Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Bruceloza

Bruceloza
Bruceloza

Boala comuna omului si animalelor avand o evolutie acuta sau subacuta si localizata la diferite organe.

Agentul etiologic: germenii din grupul Brucela cu mai multe tipuri- B. Melitensis, B. bovis, B. ovis, etc.

Sursa de infectare: animalele-vitele cornute, cai, porci, capre, oi. In faza acuta sau cronica a bolii care elimina germeni prin lapte, secretii vaginale, sange, urina, fecale, puroi din abcese, membrane fetale (placenta). Cainii, sobolanii care elimina germeni prin urina. Posibil si pasarile prin oua. Omul bolnav poate fi in mod exceptional sursa de infectie, eliminand germeni prin urina, materii fecale, secretii genitale, lapte matern, sputa.

Mod de transmitere: prin contact cu animalele bolnave sau dejectiile lor. Boala se mai poate transmite prin alimente: lapte si derivate, carne si derivate sau prin obiectele contaminate (vesela, lenjeria, etc). De asemenea transmiterea este posibila prin manipularea lanii, pieilor, etc provenite de la animalele bolnave. Transmiterea intravenoasa este exceptionala (alaptare, cale sexuala, etc).

Calea de patrundere: tegumente (piele) si mucoase lezate sau chiar intacte. Poate exista si o cale de patrundere digestiva sau chiar respiratorie.

Durata perioadei de incubatie- cu limite intre 2-21 zile in medie 7 zile.

Simptomatologie: debutul bolii este de regula lent, incepand cu cefalee, inapetenta, greturi, dureri articulare, musculare, oboseala, transpiratii si o febra moderata cu caracter ondulant. Perioada de febra (pana la 40 grade) de 8-12 zile alterneaza cu perioade afebrile 7-10 zile.
Bolnavul prezinta in acelasi timp si diferite tulburari neuro-psihice ca insomnie, neliniste sau apatie, fobii, halucinatii si uneori delir.

Durata perioadei de contagiune. Bolnavul este contagios in timpul perioadei septicemice si in mod discontinuu, in perioada de convalescenta sau in formele cronice.

Imunitate- receptivitate. Boala lasa o imunitate de tipul premunitiei. Receptivitatea este generala.

Produsele patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic: sange, sputa, urina, materii fecale, puroi din abcese, lapte, lichid cefalorahidian, produse de punctie splenica, hepatica, ganglionara si sternala.

Diagnosticul bolii este dat de laborator.

Tratamentul incepe cu repaus si un regim alimentar echilibrat (chiar supraalimentatie). Ca medicamente se administreaza timp de 21 zile streptomicina si tetraciclina.

In cazurile severe se poate recurge la corticoterapie.

Pentru persoanele expuse la infectii (veterinari, grajdari, personal de labolator). Igiena riguroasa si meticuloasa a mainilor, fierberea sau pasteurizarea laptelui, imbracaminte de protectie (manusi de cauciuc), mai ales la asistarea fatarii sau avorturilor (animale). Educarea sanitara a celor expusi. Vaccinarea preventiva.

Polen de albine 2 lingurite pe zi, in cure de 30 zile. Este interzis la cei obezi, diabet si care sunt alergici la unul din produse.

Suc de lamaie cu miere- se dilueaza cu apa si se indulceste dupa gust pentru ca sa fie un suc placut la gust. Se consuma 2-3 cani pe zi. Este interzis la cei obezi, diabet si care sunt alergici la unul din produse.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: arnica, catina, coacaz negru, coada soricelului, cretusca, echinaceea, mesteacan, trei frati patati.

Modul de folosire al plantelor medicinale.Arnica (Arnica montana) se ia tinctura de arnica care se gaseste la toate magazinele de profil conform indicatiilor producatorului, fiind o planta toxica se respecta cu strictete.

Catina (Tamarix ramosissima) 1 lingurita de fructe maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se mai poate folosi si uleiul de catina care exista la magazine si care se ia conform indicatiilor producatorului.

Coacaz negru (Ribes nigrum)in sezon se consuma fructe cate 100-200g pe zi, sau in afara sezonului se consuma sirop cate 1 lingurita de 3 ori pe zi.

Coada soricelului (Achillea milefolium) 1 lingurita de planta maruntita (preferabil flori) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Cretusca (Alchemilla vulgaris) 1 lingurita de planta maruntita (preferabil flori) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate lua perioade mi lungi de timp ajutand la reglarea glandulara. Este una dintre cele mai eficiente tratamente, intrucat aceasta planta are o actiune foarte puternica.

Echinaceea (Echinacea purpurea) se foloseste tinctura care exista la toate magazinele de profil si care se va lua conform indicatiilor producatorului.

Mesteacan (Betula verucosa) 1 lingurita de frunze maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute apoi se strecoara. Dupa ce se raceste se va pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si se pot consuma 3 cani de ceai pe zi.

Trei frati patati (Viola tricolor) 1 lingurita de planta maruntita (preferabil flori) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Silico-tuberculoza
CONDUITA DE URMAT pentru tratarea sau ameliorarea unor afectiuni
Notiuni de anatomie si fiziologie a plamanilor
DISCHINEZIA BILIARA
APARATE PENTRU POZIȚIONAT MODELE ANTAGONISTE
BACILI GRAM NEGATIVI AEROBI - FAMILIA ENTEROBACTERIACEAE
SINDROMUL MEDIASTINAL
EVALUAREA SI MANAGEMENTUL RISCURILOR DE SANATATE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu