Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
BOALA HIRSCHSPRUNG

BOALA HIRSCHSPRUNG
Boala Hirschsprung

Sinonim: megacolonul congenital aganglionar (descris de Harold Hirschsprung, 1886).

Date generale. Este cea mai comuna cauza de obstructie intestinala inferioara la nou-nascut. Genetic, este posibil afectata o gena situata pe bratul lung al cromozomului 10, defectul de baza fiind "plasat" la nivelul receptorului endotelinic. Epidemiologic apare cu o frecventa de 1 la 5000 nasteri; sex ratio baiat/fata este de 3,8:1. Fiziopatologic este vorba de inervatia anormala a intestinului distal, de la anus si pana la un anumit nivel (variabil) al portiunii proximale fata de anus (portiunea de intestin implicat este - deci - variabila). Aspectul histologic de baza este absenta plexurilor Missner si Auerbach, hipertrofierea nervilor de legatura dintre muschii circulari si longitudinali, si in submucoasa. Defectul este considerat a fi o insuficienta a migrarii caudale a celulelor crestei neurale. Boli asociate: sindromul Down (in 3% din cazuri), anomalii cardiace si neuroblastoame coexistente multiple.

Clinic, la 80% din bolnavi manifestarile apar din perioada neonatala (obisnuit, nou-nascutii au greutate normala dar, in cazurile severe este notat retardul cresterii).

Se remarca: intarzierea eliminarii meconiului dupa 24 de ore de viata; esecul trecerii meconiului dupa 48 de ore de la nastere, anamneza de constipatie si de folosire cronica a laxativelor, distensie abdominala, varsaturi bilioase, diaree la peste 20% din bolnavi. Examenul fizic. La tactul rectal tonusul sfincterian apare normal sau crescut, iar la retragerea degetului se produce eliminarea exploziva de fecale; zona de tranzitie nu este sensibila la sugarul mai mic de 2 luni. In majoritatea cazurilor, in special la copiii mari, rectul este gol. Exista adesea anemie datorata sangerarii cronice (pierdere cronica de sange in intestinul gros, secundara infectiei.Examene paraclinice. Vor fi efectuate: hemograma completa (anemie si hiperleucocitoza, in prezenta enterocolitei); radiografie abdominala pe gol (poate arata un colon destins: megacolon; aerul este prezent in intestin, proximal de obstructie).

Clisma baritata este de folos dar nu permite stabilirea diagnosticului; zona de tranzitie este un segment de intestin in forma de palnie cu o portiune distala normala si una proximala dilatata.

Clisma baritata releva modele mari de mucoasa, cu plici ingrosate si margini neregulate, secundar ulceratiilor. Manometria anorectala se practica numai in cazurile cu dificultati de diagnostic (boala cu segment ultrascurt).

Biopsia va preleva fragment de mucoasa si submucoasa de la aproximativ 2-4 cm deasupra marginii anusului, in functie de varsta. Aspectul aganglionar certifica diagnosticul.

Complicatii. Cea mai importanta este enterocolita, manifestata obisnuit cu febra, diaree frecvent sanguinolenta si varsaturi bilioase. Este secundara obstructiei cu cresterea presiunii intraluminale si cresterii intramurale a fluxului capilar sanguin; afecteaza bariera mucoasei, care devine deschisa pentru bacterii si toxine.

Tratamentul. Operatia initiala este colostomia sau - in aganglionoza totala a colonului - o ileostomie, evitandu-se riscul enterocolitei (daca a intervenit, se practica atunci cand starea permite). Interventia chirurgicala definitiva se face dupa 6-12 luni de colostomie, existand mai multe tehnici disponibile pentru chirurgi.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCONVULSIILE SI EPILEPSIA
Scaderea progresiva a vederii
EVALUAREA RISCULUI DE DIABET INTR-UN GRUP POPULATIONAL DIN ROMANIA
Tulburari de ritm si de conducere - Aritmia extrasistolica
AFIBRINOGENEMIA EREDITARA (deficitul de F I)
CHISTUL ODONTOGEN CALCIFICAT
BOALA MEMBRANELOR HIALINE
INTOXICATII CU PLANTE CU COMPUSI OXALICITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu