alta parte, ceea ce trebuie facut raspunde normelor morale (cutumiare si juridice) si a denumirii de nomos din care latinii au facut „norma”. Acestea sunt si sensurile pe care le preluam si noi: o norma care pretinde ca „Datoria este necesitatea de a indeplini o actiune prin respectarea normelor stipulate in lege”.

Stiinta indatoririlor este, in acelasi timp, si stiinta normelor si a regulilor. In acest sens, putem vorbi despre logica deontologica sau despre logica normelor. Astfel, deontologia unei profesiuni este constituita din ansamblul normelor care guverneaza exercitiul profesiunilor si care fixeaza indatoririle acelei profesiuni.

Deontologia diverselor profesiuni, liberale sau nu, astfel definita, a fost mult timp de natura cutumiara, cu trasaturi ce o apropiau de morala, in general. Abia in secolul trecut, normele scrise ale dreptului au fost introduse si in acest domeniu, iar astazi izvoarele acestor norme sunt destul de diverse.

Este evident ca principalul izvor al normelor deontologice este legea – legi ordinare sau legi organice, decrete – lege, hotarari ale guvernelor, care se constituie in cadrul normativ al exercitarii profesiilor, in statute ale profesiilor sau in instructiuni de aplicare a acestora. Actelor normative originare si instructiunilor sau regulamentelor li se adauga asa-numitele reguli corporatiste continute de regulamentele de ordine interioara ale fiecarei organizatii profesionale in parte , ca celule de baza ale organizatiilor profesionale. Aceste regulamente poarta marca particularitatilor fiecarei organizatii, in parte, si sunt mai riguroase si mult mai detaliate decat legea.

In ceea ce priveste organizatiile politienesti, cele mai multe state au promulgat statute ale politistilor si coduri etice sau deontologice ale politiei ori ale politistilor . La nivel european, in a doua jumatate a secolului trecut si inceputul secolului XXI, pe fondul intensificarii cooperarii internationale pentru combaterea crimei organizate si actiunilor teroriste, mai ales la nivelul Consiliului Europei, au existat preocupari pentru introducerea si aplicarea unor norme comune privind indatoririle politistilor si conduita acestora. Astfel, urmare a eforturilor Consiliului Ministrilor Consiliului Europei, in anul 1979, a fost adoptata Declaratia privind politia, o prima tentativa de conturare a liniilor directoare privind etica si deontologia pentru politie, urmata, dupa evolutiile istorice din 1989, de Recomandarea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 2001/10 si Codul european de etica al politiei. Pe baza acestuia, Consiliul Europei a invitat statele membre sa adopte Coduri de etica ale politiei tinand cont de elementele continute de recomandare si sa instituie sisteme de monitorizare a aplicarii principiilor esentiale privind conduita serviciilor politienesti si ale personalului acestora.Cum ar fi barourile de avocati, camerele notarilor publici s.a.m.d.

In unele state, in care serviciile politienesti sunt organizate in corpuri cu statut militar, acestora li se aplica normele codurilor etice sau deontologice militare proprii fortelor armate.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conexiunile termenului de conduita
Functiile familiei
Conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea functiilor publice
Etica budista
INFRASTRUCTURA ETICA IN ADMINISTRATIA PUBLICA A UNOR STATE CU DEMOCRATIE AVANSATA
Etica chineza clasica
Sensurile si fundamentele eticii
Etica in Mesopotamia antica
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu