Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
CONSIDERATII RADIOGRAFICE ALE CHISTURILOR MAXILARE

CONSIDERATII RADIOGRAFICE ALE CHISTURILOR MAXILARE
CONSIDERATII RADIOGRAFICE ALE CHISTURILOR MAXILARE.

Din punct de vedere radiografic o descriere generala a chisturilor maxilare este o radiotransparenta rotunda sau ovala bine delimitata. Insa sunt foarte importante detaliile privind localizarea, forma, periferia, srtuctura interna, relatia cu dintii adiacenti si eventualele modificari produse asupra structurilor anatomice invecinate. Ele pot orienta spre stabilirea diagnosticului si pot sugera informatii asupra stadiului de inflamatie si caracterului de agresivitate al leziunii, ajutand in alegerea metodei terapeutice optime.

Forma. Rotunda sau ovala, alungita sau in „forma de inima”, depinde de structura anatomica, pentru ca de obicei un chist creste in directia minimei rezistente.

Periferia. Chistul este frecvent delimitat de o zona ingrosata de os sanatos, ca urmare a cresterii lente, acesta formandu-se prin apozitie osoasa marginala. Deci, radiotransparenta prezinta un contur periferic bine trasat, constituit dintr-o banda subtire opaca, de grosime constanta pe tot traiectul sau perilezional. Linia de condensare osoasa delimiteaza clar formatiunea chistica de osul indemn din jur.

Unele chisturi insa, prezinta doar intr-o zona o linie de condensare, iar la pacientii tineri, chisturile sunt rareori delimitate de condensare osoasa periferica.
Procesul inflamator este insa exceptie, pentru ca rezoarbe lizereul de osteocondensare periferica, sterge contururile si confera imaginii chistice delimitari mai putin netede. Limita spre osul sanatos poate deveni atat de stearsa incat poate fi usor confundat cu o tumora benigna sau osteomielita.

Uneori imaginea chistica poate prezenta un contur dublu sau fond neomogen concentric, datorita uzurii inegale a corticalelor cu perforarea uneia dintre ele sau a ambelor. O linie arata marimea distructiei vestibulare iar cealalta delimiteaza rezorbtia orala a osului.

Structura interna este radiotransparenta. Intensitatea acestei radiotransparente poate fi adesea diferita si scade de la centru la periferie. O radiotransparenta omogena poate sa apara atunci cand chistul este localizat in mijlocul osului maxilar sau mandibular. Radiotransparenta difuza si neomogena, este data de chisturile care au produs o resorbtie osoasa mai putin accentuata, fiind localizate spre vestibular, determinand modificari la nivelul partilor moi. In unele cazuri, chsiturile cu evolutie vestibulara pot sa nici nu determine modificari radiografice semnificative.

Diametrul radiografic nu corespunde intotdeauna cu dimensiunea reala a chisturilor, depinzand de directia de crestere, de directia de centrare a fascicolului de radiatii, de diverse suprapuneri osoase. De cele mai multe ori chistul este de dimensiuni mai mari in realitate.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

OSUL SACRU (OS SACRUM)
OTITELE MEDII
TESTE DE EVALUARE A LEZIUNII CARDIACE
Contuziile globului ocular si anexelor
TUMORILE MALIGNE ALE PARTILOR MOI BUCO-MAXILO-FACIALE
Conjunctivitele alergice
INTOXICATII CU PLANTE CE CONTIN ULEIURI ETERICE
Atitudinea asistentului medical in urma expunerii accidentale la produse biologice

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu