Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
LICHEN ISLANDICUS - CETRARIAE LICHEN

LICHEN ISLANDICUS - CETRARIAE LICHEN


LICHEN ISLANDICUS - CETRARIAE LICHEN

Produsul este format din talurile lichenului Cetraria islandica- familia Parmeliaceae - lichenul reniilor. Se gaseste in nordul Europei, la noi pe stancarii, in zona de munte.

Caractere macroscopice

Lichen cu tal foliaceu,coriace ,friabil, aspru la pipait; pe suprafata superioara brun - verzui, pe cea inferioara alb - cenusiu; gustul amar mucilaginos; miros foarte slab.

Compozitia chimicaContine:

lichenina in proportie 60%. In apa calda se umfla; este un polimer al celobiozei asemanator celulozei; resturile de glucoza sunt legate β D glicozidic in pozitia 1 - 3 si 1 - 4.

izolichenina - o fractiune polizaharidica care corespunde amidonului prin hidroliza formeaza maltoza;

acizi polifenolcarbonici denumiti acizi lichenici simpli sau esterificati; acid cetraric, acid usnic, acid protocetraric, acid fumaroprotocetraric.

Actiune

Proprietati antimicrobiene, actiune virustatica si imunomodulatoare (actioneaza asupra proceselor imunitare); imunostimulator fapt care explica folosirea acestuia in furajele renilor pe timp de iarna pentru protejarea fata de infectii.

Acidul cetraric, protocetraric, fumaroprotocetraric, substantele amare se folosesc ca tonice amare sau generale apetisante(se foloseste sub forma de tinctiura si se administreaza sub forma de picaturi diluate in apa - alcoolul extrage numai principiile amare nu si mucilagul).

Datorita mucilagului se foloseste ca pansament gastric. 

LAMINARIAE STIPES.

Reprezinta produsul format din cauloidul speciilor de alge brune din genul Laminaria: L. Cloustoni , L saccharina originare din oceanul Atlantic, Marea Nordului, Canalul Manecii.

Talul acestor alge este bine dezvoltat fiind format din 3 portiuni manifesta o serie de analogii cu plantele superioare:

Partea fixatoare → rizoid → radacini

Zona cilindrica → cauloid → petiolul frunzelor

Filoid → frunza.

Datorita utilizarii cauloidului produsul se numeste stipes sau stipites (stip - portiunea dintre rizoid si filoid).

Caractere macroscopice

In scopuri terapeutice se folosesc stipii dupa indepartarea frondelor (frond = ramura frunzoasa) si a crampoanelor fixatoare (regiunea inferioara a algelor cu rol de fixare).

Sub forma de fragmente sau bastonase cilindrice drepte sau usor curbate, dure, cornoase, striate longitudinal .In farmacie se foloseste produsul decorticat sub forma de baghete fosonate cilindrice netede, avand la unul din capte un orificiu prin care este trecut un fir de matase cu ajutorul caruia pot fi retrase din cavitatile unde au fost introduse.

Pentru asepsie bastonasele se pastreaza in eprubete cu alcool. Cele medicinale au o lungime de 10 - 25cm si grosime de 2 - 10mm.

Compozitia chimica

Algina sau acidul alginic componentul principal este o poliholozida reprezentand 40 %.Acidul alginic este un amestec de 2 heteropolimeri formati din acid manuronic si acid guluronic.

Fucoidina este un homopolimer format din fucoza; este esterificata 33% cu acid sulfuric

Laminarina compus macromolecular este un manitol -glucan cu structura complexa;

Alanina, cisteina, triptofan, 2 derivati de tirozina, β caroten, luteina, vitaminele B si C.

Actiune si intrebuintari

Prin hidratare se umfla pana la de 10 ori volumul sau fara a pierde din consistenta si rigiditate. Datorita acestei proprietati era folosita in chirurgie si ginecologie pentru dilatarea unor cavitati care sufereau un proces operator. Datorita prorietatii de umflare se foloseste ca laxativsub forma de pulbere.

Laminarina se foloseste ca materie prima pentru extractia manitolului.

Laminaria se foloseste pentru obtinerea acidului alginic si sarurilor de K, Na, NH4, Ca, Mg ;acestia se folosesc in tehnica farmaceutica ca agenti de ingrosare, dezagregare, emulsionare.Alginatii de Ca, Mg sunt insolubiliin apa si se folosesc extern ca hemostatici.

Se foloseste si in industria alimentara si textila.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.