Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR PRODUSE DE PARVOBACTERII

DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR PRODUSE DE PARVOBACTERII


DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR PRODUSE DE PARVOBACTERII

Parvobacteria este denumirea generica a mai multor genuri diferite de bacili Gram negativi, de dimensiuni mici, care se dezvolta numai pe medii imbogatite. Acest grup heterogen cuprinde cativa dintre patogenii importanti care produc variate tipuri de infectii. Sunt considerate parvobacterii:

Haemophilus,

Brucella,

Bordetella,Pasteurella,

Francisella,

Actinobacillus,

Gardnerella.

Haemophilus

Bacteriile din acest gen se gasesc in flora tractului respirator, dar sunt si conditionat patogene. Unele specii se gasesc la nivelul altor mucoase, cum sunt conjunctiva sau mucoasa genitala.

Speciile mai importante sunt: H.influenzae, H.parainfluenzae, H.aegyptius si H.ducreyi. H.influenzae este implicat mai frecvent in acutizarile bronsitei cronice, in producerea de meningite, epiglotite, sinuzite sau otite medii. Tulpinile incapsulate (predominant tipul b) produc diferite tipuri de infectii la copii de 2-3 ani: meningite, epiglotite, osteomielite, artrite, celulite. H.parainfluenzae este saprofit al tractului respirator superior, foarte rar fiind responsabil de un episod acut. H.aegyptius produce conjunctivite acute, iar H.ducreyi este agentul etiologic al "sancrului moale".

H.influenzae este patogen prin multiplicare si invazivitate. Microorganismul patrunde pe cale respiratorie, iar boala debuteaza la nivelul rinofaringelui. Poate evolua ca o epiglotita, laringotraheita, otita, sinuzita, mai rar pneumonie sau chiar meningita la copiii mici. Epiglotita evolueaza foarte repede spre obstructie respiratorie si deces.

In meningita, diagnosticul este urgent (risc de sechele sau deces),de maxima importanta fiind recoltarea si transportul rapid al L.C.R. catre laborator. Este de preferat insamantarea la "patul pacientului". Examenul citologic si biochimic ajuta la stabilirea diagnosticului etiologic.

In infectiile produse de H.influenzae se mai recolteaza exudat faringian, secretie bronsica, sputa, secretie otica, lichide de punctie, sange.

La examenul microscopic se observa cocobacili Gram negativi, fini dispusi separat sau in gramezi, majoritatea neincapsulati, intra- si extraleucocitari.

Pentru cultivare se folosesc medii imbogatite cum ar fi geloza sange sau geloza chocolate, incubate la 35-37oC. Mediile imbogatite sunt necesare pentru ca Haemophilus necesita pentru dezvoltare factorii de crestere X (termostabil - hemina sau alta porfirina care contine fier) si V (termolabil - nucleotide di sau tri fosforilate). Factorul V este sintetizat si de stafilococul auriu astfel ca apare fenomenul de satelitism in cazul insamantarii pe aceeasi placa. Este necesara o atmosfera umeda, imbogatita cu 5-10% CO2. cultura se dezvolta in 24-48 ore. Coloniile sunt de tip S sau M, cu un diametru de 0,5-2 mm, avand aspectul unor picaturi de roua. Pe geloza sange pot sa aiba irizatii caracteristice.

Identificarea se face pe baza caracterelor:

Morfologice: cocobacili Gram negativi,

De cultura: pe geloza sange sau chocolate formeaza colonii mici, strasparente, stralucitoare, nehemolitica si prezinta fenomenul de satelitism (colonii de dimensiuni mai mari in apropierea striului de Staphylococcus aureus),

Antigenice: exista sase serotipuri in functie de antigenul polizaharidic de capsula - a,b,c,d,e,f. tipul b produce meningita si epiglotita acuta.

Tratamentul se face in functie de antibiograma, cu amoxicilina, ampicilina, sulfamide, co-trimoxazol, tetraciclina, cefalosporine sau ciprofloxacin. In majoritatea cazurilor rezistenta la β-lactamaze fiind determinata de producerea β-lactamaza. In cazurile grave tratamentul fiind injectabil. Poate fi necesara si traheostomia.

Pentru tipul b exista si un vaccin Hib care se administreaza la copii.

Bordetella

Bordetella pertusis are ca habitat tractul respirator superior si poate determina infectii acute, cum este tusea convulsiva. Infectia apare in special la prescolari si are evolutie deosebit de severa la sugari. Afecteaza tractul respirator inferior, producand bronhospasm si accese paroxistice de tuse.

Debutul este insidios, cu rinoree si simptomatologie comuna infectiilor superioare respiratorii. Dupa o perioada de doua saptamani urmeaza alte doua saptamani cu tuse paroxistica. Acesta este semnul patognomonic al infectiei

Bordetella sunt bacili scurti, uneori ovalari, Gram negativi, incapsulati.

Se cultiva pe medii speciale cum sunt Bordet-Gengou sau geloza sange cu carbune. Coloniile apar ca niste "perle" sau "boabe de mercur" dupa cel pusin trei zilede incubare in atmosfera umeda, aerob si la 35oC.

Identificarea se poate confirma serologic prin aglutinare pe lama cu seruri polivalente, care reactioneaza cu toate cele trei tipuri principale antigenice. Exista sase tipuri de antigene de suprafata (1-6), tipul 6 fiind cel mai frecvent izolat.

Tratamentul etiologic al infectiei consta in administrare de eritromicina, iar cel profilactic in vaccinarea cu vaccin DiTePer.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.