Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Biopsia orala a tubului digestiv proximal

Biopsia orala a tubului digestiv proximal


Biopsia orala a tubului digestiv proximal

Deoarece masele tumorale suspecte de malignitate sunt rar intalnite in practica pediatrica curenta, principala indicatie pentru biopsie endoscopica o reprezinta pentru orice varsta sindroamele de malabsorbtie, in care se presupun alterari fizio-patologice ale mucoasei duodeno-jejunale. In afara examenului histopatologic, tehnici sofisticate moder­ne permit cuantificarea nivelului dizaharidazelor intestinale si a altor parametri imunologici.

Pentru biopsia intestinului subtire se folosesc cel mai frecvent capsula Crosby-Kugler si capsula Watson de uz pediatric, care are dimensiunea de 8/18 mm si include un mecanism de sectionare si suctiune, ce este manevrat printr-un tub de polietilena. Presiunea de sucetiune si cutitul sunt actionate manual.

Teoretic manevra poate fi facuta incepand cu perioada de nou nascut, iar contraindicatii absolute sunt reprezentate de dilatatia enorma a anselor intestinului subtire si diateza hemoragica (congenitala sau dobandita). Un episod diareic sever, consumat recent la un sugar de varsta foarte mica se soldeaza cu subtierea severa a peretelui intestinal si atrofia mucoasei, crescand pericolul de perforatie intestinala in cursul manevrei. O minima explorare a functiei de hemostaza devine obligatorie inaintea examenului. Sedarea bolnavului si anestezia topica este obligatorie pentru obtinerea unui minim de liniste. Capsula se introduce activ pana in stomac si cooperarea in inghitirea ei de catre copil nu este necesara. Dupa patrunderea in stomac progresia sondei va fi controlata radiologie, pana se ajunge in cea de a patra portiune a duodenului, la nivelul ligamentului Treitz, sediul optim al biopsiei. inaintea procedurii, in afara de sedare se recomanda administrarea de Metoclopramid in doza de 10 mg i.v. pentru adolescent si 1 - 3 mg oral pentru sugar si copilul mic. Se evita astfel senzatia de greata si se parcurge cu usurinta regiunea antrala si pilorica, intubarea transpilorica intampinind rezistenta mai mica. Imposibilitatea plasarii sondei in duoden este intalnita la 4-10% din cazurile pediatrice.Dintre complicatiile posibile ale acestei manevre citam sangerarile, perforatia intestinala urmata de peritonita, bacteriemia, hematomul intramural si imposibilitatea retragerii sondei din cauza spasmului local.

Sangerarea de volum mic este prezenta in toate cazurile la locul prelevarii biopsiei. Hematomul intramural poate conduce la obstructia lumenului

intestinal. Riscurile manevrei sunt mai mari cu cat varsta copilului este mai mica.

Enteropatia prin intoleranta la gluten, deficitul de dizaharidaze, limfangiectazia intestinala sunt numai o parte din afectiunile ce pot fidiagnosticate prin biopsia per orala a intestinului subtire.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.