Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Caz clinic

Caz clinic
POSTLICEALA SANITARA

VASLUI

Caz clinicDate personale

Nume.P renume : A.M.

Varsta: 34 ani

Sex : feminin

Stare civila: casatorita, 2 copii.

Date generale.motivul internarii

Pacienta vine la clinica cu o trimitere pentru investigatie detaliata a testului pozitiv la tuberculina,facut in urma unui program de screening la institutia unde lucra. Aceasta sustine ca starea sa de sanatate este buna, nu are nici un simptom ,neaga vreo expunere la tuberculina si sustine ca a fost imunizata in timpul copilarie cu vaccinul B.C.G. (BACILLE CALMETTE -GUERIN).

Istoricul bolii,antecedente :Anamneza detaliata pe aparate si sisteme nu releva nimic deosebit. Pacienta neaga sa fi avut tuse ,transpiratii nocturne,scadere ponderala. Testul HIV facut cu doua luni inainte a iesit negativ. Pacineta emigrase de 3 ani in STATELE UNITE si lucra ca asistenta. La momentul investigatiilor incerca sa se angajeze ca asistenta pe sectia de Pediatrie cand s-a facut testul cu tuberculina. A povestit ca in copilarie a stat cu bunicul ei, acesta decedand in urma cu 20 de ani din cauza unei boli "misterioase" caracterizata prin scadere ponderala si tuse.

Examenul clinic,de laborator.

Nu se descopera nimic deosebit, pacienta fiind slaba dar fara acuze fizice. Induratia observata in timpul testului la tuberculina masoara 12 mm. se face o radiografie incidenta frontal si profil dar nu se observa nimic. Pacineta e afebrila : T.A. :116/68 mm/Hg; puls :72. Inspectia generala releva doar o cicatrice vindecata deasupra deltoidului stang.

Examenul cardiovascular: fara zgomot,fara sufluri cardiac patologice.

Examenul pulmonar:normal,fara sufluri supra adaugate,vibratii vocale.

Nu prezinta organomegalite, iar sistemul ganglionar superficial nu este palpabil. Investigatiile de laborator, inclusive enzimele hepatice sunt in limite normale. Medicatia urmata de pacienta sunt doar anticonceptionale orale.

Evolutia bolii

Netratata, tuberculoza nu se vindeca . Nu trebuie uitat ca pana in era antibiotica diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea. Cavitatile bolii se maresc si se extind, pacientul slabind, cazand la pat si moare in cele din urma, prin insuficienta respiratorie sau hemoptizie masiva. Tratata, tuberculoza este una din cele mai vindecabile boli infectioase. Tratamentul este foarte eficienta in a omora microbii si a permite vindecarea plamanilor. Cu cat tratamentul este inceput mai repede cu atat boala se vindeca cu mai putine sechele. Se transmite prin tuse si aruncarea bacililor in atmosfera, care vor fi inhalatati de ceilalti in jur. Calea de transmitere fiind cea aeriana. Cei din jur inhaleaza si se infecteaza fara sa se imbolnaveasca. In plamanii lor bacilii sunt inconjurati de o "bariera" de aparare care ii impiedica sa se dezvolte. Este insa probabil ca dupa o perioada, aceasta "bariera" de aparare sa dispara, cand organismul este slabit in diverse situatii: hrana insuficienta, prea multa oboseala, stres, alcolism, cure de slabire. Atunci bacilul se trezeste si incepe sa se inmulteasca, produce in plamani tuberculoza propriu-zisa. Astfel se reia ciclul noul bolnav, acesta fiind sursa de infectie pentru cei din jur. Tuberculoza este numita "bomba cu efect intarziat", intervalul intre infectie si imbolnavire fiind imposibil de precizat. Copii se pot imbolnavi direct, fara un astfel de interval, prin contaminare de la parintii sau bunicii lor bolnavi ( ei fac tuberculoza primara).Diagnostic,discutii

Pacienta este diagnosticat cu TBC latenta datorita:

1.provine dintr-o tara endemica pentru TBC (India)

2.prezinta o induratie de > 10 mm/48 h ,de la testul de tuberculina

3.nu prezinta semnele clinice sau radiologice ale bolii

Deoarece prezinta un risc de 10 % de reactivare a bolii pe parcursul vietii si datorita mediului de lucru (sistem sanitar), se recomanda tratament pentru TBC latent cu izoniazid timp de 9 luni. Pacienta nu este cooperanta la tratament, nefiind dispusa sa-l urmeze pe termen lung. Deoarece nu prezinta nici un simptom si nici un semn clinic. Isi motiveaza comportamentul prin faptul ca a auzit la prieteni, ca un rezultat pozitiv la testul de tuberculina poate fi explicat prin vaccinarea anterioara cu BCG.

Tratament

Tuberculoza tratata corect de la inceput si pe toata durata necesara, se vindeca fara semn , la majoritatea bolnavilor. Exista scheme de tratament indelung verificate si care sunt foarte eficiente. Tratamentul dureaza 6 luni. Prima faza "de atac" este cand bolnavul primeste zilnic(pauza duminica) patru antibiotice: Hidrazida, Rifampicina (Sinedrol), Pirozamida si Streptomicina( sau Etambu)l. Dozele se calculeaza in functie de greutate. Aceasta etapa dureaza doua luni sau rareori chiar mai mult. Bolnavul trebuie sa stea in spital. Dupa cele doua luni se repeta analiza sputei: daca este negativa ( nu se gasesc bacilli in sputa) inseamna ca tratamentul a fost eficient si pacienta poate fi externata, putand continua cea dea doua faza. Faza dureaza in general patru luni, rareori mai mult. Tratamentul se ia numai de trei ori pe saptamana si numai cu doua feluri de medicamente: Hidrazida si Rifampicina. In general in aceasta etapa , bolnava poate sta acasa prezentandu-se doar in zilele de tratament la spital.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de infectie in preajma unui bolnav de tuberculoza, trebui sa nu uitam ca bacilii se transmit prin aer si ca masura cea mai eficace este aerisirea buna a camerelor, unde se gasesc bolnavii si curatenia lor de praf. Soarele si radiatiile ultraviolete ataca si distrug de asemenea bacilii. Tuberculoza nu se transmite prin mancare, vase, tacamuri, sarut sau relatii sexuale. Se transmit prin aer si de aceea raspandirea sa este greu de stapanit. Exista prejudecata ca un om bolnav de tuberculoza ramane vesnic bolnav de aceasta boala. Conceptia este in felul urmator : " un bolnav de tuberculoza care s-a vindecat este un om sanatos, apt de munca si de a avea o viata normal".

Nevoia de cunoastere este una dintre caracteristicile definitorii umane chiar daca discutia se poarta la modul general. Mai intai nevoia de cunoastere a fiecaruia nu se limiteaza doar la a fi informat, ci se mai refera si la factorul de risc. Prin aceste informatii medicale isi extinde activitatea curativa si profilactica impiedicand transformarea unui caz izolat de boli pulmonare intr-un focar de infectie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCHISTUL OSOS ANEVRISMAL
Semiologia bolilor endocrine
PATOLOGIA APARATULUI DIGESTIV - PATOLOGIA CAVITATII BUCALE
Insuficienta renala cronica (IRC)
TRATAMENTUL STERILITATII MASCULINE
Herpes simplu corneean
Implicatiile psihosociale in infectia HIV/ SIDA. Discriminarea
ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI CURENTETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu