Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Explorarea biochimica si enzimatica a tubului digestiv si a ficatului

Explorarea biochimica si enzimatica a tubului digestiv si a ficatului
Explorarea biochimica si enzimatica a tubului digestiv si a ficatului

Aceste metode de analiza au fost lasate intentionat la sfarsitul capitolului, pentru ca cititorul este partial familiarizat cu aceste examene din studiul medicinei interne, urmand sa amintim aici numai acele examene utile diagnosticului pediatric. Foarte multe vor fi reluate la capitolele care trateaza diferite entitati clinice.

Testul la D-xiloza este recomandat pentru demon­strarea mal absorbtiei, in special in cazurile asociate cu enteropatia la gluten. Principiul metodei consta in aceea ca D-xiloza nu se intalneste in mod normal in dieta copilului si administrata oral este absorbita activ la nivelului jejunului superior. Se poate cerceta eliminarea substantei in urina in urmatoarele 5 ore de la administrare, dar cum recoltarea urinei este dificila la copilul mic, se opteaza pentru o varianta adaptata sugarului sau anteprescolarului. Se administreaza oral 0,30 g/kg sau maximum 5 g de D-xiloza (sub forma de solutie) si apoi se dozeaza nivelul seric la o ora de la ingestie. Un nivel seric mai mic de 20 mg/100 ml gasit in sange pledeaza pentru diagnosticul de sindrom de maiabsorbtie.

Testul sudorii constituie inca principala metoda de diagnostic a fibrozei chistice, afectiune genetica aflata la originea unor diarei severe si a unor stari de malnutritie cu aport protein-caloric adecvat.

Principiul metodei consta din determinarea can­titativa a clorurilor din sudoare, deoarece in fibroza chistica (FC) este demonstrata hiperelectrolitemie sudorala, consecinta afectarii genei care comanda transportul ionului de clor prin membrane (CFTR -cystic fibrosis transmembranar regulator).
Testul sudorii este un test fidel, specific si pozitiv in 99% din cazuri.

Determinarea cantitativa a concentratiei electroli­tice a sudorii are la baza stimularea secretiei sudorale prin diferite procedee, iar in sudoarea recoltata se deter­mina cantitativ CI' si Na+ si se exprima in mEq/1.

Stimularea transpiratiei se face farmacodinamic, folosind iontoforeza cu pilocarpina pe fata volara a antebratului. Sudoarea se colecteaza pe hartie de filtru, timp de 30 minute dupa iontoforeza. Hartia este spa­lata inainte cu apa bidistilata, se usuca la pupinel si se cantareste cu balanta analitica. Dupa recoltarea sudorii se recantareste si cantitatea de sudoare se apreciaza in mg. Se face o noua 'spalare' cu o cantitate cunoscuta de apa bidistilata si din solutia care rezulta se determina cantitatea Na+ si Cl~, exprimati mEq/1 de sudoare. Se admit ca normale valorile de 43 mEq/1pentru Na+ si 30 mEq/1 pentru CI'. Diagnosticul de FC este indubitabil daca CI' este de 70 mEq/1 sau peste.

Exista si aparate electronice de dozare a CI' si Na+ in sudoare, dozarea electrolitilor prin recoltarea sudorii de pe piele, fara o stimulare prealabila a secretiei, utilizind un electrod selectiv pentru Na piesa principala a acestui aparat. Principiul aparatului este acela de a transforma o marime chimica (concentratia Na+) intr-o marime electrica (diferenta de potential), care este decodificata si afisata pe ecran, in mEq/1.

In afara problemelor de tehnica obtinerii concentratiei electrolitice a sudorii sunt de discutat indicatiile de efectuare a testului sudorii si conditiile fiziologice si patologice asociate cu hiperconcentratia electrolitica a sudorii ('Insuficienta pancreatica exocrina - fibroza chistica').Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
DEZVOLTAREA SISTEMULUI RESPIRATOR SUPERIOR SI STRUCTURA FUNCTIONALA A ACESTUIA
Prurigo - tratament sanatos
Porfiriile
Curs Teorii, concepte, diagnostic in nursing
Consultatia prenatala - Consultul preconceptional - primul pas ideal
Neuropatiile optice de staza
INTOXICATII CU Pteridium aquilinum = feriga imperiala - PTERIDISM
SINDROMUL INTESTINULUI SCURT
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu