Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Aspecte termografice in diferite afectiuni la animale

Aspecte termografice in diferite afectiuni la animale
ASPECTE TERMOGRAFICE IN DIFERITE AFECTIUNI LA ANIMALE


Se vor prezenta in continuare cateva din cazurile Clinicii de Chirurgie, Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti.

Cazul 1

Golden Retriever , mascul , 7 ani

histiocitom cutanat malign


Din anamneza reiese ca subiectul a suferit o interventie chirurgicala, respectiv exereza unei formatiuni circumscrise cu aspect de placarda situata in zona cotului ( membru anterior stang ) interesand tegumentul, de marimea unei monede, depilata, de culoare roz-rosietica; animalul se lingea insitent.

Examenul histopatologic al piesei de exereza a evidentiat : histiocitom cutanat malign, stadiu 3-4.

La aproximativ 1 luna de la interventia chirurcala se prezinta pentru examenul termografic.

Termografia ne arata zone „calde” – de culoare galbena ( t 43,7 –43,9 C ) ce corespund limfocentrilor homolaterali, iar zona corespunzatoare placardei tumorale excizate are o t 38,1 C Cazul 2

Caniche, mascul , 3 ani

abces intramuscularSubiectul prezinta o deformare la nivelul bratului ce cuprinde musculatura brahiala; zona este calda dureroasa; schiopatura de grad 3.

Abces profund al musculaturii bratului.


Termografia evidentiaza central pete „calde” (de culoare galbena t 43,6s C), inconjurat de o zona intermediara t = 41,1s C ( de culoare verde deschis ), iar la periferie t = 38,4sC ( de culoare verde inchis ).
Cazul 3

Teckel, femela, 8 ani

discopatie lombara


Anamneza : de aproximativ 7 zile subiectul prezinta mers intepenit, cifozat, deplasare greoaie, refuza urcatul si coboratul scarilor, abdomen incordat

Diagnosticul pus in urma examenului clinic : discopatie lombara

Termografic se observa in zona mediana, regiunea dorsolombara o pata „ rece ” ( de culoare albastra inchisa t = 29,1s C ), inconjurata de o zona periferica ( de o culoare albastru deschisa t = 30,6sC – 32,2s C ) ; aceasta zona „ rece ” corespunde unei afectiuni neurologice, respectiv o iritatie la nivelul unui filet nervos din zona lombara ce determina durere; aceasta rasa este predispusa la astfel de afectiuni.

Tratamentul antiinflamator instituit ulterior a dat rezultate favorabile.

Cazul 4

Motan Birmanez, 5 ani

fibrosarcom felinAnimalul prezinta in zona coapsei si pe o portiune a flancului stang o formatiune subcutanata, aderenta la tegument si la tesuturile profunde, de marimea unei portocale, cu tegumentul ulcerat in zona centrala.

Formatiunea respectiva a fost sesizata de catre proprietarul animalului in urma cu 7 luni cand avea dimensiunea unui bob de fasole.

Examenul ciotologic a evidentiat : fibrosarcom felin

La examenul termografic se observa o zona circumscrisa situata la nivelul flancului si coapsei stingi „ calda” la periferie ( zona de culoare galbena t = 41,3s C ) , iar in centru o zona „rece” ( de culoare verde t = 37,9s C ) corespunzatoare necrozei tumorale.

Zona corespunzatoare tumorii evidentiata prin examenul termografic este mai extinsa decat cea sesizata la examenul clinic prin palpare.
Cazul 5

Dog german , femela, 9 ani

osteosarcom osteoliticAnimalul a prezentat schiopatura la nivelul membrului posterior drept cu aproximativ 6 luni inainte de examinarea termografica ; se constata deformarea membrului in regiunea genunchiului mai accentuata la nivelul extremitatii proximale a tibiei; aceasta deformare a paarut la aproximativ 5 luni de la aparitia primelor semne clinice ( respectiv schiopatura ).

Examenul radiologic arata zone de osteoliza la nivelul extremitatii proximale a tibiei si extremitatii distale a femurului ;

Examenul biopsic pune in evidenta existenta unui osteosarcom osteolitic.

La examenul termografic se observa :

Ziua x – o zona „calda” ( de culoare alba t = 44,1s C, de culoare galbena t = 43,5s C ) ce corespunde extremitatii distale a femurului, articulatiei genunchiului si extremitatii proximale a tibiei ; o alta zona calda se observa la nivelul axilei, corespunzatoare limfocentrului axilar ( t = 44,09sC – ceea ce demonsteaza implicarea limfocentrilor homolaterali in procesul tumoral ); sprijinul este nul pe membrul posterior drept.


 Dupa 2 luni

Procesul tumoral s-a extins si la membrul posterior stang; se observa o regiune calda (de culoare alba t = 44,2 C, galbena la periferie t = 43,8 C)ce corespunde zonelor de proiectie ale femurului si tibiei ; animalul face sprijin pe membrul posterior stang

Se observa, de asemenea metastaze la nivelul oaselor capului (t = 44,2 C ) 

Dupa 5 luni

Extinderea procesului tumoral la nivelul membrelor anterioare , respectiv humerus, radius si ulna , limfocentrii axilari si ingvinali; animalul isi mentine cu greu pozitia patrupedala, prezinta amiotrofie a trenului posterior si cahexie.

Cazul 6 si cazul 7


 

 

Cazul 6Cazul 7Sunt prezentate prin comparatie examene termografice la doi cai de performanta supusi aceluiasi tip de antrenament

Cazul 6 - armasar in varsta de 8 ani ( zonele „ calde” de culoare alba, galbena si rosie t = 29,5 – 26,8 C la nivelul copitei )

Cazul 7 - iapa in varsta de 11 ani ( zonele „ calde” de culoare alba, galbena si rosie t = 30,5 – 29,4 C la nivelul copitei )

Examenul termografic a fost efectuat la aproximativ 15 minute de la terminarea antrenamentului, ambele animale fiind stationate in grajd .


Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conditionarea restaurarilor protetice fixe obtinute prin tehnologii si sisteme total ceramice
Indicatii de tratament a infectiei cu H. pylori
Degeratura - trateaza cu plante
PLANTAGINIS FOLIUM
TUBERCULOZA SI SIDA
CEFALEEA
Rinichii si spatiu retroperitoneal in sectiune sagitala
Dislipidemia si variatiile concentratiilor serice ale apoproteinei B la copiii cu diabet zaharat insulino-dependent compensat

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu