Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Forme acute de hipertiroidie

Forme acute de hipertiroidie
Forme acute de hipertiroidie

Puncte de reper:

1. Alaturi de clasica criza acuta tireotoxica, hipetiroidiile iodo-induse sunt cele mai frecvente cauze de forme grave de hipertiroidie.

2. Diagnosticul trebuie suspectat clinic in prezenta tachicardiei, febrei, agitatiei, deshidratarii si a tulburarilor psihice.

3. O criza tiroidiana acuta (CTA) este de cele mei multe ori cauzata de neglijenta, oprire intempestiva a tratamentului, chirurgie tiroidiana sau tratament iodat fara preparare si urmarire competenta, stress de diverse facturi pe fondul unei hipertiroidii insuficient tratate.

4. Tratamentul trebuie intreprins pe datele clinice intrucat datele de laborator cer prea mult timp.iar evolutia poate fi rapid mortala.
5. Tratamentul se compune in esenta din antitiroidiene de sinteza in doza mare + ioduri + corticoizi + beta-blocante + rehidratare + termoliza. In caz de cardiopatie se vor administra anticoagulante.

6. Absenta de ameliorare trebuie sa indice recurgerea la plasmafereza sau chirurgie tiroidiana de urgenta.

7. Gravitatea hipertiroidiei iod induse depinde de teren (varsta inaintata, cardiopatie),si de posibilitatea rezistentei la antitiroidienele de sinteza.

Etio-patogenie: Hipertireozele sunt boli autoimune cu anticorpi antitireoglobulina si efecte stimulatoare al productiei de T3 si T4. Hormonii tiroidieni actioneaza asupra tuturor celulelor organismului prin intermediul unui receptor specific situal inracelular la nivelul nucleului cu care formeaza un complex care se leaga de DNA si creste expresia specifica a unor gene specifice. Rezulta un mRNA care induce sinteze specifice de enzime. Termenul final al actiunii este o activare a metabolismului (crestere a consumului de oxigen) si cu cresterea activitatii metabolice celuilare. O lipsa a hormonului reduce activitatile metbolice celulare pana la nivele care nu mai pot asigura o functie corecta a celulei. Un exces de hormon activeaza in mod excesiv metabolismul si produce dupa teorii mai vechi, un fenomen de decuplare a oxidatiilor de fosforilari cu productie excesiva de caldura si diminuare a performantei metabolice. T3 mai actioneaza si asupra ATP-azei Na-K din memebranele celulare accelerand procesul de tranfer ionic, fenomen implicat se pare in productia excesiva de caldura.. In hipertireoze se produc 2 serii de fenomene: pe de o parte creste productia de hormoni tiroidieni si pe de alta insusi anticorpii par a avea efecte de tip T3. Aceasta explica dece crize tireotoxice se pot produce si in lipsa tiroidei cum se petrece uneori postoperator dupa tiroidectomie. Intre efectele T3 si cele ale catecolilor exisa relatii stranse ceeace explica efectul favorabil al betablocantelor. T3 produce proliferarea receptorilor b-adrenergici deci potenteaza efctele cardiace ale catecolilor.

Criza tiroidiana acuta este precipitata de noncomplianta cu terapia antitiroidiana sau prin aparitia unei maladii acute intercurente: trauma, sepsis, interventie chirurgicala, trauma psihica, decompensarea unei afectiuni cardio-respiratorii sau metabolice preexistente. Desemenea sunt incriminate administrarea unor produse iodate de contrast, unele antiaritmice (cordarone), terapia cu I31 .

Simptomatologia: este complexa si priveste toate organele. Pe primul plan stau hipertermia extrema si fenomenele hemodinamice care sunt caracterizate prin tachicardie, debit cardiac crescut (status hiperdinamic) cu fenomene concomitente de scadere a performantei cardiace mergand pana la insuficienta cardiaca si aritmii acute grave. Alaturi de acestea sunt evidente o stare de slabiciune musculara (rabdomioliza), o deshidratare (prin hipertermie) si o agitatie psiho-motorie care poate degenera in tulburari psihice grave insotite de alterari ale senzoriului si in caz extrem coma. Gravitatea sindromului consta in discrepanta care exista intre consumul extrem de ridicat de O2, consum care nu poate fi acoperit de debitul circulator chiar in conditiile hiperdinamice in care se afla. Se instaleaza deci foarte rapid o stare de suferinta hipoxica la nivelul tuturor organelor cu masiva producere de acid lactic si deci acidoza metabolica severa.

Terapie in teren:

Oxigenoterapie pe masca.

Tratament antipiretic prin administrare de paracetamol sau alte antipiretice (nu si acid acetilo-salicilic care produce cresterea nivelului HT circulanti) si racire fizica prin desvelirea bolnavului si aplicare de cearceafuri ude.(masura este de maxima importanta si urgenta).

Instalarea unei perfuzii periferice pe ac sau cateter gros, si dministrarea de ser salin -glucozat (NaCl 0.9%+glucoza 5%)

Administrarea de b-blocante adrenergice (Propranolol i.v. cate o.2 mg pana la reducerea ritmului cardiac.Hidrocortizon hemisuccinat 30-50 mg.

Sedatie cu diazepam sau chiar cu anestezic solubil (propofol) in caz de agitatie importanta.

Monitorizare continua a functiilor vitale puls, frecv.respiratorie, TA, ECG, SpO2,

La nevoie administrare de cardiotonice (dopamin, dobutamin)

Terapia in spital

Se continua terapia initiata pe durata transportului.

Se complecteaza prin blocarea sintezei de hormoni tiroidieni (carbimazol si propiltiouracil);

Blocajul liberarii de HT (ioduri 1g/z i”lugol” carbonat de litiu);

Blocajul conversiei periferice a T4 in T3 prin b-blocante,

Glucocorticoizi, produse de contrast iodate;

Inhibitia efectelor simpatice (beta-blocante, rezerpina, guanetidina, clonidina)Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Pitiriazisul versicolor
Dislipidemia si variatiile concentratiilor serice ale apoproteinei B la copiii cu diabet zaharat insulino-dependent compensat
Cardiopatia ischemica (insuficienta coronariana) - tratament sanatos
EXPLORAREA SISTEMULUI CIRCULATOR - EXPLORAREA CIRCULATIEI PERIFERICE
IMPORTANTA CLINICA A INDICELUI MASEI PONDERALE IN APRECIEREA STATUTULUI NUTRITIONAL AL COPIILOR CU MUCOVISCIDOZA
Otita - trateaza cu plante medicinale
Retinopatia prematuritații
BOLILE HEMORAGICE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu