Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICA (CMH)

CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICA (CMH)CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICA (CMH)

Definitie: Cardiomiopatia hipertrofica (CMH) este o boala cardiaca primitiva de cauza neprecizata, caracterizata prin hipertrofie ventriculara stanga asimetrica (care afecteaza un singur perete ventricular sau un segment dintr-un perete), ori simetrica (concentrica). Aceasta hipertrofie ventriculara conduce la dezorganizarea arhitectonicii celulelor miocardice. Uneori determina si o obstructie dinamica la golirea   ventriculului stang in aorta, in timpul sistolei.

Fiziopatologie: Datorita hipertrofiei ventriculare stangi scade complianta acestei cavitati si creste rigiditatea intrinseca a fibrei miocardice. Aceste fenomene conduc la cresteri ale presiunii de umplere a ventriculului stang, ceea ce inseamna ca functia diastolica (de umplere) este afectata. In aceste conditii contractia atriului stang devine foarte importanta, contribuind cu cca 30% la umplerea ventriculului. Deci, suprimarea pompei atriale, intr-un acces de fibrilatie atriala, de exemplu, are consecinte hemodi­namice foarte serioase si constituie adesea o urgenta clinica, deoarece pacientul intra in edem pulmonar acut. Dimpotriva, functia sistolica, contractila a vetriculului stang, este multa vreme exagerat de buna.

O a doua trasatura fiziopatologica a CMH este reprezentata de prezenta insuficientei mitrale, mai mult sau mai putin exprimate la acesti bolnavi.

Tablou clinic. Bolnavul prezinta dispnee, sincope, angina pectorala si palpitatii. Dispneea se produce prin reducerea compliantei ventriculului stang.

Sincopele sunt expresia scaderii debitului cerebral in formele obstructive si apar dupa efort intens, in aritmii sau dupa administratrea unor droguri vasodilatatorii (ex. Nitroglicerina).

Angina pectorala este manifestarea frecventa a bolii, pusa In relatie cu hipertrofia ventriculara stanga si cu scaderea debitului coronarian.

Palpitatiile sunt resimtite de bolnav ca niste contractii puternice ale inimii. Adesea ele exprima o aritmie foarte severa, in cca 1/2 din cazuri letala (moarte subita elec­trica prin fibrilatie ventriculara).

La examenul fizic sesizam semne de hipertrofie ventriculara stanga si suflu sistolic de insuficienta mitrala (in focarul mitral) si de ejectie (in focarul aortic).

Examenele paraclinice care ne ajuta sa punem diagnosticul sunt: electrocardio­grama, echocardiografia, radioscopia cardio-pulmonara s.a.

Prognosticul este imprevizibil. Se inregistreaza o mortalitate anuala de 3-5% la oamenii tineri cu forme familiale de boala si care dezvolta aritmii mortale.

Tratamentul: Inca nu exista tratament etiologic si curativ al acestei boli si nici o protectie sigura impotriva mortii subite. Pacientii cu CMH vor urma un tratament igie­no-dietetic cu evitarea eforturilor mari si a emotiilor violente. Se contraindica medica­mentele vasodilatatoare care reduc debitul cardiac prin scaderea fluxului venos, pre­cum si medicamentele tonicardiace (Digitala) care biciuiesc un ventricul stang cu o functie sistolica mult timp excesiva. Sunt recomandate betablocantele si blocante ale canalelor de calciu (Verapamilul) care amelioreaza functia diastolica.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Reglarea nervoasa a respiratiei prin mecanismul automat: centrii inspiratori bulbari
ASPECTE DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN TAHICARDIEA PAROXISTICA LA COPII
HISTIOCITOZA X (reticuloendotelioza, histiocitoza cu celule Langerhans)
STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ASISTENTEI MEDICALE DE URGENTA COMUNITARE IN ROMANIA
ICTERELE NEONATALE HIPERBILIRUBINEMII CU BILIRUBINA INDIRECTA
Reflexe cu rol in reglarea respiratiei
Modificarile metabolismului lipidic
PROCESUL DE INGRIJIRE - NURSING
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu