Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Oftalmia simpatica

Oftalmia simpatica
Oftalmia simpatica

Definitie

Reprezinta o forma clinica particulara de uveita bilaterala subacuta sau cronica, individualizata prin circumstantele de declansare: un ochi a suferit un traumatism perforant (accidental sau chirurgical, dar intotdeauna cu interesarea uveei) si dupa un interval de timp variabil (10 zile - 20 ani) la ochiul congener apare o uveita anterioara sau posterioara cu evolutie severa.

Este mai frecventa la barbati, din cauza proportiei crescute a accidentelor perforante oculare la acestia; intereseaza in proportie egala toate decadele de varsta.

Etiopatogenie

Factorul declansator al oftalmiei simpatice este perforatia globului ocular accidentala, patologica sau chirurgicala. Plagile perforante localizate mai ales in regiunea limbului sclero-cornean, cu interesarea irisului si a corpului ciliar, plagile cu retentie de corpi straini intraocular, uneori rupturi sclerale subconjunctivale postcontuzive, sunt cele mai frecvente cauze. Mult mai rar cauza este perforatia unui ulcer cornean sau a tumorii intraoculare exofite.

Patogenia acestei afectiuni este inca sub semnul intrebarii. In decursul anilor au fost emise mai multe teorii. (1) teoria infectioasa, bacteriana sau virala, exogena sau endogena, favorizata de traumatism; (2) teoria toxica - toxinele ar actiona pe cale nervoasa si (3) teoria anafilactica - considera ca antigen pigmentul uveal distrus in urma traumatismului.

Cercetarile experimentale recente confirma ipoteza ca oftalmia simpatica este o afectiune autoimuna si ar reprezenta reactia alergica fata de una dintre fractiunile polipeptidice ale proteinelor din constitutia membranei fotore­cep­torilor, posibil antigenul retinian "S".

Tablou clinic

Debutul se manifesta prin declansarea unei uveite anterioare subacute, plastice, la ochiul traumatizat, denumit simpatizant. La un interval minim de 14 zile dupa traumatism, dar cu limita maxima variabila pana la zece ani, apar fenomene inflamatorii si la ochiul congener, denumit simpatizat, fie anterioare, fie posterioare (neurouveite). Numai din acest moment se poate vorbi de oftalmie simpatica.Evolutie

Este de lunga durata, procesul inflamator este in general subacut, trenant, cu caracter ondulant si repetate recidive, mai severa la ochiul simpatizat.

Complicatii

Cataracta complicata; glaucom secundar; evolutia spre atrofia globului ocular.

Prognostic

Sever, conducand in final la o scadere importanta a acuitatii vizuale.

Tratament

Tratamentul este profilactic si curativ.

Profilaxia oftalmiei simpatice implica in primul rand tratamentul corect si precoce al plagilor perforante oculare, atat chirurgical, cat si medicamentos. Singura modalitate de prevenire a oftalmiei simpatice ar fi enucleatia ochiului traumatizat inainte de dezvoltarea raspunsului autoimun, deci in primele zece zile de la traumatism. Relativa raritate a oftalmiei simpatice nu justifica enuncleatia oricarui ochi traumatizat, cu atat mai mult, cu cat, adeseori, in cursul oftalmiei simpatice, leziunile sunt mai severe la ochiul sanatos decat la cel traumatizat, ochiul traumatizat ramanand cu vederea mai buna. Va fi enucleat doar ochiul complet dezorganizat in urma traumatismului si la care nu este nici o speranta de recuperare functionala.

Tratamentul oftalmiei simpatice declansate trebuie sa fie intensiv, cat mai precoce si suficient de indelungat, uneori pana la 6 luni dupa ce inflamatia a cedat. Corticoterapia generala in doze imunosupresive, cu descrestere treptata si lenta a dozei este tratamentul de electie. In anumite cazuri se pot utiliza imunosupresive majore (Imuran, Clorambucil), sau o terapie combinata: corticoterapie si imunosupresive. Tratamentul local este cel al uveitelor severe.

Tratamentul chirurgical al complicatiilor oftalmiei simpatice trebuie practicat dupa cel putin un an de la stingerea completa a procesului inflamator.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Sindroame coronariene acute fara supradenivelare persistenta de segment ST
Bolile tarsului
Enterocolita - trateaza sanatos
PATOLOGIA FICATULUI
Tratamentul pilomicozelor
Sfaturi pentru cand te opresti din consumul de alcool
SOLUTII IN SOLVENTI ANHIDRI
Colecistita - tratament sanatosTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu