Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
COGNITII DEZADAPTATIVE DESPRE TRATAMENTUL CU INSULINA. CONSTRUCTIA SI VALIDAREA UNEI SCALE CARE SA ORIENTEZE INTERVENTIILE CARE VIZEAZA SCADEREA REZISTENTEI PSIHOLOGICE LA INSULINA.

COGNITII DEZADAPTATIVE DESPRE TRATAMENTUL CU INSULINA. CONSTRUCTIA SI VALIDAREA UNEI SCALE CARE SA ORIENTEZE INTERVENTIILE CARE VIZEAZA SCADEREA REZISTENTEI PSIHOLOGICE LA INSULINA.
COGNITII DEZADAPTATIVE DESPRE TRATAMENTUL CU INSULINA.   CONSTRUCTIA SI VALIDAREA UNEI SCALE CARE SA ORIENTEZE INTERVENTIILE CARE VIZEAZA SCADEREA REZISTENTEI PSIHOLOGICE LA INSULINA.

ASPECTE TEORETICE. Rezistenta psihologica la insulina se refera la refuzul din partea pacientului sau a medicului de a initia insulino-terapia atunci cand ar fi necesara in controlul diabetului de tip 2. In literatura de specialitate nu sunt disponibile instrumente validate stiintific care sa masoare acest concept din punct de vedere psihologic. Cu alte cuvinte, nu exista instrumente care sa aiba in spate o teorie validata stiintific pentru factorii psihologici implicati in refuzul tratamentului cu insulina si care sa aiba in acelasi timp calitati psihometrice bune. Astfel, este nevoie de un asemenea instrument care sa ghideze interventiile psihologilor clinicieni pentru scaderea rezistentei psihologice la insulina. Pornind de la teoria cognitiva a emotiilor, la baza consecintelor emotionale si comportamentale dezadaptative (cum ar fi refuzul tratamentului cu insulina sau emotiile disfunctionale de tip anxietate, deprimare, frustrare, furie) stau procese cognitive de tip evaluativ, cum ar fi cerintele absolutiste fata de sine, lume si viata, catastrofarea unui eveniment, toleranta scazuta la frustrare, evaluarea globala negativa a propriei persoane sau a altora.

OBIECTIVE: Construirea si validarea unei scale care sa masoare cognitiile dezadaptative specifice in rezistenta psihologica la insulina.
METODOLOGIE: Participanti – 50 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 din evidenta Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Cluj-Napoca. Instrumente: Scala de cognitii despre insulina (SCI), Scala de atitudini si convingeri II (ABS II – DiGiuseppe, Leaf, Exner si Robin, 1988), Chestionarul gandurilor automate (ATQ – Hollon si Kendal, 1980) si Profilul distresului afectiv (Opris si Macavei, 2005), Interviu clinic pentru investigarea tulburarilor de tip depresiv sau anxios. Procedura: S-a construit (prin consultul expertilor si al pacientilor) scala care masoara cognitiile dezadaptative despre tratamentul cu insulina (SCI), iar apoi scalele de mai sus s-au aplicat participantilor la studiu pentru a aduna date legate de fidelitatea si validitatea acestei scale. Rezultate: Analiza datelor a evidentiat faptul ca SCI are o consistenta interna ridicata; validitatea de continut a fost analizata de un grup de experti in teoriile cognitiv-comportamentale ale emotiilor. SCI a fost astfel construita incat continutul sau sa reflecte principiile teoriei rational-emotive si cognitiv-comportamentale, iar forma sa sa fie asemanatoare altor teste similare deja existente si care si-au dovedit utilitatea. Validitatea de construct se refera la masura in care scala reflecta constructul pe care il masoara; astfel, s-au corelat itemii acestui nou instrument cu itemii altor scale existente care si-au dovedit deja validitatea si fidelitatea (ABS II, ATQ si PDA). Datele arata o buna validitate de construct a acestei scale. In ceea ce priveste validitatea convergenta, cognitiile evaluative dezadaptative coreleaza cu emotiile negative disfunctionale, iar cele adaptative cu emotiile negative functionale si cu cele pozitive.

CONCLUZII: SCI are coeficienti de fidelitate si validitate ridicati, putand discrimina cu succes intre persoanele care refuza si cele care accepta tratamentul cu insulina. Aceasta scala este un instrument de tip evidence-based in evaluarea factorilor cognitivi care influenteaza refuzul/acceptarea insulino-terapiei.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ARTERA CAROTIDA COMUNA
SULFAMETOXIDIAZINA - SULFAMETOXYDIAZINUM
GLOMERULONEFRITA ACUTA POST STREPTOCOCICA
INGRIJIREA BOLNAVILOR LA SECTIA DE ENDOCRINE
MENIURI RECOMANDATE IN TIPUL II DE DISLIPIDEMIE
Boala inflamatorie pelvina
ENDOCARDITE
Tricocefaloza - tratament cu plante medicinale

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu