Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
CARRAGEEN

CARRAGEEN


CARRAGEEN 

(Muschi islandez ,muschi de piatra )

Reprezinta produsul constituit din talul (corpul unor plante inferioare care nu au organe diferentiate: alge, ciuperci, licheni → grupa talofitelor) a doua alge rosii Chondrus crispus si Gigartina mamillosa → Rhodophycaceae.

Preparare 

Algele dupa recoltare de pe fundul marii sau de pe plaja se spala cu apa se usuca la soare cand are loc si decolorarea. In industrie algele se fierb cu apa pentru extractia polizaharidelor, siropul separat prin filtrare se precipita cu alcool izopropilic. Precipitatul se usuca la 40 C .

Caractere macroscopice

Produsul brut (talul algelor) este o masa alb - galbuie de consistenta cartilaginoasa; in apa rece se umfla , in apa calda la 50 C da un gel vascos care la rece se prinde intr - o masa opaca.

Carrageenanii - pulbere alb cenusie sau alb galbuie inodora cu gust mucilaginos si aceleasi proprietati coloidale ca si produsul brut.Compozitia chimica

Caragenina este un mucilag neozuronic formata din saruri de Ca ai esterilor sulfuri ai galactozei; galactoza este legata in pozitia 1 - 4. Esterificarea cu H2SO4 se face la [-SO3H]OH pozitia 4.

Este alcatuita din doua componente avand o structura asemanatoare heparinei:

(27% sol. in apa calda);

(47% sol. in apa rece);

.Produsul vegetal neprelucrat mai contine condrogenina(principiu mucilaginos) vitamine: β caroten, vitaminele B, C, D, aminoacizi.

Actiune

Sub forma de decoct se folosea ca emolient pectoral si behic.Galcorin - sub forma de granule folosite in constipatii cronice, gastrite, duodenite.

In cosmetica emolient pentru maini, in industria textila ca agent de apretare si limpezire.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.