Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Calea trombomodulinei

Calea trombomodulinei
Calea trombomodulinei

- joaca un rol important in inhibarea trombinei rezultate in cantit crescute pe calea extrins a coagularii ce rezulta in etapa de amplificare

- se datoreaza proprietatii celulelor endotel de a expune proteoglicani( heparan sulfat si dermatan sul;fat) pe versantul endoluminal.

- calea intrins fixeaza f rapid antitrombina III, care in contact cu supraf celulei endotel sufera modif conformationale ce se soldeaza cu cresterea afinitatii pt trombina scapata de la nivelul dopului fibriniplachetar de la nivelul leziunii; fixarea e importanta pt ca trombina devine incapabila sa mai actioneze asupra substantei si fibrinogenului pe care l-ar putea transforma in fibrina si depunerea lui pe supraf endotel.

- trombina, in contact cu antitrombina, sufera modif conformat si ca urmare isi pierde afinitatea pentru antitrombina III, de care se desprinde.

- trombina modificata revine in faza fluida, dar ea nu stimuleaza transformarea fibrinogenului in fibrina pt ca isi comuta specificitatea de substrat si nu mai actioneaza asupra fibrinogenului.- ea este rapid fixata pe supraf celulei endotel, acceptorul de trombina fiind trombomoduluina, fixand cantitati crescute de trombina modificata conformational.

- expresia trombomodulinei nu se face niciodata solitar, ci este coexprimata cu un receptor numit EPCR(recept endotelial al proteinei C)

- EPCR fixeaza prot C, aceasta fiind in stare inactiva; prin acest mecanism vin in contact 2 molecule: trombina si proteina C

- trombina actioneaza asupra proteinei C, pe care o cliveza proteolitic, rezultand eliberarea in faza fluida a restului de p[roteina numita prot C activa.

- in prezenta proteinei S are efecte aanticoagilante intense.

- cele mai importante sunt cele ce stimuleaza distructia prin proteoliza toatala a celor 2 cofactori implicati in calea extrinseca, ce se desfasoara pe suprafata trombocitelor.

- Factorii VIII si V sunt complet distrusi

- factorii VIII si V sunt cofactori fixatori pe supraf trombocitel;or a altor factori VIII-IX, iar V-X.

-prin distructia fact V rezulta indepartarea protrombinazei

- calea este stopata in cazul in care trombina scapa din dopul plachetar.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.