Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » etica deontologie
Educarea prin comisiile sau comitetele de disciplina

Educarea prin comisiile sau comitetele de disciplina


Educarea prin comisiile sau comitetele de disciplina

In diferitele institutii si autoritati publice fiinteaza atat comisii sau comitete de disciplina cat si organizatii sindicale. Comisiile/Comitetele de disciplina sunt responsabile cu prevenirea, cercetarea si judecarea plangerilor impotriva personalului si a cazurilor de indisciplina descoperite in timpul actiunilor de control si de verificare. Aproape insesizabile, aceste comitete si organizatii sindicale [1], prin experienta castigata in timp cat si prin functiile etice indeplinite, por dobandi roluri importante in procesele de elaborare si de implementare a codurilor, incepand cu implicarea lor in procesele de educare etica a personalului. Ajungem, astfel, sa vorbim despre rolul acestora in dezvoltarea constiintei etice in cadrul uneia sau alteia dintre institutii. Aceste comisii, comitete, organizatii sindicale, care se transforma in adevarate tribunale de dezbateri si de reflectare, au un rol important in procesul de educare.

Timpul scurs de la infiintare si practica acestor comisii, comitete sau organizatii sindicale au demonstrat ca acestea pot indeplini functii educative. Desigur, greutatea acestei functii depinde de scopul infiintarii si de atributiile acordate acestora, de nevoile sociale pe care le acopera in cadrul institutiilor si autoritatilor publice. Una dintre laturile functiei educative realizata este cea care vizeaza depasirea individualismului, pentru a identifica si constientiza ratiunile etice comune care leaga si intereseaza intregul personal. Apoi, urmeaza sarcina de a supraveghea aplicarea integrala a valorilor etice si a normelor deontologice. In al treilea rand, ele trebuie implicate, consultate sau avizate in cadrul proceselor de realizare a codurilor. Avizul unui comitet sau comisii de disciplina si exigenta deontologica sunt percepute ca ingerinte in activitatea cotidiana sau ca un control asupra activitatii cotidiene a personalului. Reactiile negative fata de activitatea si implicarea comisiilor sau comitetelor de disciplina, seamana cu atitudinea personalului vinovat de incalcarea prevederilor regulamentelor, urmarit, cercetat, judecat si sanctionat pentru acte de indisciplina.

Ele insele cu roluri bine definite in educarea membrilor lor in problematica legata de valorile etice si normele deontologice.

Vorbim despre o practica continua, verificata, atat de ordin juridic cat si de ordin practic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.